
1 Οκτωβρίου 2023

Συνέντευξη: Παντελής Παραστατίδης, Datatalks

1. Με τι ασχολείται η εταιρεία σας και πώς χρησιμοποιείτε τα δεδομένα στο χώρο του ποδοσφαίρου;
Η Data Talks ειναι μια Σουηδική startup σε growth stage η οποία προσφέρει μια SaaS (Software as a Service) λύση. Πιο συγκεκριμένα προσφέρει ενα Customer Data Platform. Η κύρια αγορά που η DT δραστηριοποιείται ειναι ο χώρος του Sports. Πελάτες μας είναι ομάδες, πρωταθλήματα και ομοσπονδιες. Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος αυτών των πελατών ούτε στο άθλημα αυτο καθ'αυτό. Σήμερα έχουμε πελάτες απο το χώρο του ποδοσφαίρου, του Ice Hockey, Basketball, Handball, Australian Football και Rugby, καθως και αλλα.
Ασχέτως το άθλημα, όλοι οι πελάτες μας έχουν ενα κοινό στόχο. Αυτός ειναι να καταλάβουν καλύτερα την βάση φιλάθλων τους ούτως ώστε να επικοινωνήσουν μαζί τους με το σωστό μήνυμα, τη σωστή στιγμή και προς το σωστό audience. Οι φίλαθλοι είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο των ομάδων και όλως παραδόξως είναι αυτό για το οποίο γνωρίζουν τα λιγότερα.
Πλέον, παρατηρούμε οτι οι ομάδες έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν τα προβλήματα καθώς και τις ευκαιρίες που υπάρχουν και προσπαθούν να αφιερώσουν χρόνο και budget προς την κατεύθυνση του να καταλάβουν την φίλαθλη βάση τους. Η λύση της Data Talks, είναι ενα no-code λογισμικό που απευθύνεται σε non-tech άτομα τα οποία δουλεύουν κυρίως σε τμήματα Fan Engagement,Sponsorship, Loyalty ή Marketing.
Χρησιμοποιώντας το solution που προσφέρουμε μπορεί κάποιος να συλλέξει όλα τα απομονωμένα data απο συστήματα όπως ticketing, merchandise, stadium attendance, OTT platform, να τα αναλύσει, να δημιουργήσει Audiences απο άτομα που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, προτιμήσεις και συμπεριφορές και να επικοινωνήσει μαζί τους. Όλα αυτα απο την ίδια πλατφόρμα και χωρίς έξτρα κόστη ή χρόνο.
2. Η ανάλυσή σας εστιάζει αποκλειστικά στο χώρο του ποδοσφαίρου ή γενικότερα στο χώρο της θέασης;
Προς το παρόν εστιάζουμε στο χώρο του αθλητισμού, χωρίς περιορισμό στην γεωγραφία, το μέγεθος του πελάτη ή το άθλημα. Παρόλα αυτα έχουμε δει οτι το μεγαλύτερο traction το βλέπουμε στην Ευρώπη και με πελάτες που έχουν μέχρι και 800.000 φιλάθλους στην βάση τους. Τελευταία παρατηρούμε ότι έχουμε μεγάλο traction στην Ωκεανία με πελάτες απο Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Έχουμε πελάτες οι οποίοι δεν ανήκουν στο χώρο του αθλητισμού αλλά αποτελούν legacy πελάτες απο τις πρώτες μέρες της εταιρείας.
3. Ποιες είναι οι νέες τάσεις τόσο στο χώρο σου όσο και στο χώρο των analytics γενικότερα;
Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στο χώρο του αγωνιστικού τμήματος των συλλόγων. Πλέον όλες οι ομάδες έχουν εξοπλισμό που αναλύουν την απόδοση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο, την φυσική τους κατάσταση καθώς και την πιθανότητα τραυματισμών. Σκεφτείτε ότι διανύουμε την τρίτη δεκαετία (ισως και παραπανω) ύπαρξης παιχνιδιών όπως το Football Manager που έδειξαν το δρόμο για το πως οι ομάδες πρέπει να αναλύουν το αγωνιστικό κομμάτι τους.
Παρολα αυτα, η πρόοδος για να καταλάβουν και να δουλέψουν με δεδομένα των φιλάθλων τους ειναι αναλογικά πολύ μικρή. Ειδικά αν το βάλουμε σε σύγκριση με άλλα industries όπως αυτό του Retail ή του Τουρισμού τότε θα παρατηρήσουμε οτι το χάσμα είναι μεγάλο. Παρατηρούμε ότι οι ομάδες βρίσκονται στην φάση της αντίληψης αυτού του κενού, όμως ακόμα φοβούνται να κάνουν το επόμενο βήμα. Πιστεύουν οτι δεν υπάρχει το απαραίτητο budget ή το εταιρικό οργανόγραμμα να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Οι πελάτες που έχουμε όμως δείχνουν το δρόμο. Δεν χρειάζεσαι μεγάλα τμήματα Marketing ή μεγάλο budget. Περισσότερο απο όλα δεν χρειάζεται να αναλωθουν σε πολύ κοστοβόρες και χρονοβόρες προσπάθειες του να το χτίσουν μόνοι τους ή να το κάνουν outsource. Αυτά τα projects εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο και κόστος.
4. Τι ενδιαφέρον υπάρχει για τέτοιες λύσεις από ομάδες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και Ασία;
Διαφορετικές γεωγραφίες δείχνουν και διαφορετικά επίπεδα ενδιαφέροντος. Ακόμα και μέσα στην Ευρώπη, τα προηγμένα πρωταθλήματα όπως της Αγγλίας, Γερμανίας και Γαλλίας έχουν ήδη ξεκινήσει αυτη τη προσπάθεια. Την ίδια ωρα στα Βαλκάνια ή την Ανατολική Ευρώπη οι ομάδες βρίσκονται στη φάση του εντοπισμού του προβλήματος και στην αναζήτηση της λύσης. Στην Αμερική που ο αθλητισμός είναι πιο commercial πολλές ομάδες δουλεύουν ήδη για αρκετα χρόνια με παρόμοιες λύσεις.
Αυτό που επίσης παρατηρούμε είναι η σημασία του να έχεις local partners. Για παράδειγμα στην Λατινική Αμερική, οι ομάδες θα ήθελαν να συνάψουν συνεργασίες με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις χώρες τους και έχουν άτομα που μπορούν να μιλήσουν την μητρική τους γλώσσα. Σε αυτη τη περίπτωση η σύναψη σχέσεων με local partners είναι μονόδρομος εαν θέλουμε να μπούμε σε αυτες τις αγορές.