Η σμίκρυνση των Big data είναι το κύμα του μέλλοντος. Αν δεν το κάνετε, είστε ήδη πίσω. Οι υπολογιστές και τα προγράμματα, αυτή τη στιγμή, είναι μόνο τόσο καλά όσο είναι και οι προγραμματιστές τους, ενώ στην πράξη είναι απαραίτητη η ανθρώπινη ματιά για να κατανοήσουμε την γενικότερη εικόνα.

Οποιοσδήποτε στον κόσμο της τεχνολογίας γνωρίζει ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη φασαρία γύρω από τα Big data. Μισώ αυτή τη λέξη. Όχι μόνο επειδή έχω γράψει για αυτήν τόσο πολύ, αλλά επειδή δεν είναι η σωστή ορολογία. Δεν θα τα λεγα μεγάλα (Big). Είναι περισσότερο σαν "άπειρα" ή "ακατέργαστα" δεδομένα.

Παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να ονομάζονται αλλιώς, η σημασία της συλλογής τους, της ανάλυσής τους και της εφαρμογής της πρόσφατα αποκτηθείσας γνώσης για τα Big data, είναι ότι αποτελούν εργαλεία. Τα χρησιμοποιούμε για να πάρουμε εξυπνότερες στρατηγικές αποφάσεις, να μειώσουμε τα κόστη, να στοχεύσουμε στο σωστό κοινό, να υπολογίσουμε εκ νέου τα χαρτοφυλάκια των κινδύνων, να βελτιστοποιήσουμε τις προσφορές και συνολικά να διαχειριστούμε τις επιχειρήσεις  όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Με τις προβλεπόμενες πωλήσεις των εργαλείων αναλύσεων δεδομένων να εκτιμώνται στα 187 δισεκατομμύρια δολάρια  για το 2019, είναι προφανές ότι αυτή η μέθοδος  βελτιστοποίησης των δυνατοτήτων της επιχείρησής σας “ήρθε για να μείνει”.

Η κατανομή των μεγάλων δεδομένων

Για να δείτε που οφείλεται η τόσο μεγάλη δημοσιότητα των Big data, θα πρέπει να καταλάβετε τι είναι στην πραγματικότητα. Τα Big Data είναι ουσιαστικά η τεράστια ποσότητα δομημένων και αδόμητων πληροφοριών που κατακλύζει μια επιχείρηση καθημερινά, που οφείλεται στις επιχειρηματικές συναλλαγές, την μεταφορά δεδομένων από υπολογιστή σε υπολογιστή ή τις αλληλεπιδράσεις στο κοινωνικό δίκτυο. Η ιδέα είναι ότι τα διαθέσιμα δεδομένα είναι τόσο περίπλοκα και απέραντα που οι τυποποιημένες τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων δεν πρόκειται να είναι αρκετά επαρκείς για να τα αντιμετωπίσουν. Επειδή είναι ένας τόσο ασαφής όρος γεμάτος με δυνατότητες, μπορούμε να τον συμπτύξουμε σε μια απλή ιδέα: Τα Big data είναι δεδομένα που προέρχονται από διάφορες πηγές και είναι επιτακτική η ανάγκη της χρήσης τους για τη λήψη αποφάσεων που θα έχουν θετικό αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις.

Τα πολλά δεδομένα σημαίνουν και χρήσιμα;

Όχι στην πραγματικότητα.

Ενώ είναι σπουδαίο ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα Big data έχουν γίνει το κεντρικό σημείο εστίασης μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, απλά η γνώση για αυτών και η αποθήκευση μαζικών ποσοτήτων δεδομένων δεν αποδίδει για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Η ουσία βρίσκεται στο να είσαι σε θέση οι επιχειρήσεις να αναλύσουν σωστά τα δεδομένα και να μπορούν να συντάξουν πρακτικά και κατευθυντήρια συμπεράσματα από αυτά, με την ελπίδα για την βελτίωση των επιχειρηματικών πρακτικών τους, την κεφαλαιοποίηση των τάσεων και την βελτίωση των αποτελεσμάτων για το μέλλον, με βάση αυτά που έχουν μάθει. Αλλά για πολλές επιχειρήσεις, υπάρχει μια αναντιστοιχία στο ποια δεδομένα αναλύονται ήδη, ποια θα έπρεπε να αναλυθούν, και πώς θα διεξάγουν αυτές τις αναλύσεις. Πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τις δεξιότητες, τα εργαλεία ή τις γνώσεις για να κάνουν σωστή χρήση των Big data, με αποτέλεσμα να μην τα πηγαίνουν καλά. Πρόσφατα όμως τα πράγματα άλλαξαν...

