14 Ιουλίου 2024

Τα εργαλεία βαθειάς εκμάθησης βοηθούν τους χρήστες να εισέλθουν στις προηγμένες αναλύσεις δεδομένων

Στην Twitter Inc., η δουλειά του Hugo Larochelle είναι να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου συνδέονται μεταξύ τους και τι τους ενδιαφέρει περισσότερο, ώστε να κατηγοριοποιήσει και να προωθήσει ένα περιεχόμενο που θα περιλαμβάνει tweets, φωτογραφίες και βίντεο. Για να το πετύχει αυτό, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι αναλυτές δεδομένων χρησιμοποιούν μια αναδυόμενη τεχνολογία: τα εργαλεία βαθείας εκμάθησης.


Όπως εξήγησε ο Larochelle, ένας επιστημονικός ερευνητής στην Twitter κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στο Συνέδριο Βαθείας Εκμάθησης στη Βοστώνη πρόσφατα, η βαθεία εκμάθηση αποτελεί μια κατηγορία μηχανικής εκμάθησης που προσπαθεί να κατανοήσει περίπλοκα προβλήματα, όπως η ερμηνεία εικόνων ή η φυσική γλώσσα που βασίζεται στο κείμενο. Τόσο εκείνος όσο και άλλα μέλη υποστήριξαν ότι οι τεχνικές βαθείας εκμάθησης- οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση ουδέτερων δικτύων- είναι πιο χρήσιμες από την παραδοσιακή μηχανική εκμάθηση όταν οι εφαρμογές των data analytics περιλαμβάνουν μη δομημένα δεδομένα ή απαιτούν αντικειμενικές ερμηνείες.


Και η βαθεία εκμάθηση γίνεται γρήγορα ένας σημαντικός τομέας στην πραγματοποίηση προηγμένων αναλύσεων δεδομένων. Ο Larochelle υποστήριξε ότι έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στην τεχνολογία βαθείας εκμάθησης και μεγάλες βελτιώσεις σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς οι ερευνητές και οι ομάδες αναλύσεων της εταιρείας εργάστηκαν ώστε να ανακαλύψουν μια καλή χρήση όλων των δεδομένων μη δομημένων κειμένων, εικόνων και βίντεο, τα οποία τώρα ενώνουν.


Η διαθεσιμότητα ισχυρών εργαλείων ανοιχτών πηγών αποτέλεσε ένα ακόμα σημείο-κλειδί. Ο Larochelle υποστήριξε ότι η ομάδα του στην Twitter χρησιμοποιεί το TensorFlow και το Torch της Google, μια πλατφόρμα εκμάθησης ανοιχτών πηγών που έχει αναπτυχθεί από ερευνητές στη Facebook, την Google και την Twitter. Τέτοια εργαλεία έχουν καταστήσει ευκολότερη για τους επιστήμονες δεδομένων και άλλων αναλυτών την δημιουργία εφαρμογών βαθείας εκμάθησης.


«Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων δημιούργησε ένα καλό έδαφος ώστε η βαθεία εκμάθηση να γίνει πολύ επιτυχημένη στη βιομηχανία», υποστήριξε ο Larochelle.