29 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέντευξη του Παναγιώτη Ηλιόπουλου

Συνέντευξη του Παναγιώτη Ηλιόπουλου
Διευθυντής Πληροφορικής, Κωτσόβολος

 

 1. Πρόσφατα ο Κωτσόβολος επένδυσε στη πλατφόρμα της TARGIT για να αποκτήσει γνώση μέσα από τα δεδομένα της. Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο αυτό. Ποια τμήματα χρησιμοποιούν τη πλατφόρμα και ποια επηρεάζονται από αυτήν;


  Tο έργο Targit Business Intelligence & Analytics αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την εταιρία μας τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, αναβαθμίζεται η πλατφόρμα DataWareHouse & BI Analysis που είχαμε μέχρι τώρα, με νέα εργαλεία και δυνατότητες με σκοπό να πάμε την επιχειρηματική γνώση και τη διάχυσή της ένα βήμα παραπέρα.


  Η νέα πλατφόρμα TARGIT μας παρέχει βελτιωμένες διαδικασίες και ικανοποιεί τις ανάγκες όχι μόνο για Business Reporting & Data Analysis αλλά και για άμεση χρήση υποδομών Analytics, Data Mining & Prediction Analytics, που είναι και ο νέος προσανατολισμός της εταιρείας μας στην κατεύθυνση του CRM.
  Τα εργαλεία αυτά θα επηρεάζουν καθολικά την εταιρεία, αφού θα δοθούν σε Business Analysts σε διάφορα τμήματα της εταιρίας όπως το Εμπορικό, το Supply Chain & Services, το Finance & Planning κλπ.

   

 2. Σκέφτεστε να προχωρήσετε και σε άλλες τέτοιες κινήσεις σε άλλα τμήματα (HR analytics) στο μέλλον;


  Η δύναμη του Business Analytics είναι ψηλά στις προσδοκίες μας και η στρατηγική μας είναι να επεκταθεί και σε άλλα τμήματα του Business στο μέλλον.
  Βεβαίως, η προτεραιότητα εστιάζεται στον πελάτη και τις δυνατότητες ανάλυσης των δεδομένων αλλά σύντομα και μετά την απόκτηση εμπειρίας, θα επεκταθεί και σε τμήματα όπως το HR.

 3. Πιστεύετε πως αυτή η κίνηση σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα είναι αναγκαία;


  Επενδύσεις τέτοιας μορφής και έκτασης είναι πολύ σημαντικές και στην εταιρία μας πιστεύουμε ότι πέρα από την ηγετική θέση που κατέχουμε στις προτιμήσεις του πελάτη, τώρα είναι η σωστή στιγμή να γνωρίσουμε καλύτερα τον πελάτη μας που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προτιμήσεις, επιλογές και φυσικά απαιτήσεις.
  Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι αυτή η επένδυση θα αναβαθμίσει τη διαδικασία Business Decision making προς όφελος του πελάτη, γιατί τώρα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να του προσφέρουμε αυτό ακριβώς που επιθυμεί κάθε φορά και σε σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον και τις συνθήκες που ισχύουν.
  Πιστεύουμε ότι είναι μια σωστή στρατηγική κίνηση που θα μας δώσει προβάδισμα και θα ενδυναμώσει περισσότερο τις σχέσεις μας με τον υπάρχοντα ή υποψήφιο πελάτη – κάτι που όλες οι εταιρείες έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης. Άλλωστε αυτό θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας, όταν όλα τα δύσκολα θα έχουν τελειώσει και θα υπάρξει ανάπτυξη θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε καλύτερα, αφού θα έχουμε προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του Business Agility.

 4. Ποια είναι τα άμεσα αποτελέσματα της χρήσης ενός Business Intelligence & Analytics εργαλείου? Τι περιμένετε για το μέλλον;


  Τα αποτελέσματα της χρήσης ενός Business Intelligence & Analytics εργαλείου είναι, όπως πάντα, άμεσα και έμμεσα.

  • Άμεσα θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε και υπηρετήσουμε τον πελάτη μας καλύτερα, να επιβραβεύσουμε τον καλό μας πελάτη, να περιορίσουμε το Risk των συναλλαγών, να πάρουμε καλύτερες και σωστότερες αποφάσεις στο business, να βελτιώσουμε την πελατοκεντρική μας στρατηγική και πολλά άλλα.
  • Έμμεσα θα πάρουμε εμπειρίες σε θέματα analytics & modeling, θα ενσωματώσουμε περιοχές που υπάρχουν νέες ανάγκες όπως π.χ. τα social data για την πλήρη αναγνώριση και αξία του πελάτη και όλα αυτά προσανατολισμένα προς την καλύτερη εξυπηρέτησή του.
  Αυτά στο μέλλον θα μας οδηγήσουν συνολικά σε ένα καλύτερο επίπεδο επιχειρηματικής ευφυΐας για την εταιρεία μας, με κύριο όφελος την προστιθέμενη αξία στις καθημερινές μας συναλλαγές.

   

 5. Πως έχει επηρεάσει τη στρατηγική της εταιρείας μία τέτοια κίνηση;


  Η στρατηγική της εταιρίας μας είναι πελατοκεντρική και η πληροφορική παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωσή της. Έχουμε ολοκληρώσει των εκσυγχρονισμό όλων των business units. Η Πληροφορική σήμερα είναι ο κύριος παράγοντας λειτουργίας και ανάπτυξης όλης της εταιρίας. Αυτό που μένει να βελτιώσουμε είναι ακριβώς να εκμεταλλευτούμε τα δεδομένα της επιχείρησης καλύτερα, να αναβαθμίσουμε την επιχειρηματική ευφυΐα στο business μέσα από τη νέα επένδυση, να προσφέρουμε νέες και καινοτόμες υπηρεσίες στον πελάτη μας, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες των καιρών, να βρεθούμε τελικά στην κορυφή των νέων εξελίξεων.
  Όλα αυτά έρχονται μέσα από την πλατφόρμα Targit BI& Analytics και τις επενδύσεις που κάνουμε σε εργαλεία και ανθρώπους και προφανώς θα επηρεάσουν σημαντικά τη μελλοντική στρατηγική της εταιρίας μας.
  Για το λόγο αυτό, η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί βασικό άξονα της νέας στρατηγικής μας και τα αποτελέσματα έρχονται σιγά – σιγά να στηρίξουν τις επιτυχίες μας που συνεχώς αλλάζουν μέσα από τους πελάτες, τους συνεργάτες και το προσωπικό μας. Οι προσδοκίες μας είναι υψηλές αλλά είναι πλέον σίγουρο ότι αυτή η επένδυση κρίνεται επιτυχημένη και με μεγάλη προοπτική, αφού υποστηρίζει καθημερινά κάθε μας επιχειρηματικό βήμα.