Η μεγάλη αλλαγή: Τα λίγα δεδομένα (small data)

Σε αντίθεση με τα Big data, τα small data είναι ένα σύνολο δεδομένων με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Συχνά είναι αρκετά κατατοπιστικά για να βρείτε λύσεις σε προβλήματα και να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, τα small data φέρνουν στους ανθρώπους έγκαιρες, ουσιαστικές ιδέες που οργανώνονται με προσιτό και κατανοητό τρόπο, χωρίς να απαιτείται η χρήση ακριβών τεχνολογικών συστημάτων που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των Big data. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αντί να κάνουν το μεγάλο άλμα στα Big data θα πρέπει  να μπορούν να χρησιμοποιούν τα μικρότερα σε μέγεθος δεδομένα, για να μαζέψουν τις πληροφορίες που χρειάζονται, απομονώνοντάς κομμάτια των μεγάλων δεδομένων για να κάνουν αναλύσεις στην καθημερινή εργασία τους.

Πως τα small data έρχονται στο προσκήνιο;

Η απάντηση είναι μέσω της ανάλυσης καταγραφής. Με απλά λόγια, ένα αρχείο καταγραφής είναι η τεκμηρίωση των γεγονότων που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο σύστημα (για παράδειγμα, ένα αρχείο καταγραφής συναλλαγών για όλες τις αλλαγές που έγιναν σε μια βάση δεδομένων). Από τα αρχεία καταγραφής, οι επιχειρήσεις μπορούν να προεκτείνουν τις πληροφορίες σχετικά με την πώληση, το μάρκετινγκ, την χρηματοδότηση, την ασφάλεια και πολλές άλλες πτυχές των διαδικασιών τους. Αυτά τα αρχεία καταγραφής υποστηρίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα από τον προσδιορισμό των τάσεων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τον εντοπισμό των σφαλμάτων του συστήματος. Με άλλα λόγια, με τη χρήση των  small data, οι επιχειρήσεις μπορούν να καταλήξουν σε επιτακτικής ανάγκης συμπεράσματα, χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθούν μέσα από τα συντριπτικά ποσά πληροφοριών των Big data σε καθημερινή βάση. Αυτό δεν πρόκειται να αποκλείσει τα Big data γιατί τα small data μπορούν να ληφθούν μόνο με τη μετατροπή των Big data σε διαχειρίσιμα σύνολα κατανοητών και εφαρμόσιμων πληροφοριών. Και τα δύο πρέπει να λειτουργούν σε συνδυασμό προκειμένου τα small data να είναι χρήσιμα.

Κάνοντας τα δεδομένα να δουλέψουν για σας

Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα μέσο διαλογής πληροφοριών, αλλά κατά προτίμηση χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων τεχνολογιών ανάλυσης δεδομένων που πολλές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά. Ευτυχώς, υπάρχουν τώρα αναδυόμενα καινοτόμα συστήματα που επιδιώκουν να μετατρέψουν τα Big data σε προσιτά και διαχειρίσιμα μοτίβα που μπορούν να αναλυθούν και να οργανωθούν. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας εταιρείας είναι η Coralogix, η οποία παρέχει μια υπηρεσία που μετατρέπει εκατομμύρια αρχεία καταγραφής σε ουσιαστικά και χρήσιμα μοτίβα που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε και να λύσετε τα προβλήματά σας γρήγορα, και όχι απλώς να ταξινομείτε και να συλλέγετε τα δεδομένα σας. Η υπηρεσία εντοπίζει τα λάθη, όπως τα προβλήματα παραγωγής και σας εξοικονομεί ώρες μελετώντας τις πληροφορίες που έχετε συντάξει, ομαδοποιώντας τα δεδομένα για σας με πρωτότυπα μοτίβα, ώστε να είναι αναγνώσιμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Καινοτομίες  όπως αυτή έχουν προκαλέσει μια τεράστια μετατόπιση της προσοχή μας ως κοινωνία στο θέμα των δεδομένων. Τα Big Data είχαν το χρόνο τους, αλλά τα small data είναι τώρα το κυρίαρχο εργαλείο για την δημιουργία στρατηγικής και την ενίσχυση των επιχειρήσεων σας.

Τα small data έχει αναλάβει να μας βοηθήσoυν να κατανοήσουμε τον ψηφιακό κόσμο στον οποίο ζούμε. Διεύρυναν τους ορίζοντές μας, από την άποψη του πόσο γρήγορα μπορούμε να επεξεργαστούμε τεράστιες ροές πληροφοριών και να απομονώσουμε τα μέρη που είναι χρήσιμα για εμάς και τις επιχειρήσεις μας. Ενώ οι μεγάλες εταιρείες μπορεί να εξακολουθούν να βγάζουν νόημα από τα Big data τους με το κόστος του υψηλού χρόνου, της ενέργειας και των ακριβών μηχανημάτων, η πλειοψηφία των εταιρειών που δεν έχουν τελικά τους κατάλληλους πόρους έχουν βρει τη λύση τους. Για τις περισσότερες, αν όχι όλες, τα small data είναι το μέλλον.

Πηγή: cio.com