8 Δεκεμβρίου 2023

Το Azure Data Catalog είναι μία υπηρεσία ανακαλύψεων με χρηματοδότηση από πλήθος ατόμων για αναλυτές επχειρήσεων

H Microsoft Corp. έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προφτάσει την Amazon Inc. στο public cloud (δημόσια πλατφόρμα cloud). Σε λιγότερες από 24 ώρες μετά την κυκλοφορία 2 νέων υπηρεσιών από την αναταγωνίστρια της εταιρία, ο κολοσσός στον χώρο του λογισμικού αντεπιτέθηκε με ανακοίνωση κυκλοφορίας μίας πλήρους μηχανής ανακαλύψεων που στοχεύει σε μία άλλη βασική συνέχεια της εταιρίας: τους επιχειρηματικούς αναλυτές.

Η υπηρεσία με την έξυπνη ονομασία Azure Data Catalog, κάνει ακριβώς αυτό που το όνομα υπόσχεται: αποτελεί δείκτη διαφόρων συστημάτων και υπηρεσιών από όπου μία οργάνωση συνήθως αντλεί τις πληροφορίες της. Κάθε πηγή πρέπει να προστεθεί ξεχωριστά, η διαδικασία όμως είναι σχεδόν εντελώς αυτόματη, χάριν σε ένα πρόγραμμα- «wizard» που ασχολείται με την ενσωμάτωση και αναλαμβάνει την απόσπαση ορισμένων απαραίτητων λεπτομερειών για την διαδικασία αρχειοθέτησης.

Αυτό περιλαμβάνει και ορισμένες πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες, το ποσό, ακόμη και τις ονομασίες ορισμένων αντικειμένων στο εσωτερικό του, καθώς επίσης και άλλες ιδέες που προκύπτουν από τα μεταδεδομένα στο σύστημα αυτό. Με βάση την υπόθεση ότι ο χρήστης στον οποίο έχει ανατεθεί η κατηγοροιοποίηση των δεδομένων είναι εξοικειωμένος με την πηγή, η Microsoft επίσης παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη να κάνει κάποιες λειτουργίες χειροκίνητα, όπως την δυνατότητα επισήμανσης κατά την διάρκεια της απόσπασης πληροφοριών, ώστε οι συνάδελφοί του να μπορούν να βρουν πολύ πιο εύκολα την πηγή.

Η απλοποιημένη ανακάλυψη είναι απαραίτητη στους μεγάλους οργανισμούς, τους οποίους η εταιρία στοχεύει μέσω της δημόσιας πλατφόρμας cloud, στις οποίες εταιρίες ενδεχομένως να βρίσκονται άπειρα διασκορπισμένα συστήματα σε διάφορα τμήματα και τοποθεσίες. Ο υπολογισμός του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού υπηρεσιών cloud που χρησιμοποιούνται πλέον στους χώρους εργασίας ανεβάζει όλο και περισσότερο την ποσότητά τους και δημιουργεί την ανάγκη ενός εύκολου τρόπου εύρεσης δεδομένων.

Η Microsoft όμως δεν είναι η πρώτη που αναγνώρισε την ευκαιρία στην πρόκληση αυτή. Υπάρχουν ένα σωρό ακόμη πάροχοι που προσφέρουν λύσεις για την αυτοματοποίηση της ανακάλυψης πληροφοριών, και ίσως και η πιο πρόσφατα ιδρυμένη Tamr Inc., η οποία ανέπτυξε μία πλατφόρμα που πάει μερικά βήματα πιο πέρα από το Azure Data Catalog συσχετίζοντας αυτόματα τα περιεχόμενα διαφορετικών συστημάτων ψάχνοντας για μοτίβα.

Υπάρχει ένας ομολογουμένως πολύ καλός λόγος για τον οποίο η Microsoft δεν επέλεξε να παρέχει την λειτουργία αυτή. Η υπηρεσία δεικτών παρέχεται ως μέρος των ευρύτερων εργαλείων για την μηχανή εκμάθησης στην δημόσια πλατφόρμα cloud της, η οποία περιέχει πάρα πολλές επιλογές προκειμένου να βοηθήσει τους οργανισμούς να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις δεδομένων που βρίσκονται ενσωματωμένα σε καταλόγους.

Σύμφωνα με αυτά, η Microsoft έχει επίσης συμπεριλάβει και ελέγχους πρόσβασης προκειμένου να σιγουρέψει πως οι πληροφορίες χειρίζονται τηρώντας τα κανονιστικά προαπαιτούμενα. Ο υπεύθυνος διευθύνων θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την λειτουργικότητα αυτή για να παράσχει σε έναν επιστήμονα δεδομένων ευρεία πρόσβαση στις πηγές, και να περιορίσει την πρόσβαση του αναλυτή επιχειρήσεων σε μόνο ένα τμήμα, ώστε να χρησιμοποιεί πληροφορίες που εμπίπτουν μόνο στον συγκεκριμένο τομέα με τον οποίο ασχολείται.