29 Μαρτίου 2024

Η αυξανόμενη σημασία των αναλύσεων σε πραγματικό χρόνο

Πώς μπορούν τα Big Data να γίνουν πιο γρήγορα; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορούν. Εδώ είναι που οι αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο μπαίνουν στο παιχνίδι.

Τα Big Data υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συγκεντρώνουν ένα μεγάλο πλήθος πληροφοριών σε ένα μέρος, όπου μπορούν να τις αναλύουν, και στη συνέχεια να τις χρησιμοποιούν στην πράξη.

Ωστόσο τα Big Data, όπως υποδηλώνει η ονομασία τους - είναι τεράστια, και δεν είναι πολύτιμες όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται για την επιχείρηση. Το να βρεις τι είναι πραγματικά χρήσιμο μπορεί να είναι σαν να ψάχνεις μια βελόνα μέσα στα άχυρα, με πολλούς ψευδείς συναγερμούς που σε κάνουν να νομίζεις ότι παρακολουθείς τα σωστά δεδομένα, ενώ αυτά σε οδηγούν σε αδιέξοδο.

Με τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει σήμερα, το να έχετε άμεσα και ακριβή αποτελέσματα για το πώς να προσαρμόσετε το σχέδιο μάρκετινγκ σας, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες σας και την ιστοσελίδα σας είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Μια καθυστέρηση λίγων λεπτών, μπορεί να δώσει στον ανταγωνιστή σας την ευκαιρία να προχωρήσει στην επίτευξη αυτών των απαιτήσεων των καταναλωτών, και έτσι να σας αφήσει χωρίς κέρδος.

Τι είναι οι αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο;

Η ανάγκη για ταχύτερα αποτελέσματα, έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις στο να κάνουν ένα παραπάνω βήμα, και προσαρμόζουν τον τρόπο που χειρίζονται τα δεδομένα. Τα Big Data συγκεντρώνουν τις πληροφορίες σε μια "λίμνη", και συνέχεια  αυτά τα δεδομένα φιλτράρονται και ταξινομούνται για να βρεθούν χρήσιμα αποτελέσματα, αργότερα. Οι αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο αλλάζουν αυτή την προσέγγιση, και απαιτούν απ’ τις επιχειρήσεις να κάνουν παραπάνω προσπάθειες στην αξιολόγηση και στην κατηγοριοποίηση των δεδομένων, καθώς και στην απομάκρυνση τελικώς των δεδομένων απ’ την «λίμνη».

Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο, το να βρεθούν ακριβή και συναφή δεδομένα όταν είναι απαραίτητα, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε εργαλεία όπως η υπηρεσία Spark Apache Qubole. Αν και αυτό απαιτεί επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποκομίσουν καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

 

Τα πλεονεκτήματα των αναλύσεων σε πραγματικό χρόνο για τις επιχειρήσεις

  1. Πιο γρήγορα αποτελέσματα

Κατηγοριοποιώντας τα δεδομένα αντί να τα βάζετε στη«λίμνη» δεδομένων, (όταν τα queries αποστέλλονται για την ανάκτηση των κατάλληλων δεδομένων), μπορείτε να “κοσκινίσετε” το περιεχόμενο τους πιο γρήγορα από ποτέ. Αυτό σας επιτρέπει όχι μόνο να προβλέψετε τις τάσεις πριν αυτές συμβούν και να λαμβάνετε αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να επωφελείστε από ένα αρχείο με εστιασμένες πληροφορίες που περιμένουν την εντολή σας. Σε περίπτωση που μια απειλή ή ένα εμπόδιο προκύψει στο σχέδιο του μάρκετινγκ σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε τα διαθέσιμα δεδομένα αμέσως, αντί να περιμένετε μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

  1. Πιο ακριβή αποτελέσματα

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα των Big Data αποτελεί ότι είναι αόριστα τα αποτελέσματά που προκύπτουν από αυτά. Οι πληροφορίες που συλλέγετε μπορεί να μην είναι σχετικές με την επιχείρηση ή το έργο σας, που σημαίνει ότι θα δαπανήσετε επιπλέον χρόνο σε άσχετα δεδομένα πριν καθορίσετε τι είναι πραγματικά σημαντικό. Κάτι ακόμα πιο απογοητευτικό είναι ότι ενώ θα πρέπει να εντοπίσετε κάτι που πιστεύετε ότι είναι πολύτιμο, υπάρχει πιθανότητα να βρείτε κάτι άχρηστο. Οι αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο σας επιτρέπουν να συγκεντρώνετε πιο εστιασμένα αποτελέσματα που έχουν ήδη αναλυθεί και κατηγοριοποιηθεί σωστά.

  1. Λιγότερα έξοδα

Ενώ η διαδικασία των αναλύσεων σε πραγματικό χρόνο είναι πιο δαπανηρή και χρονοβόρα στην αρχή, τα οφέλη που θα αποκομίσετε μακροπρόθεσμα θα την κάνει γρήγορα την πιο συμφέρουσα επιλογή. Αντί να αφιερώσετε πρόσθετο εργατικό δυναμικό και πόρους για το “κοσκίνισμα” των δεδομένων, μπορείτε να αποφύγετε τα αδιέξοδα αποτελέσματα ή τις καθυστερήσεις στην παραλαβή των πληροφοριών που χρειάζεστε. Αυτό σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε τις τάσεις και να συνδεθείτε με το κοινό πιο αποτελεσματικά από ποτέ, πράγμα το οποίο θα φέρει και πεισσότερα κέρδη.

  1. Ευχαριστημένοι πελάτες

Οι αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο προσφέρουν πιο γρήγορα, πιο ακριβή αποτελέσματα, και εξοικονόμηση εξόδων. Έτσι μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο και χρήμα στην βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρετε στους πελάτες σας. Το τελικό προϊόν θα είναι καλύτερο, πιο ευχάριστο και θα κερδίσετε θετική φήμη από αυτό.

Τα Big Data είναι ένα από τα πιο ελκυστικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα για τις επιχειρήσεις, αλλά διαθέτουν και πολλά μειονεκτήματα. Με τον ίδιο τρόπο που το cloud computing έχει απογειωθεί, οι αναλύσεις σε πραγματικό χρόνο έχουν την ίδια δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί η επιχείρησή σας.

Πηγή: dzone.com