1 Οκτωβρίου 2023

Γιατί κάθε επαγγελματίας της τεχνολογίας θα έπρεπε να μάθει να γράφει κώδικα

Θα σκέφτεστε ότι να γνωρίζει κανείς να γράφει κώδικα είναι ένα προσόν ειδικά των προγραμματιστών. Μεγάλο λάθος. Αυτό το προσόν έχει εισχωρήσει σε σχεδόν κάθε κλάδο και γίνεται γρήγορα απαραίτητο.

 

Οι γνώσεις κώδικα είναι ένα από τα πιο καυτά προσόντα στην αγορά εργασίας της τεχνολογίας. Σύμφωνα με έρευνες, δουλειές που ζητάνε γνώσεις προγραμματισμού αυξάνονται 12% γρηγορότερα από το μέσο και μέσα στο 2015 άνοιξαν 7 εκατομμύρια δουλειές που ζητούσαν προγραμματιστικές γνώσεις. Εντύπωση προκαλεί πως οι δουλειές που ζητούν γνώσεις προγραμματισμού δεν ήταν θέσεις για προγραμματιστές αλλά ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για θέσεις που αφορούν data analysis, τέχνες και σχεδιασμός, μηχανικοί, τεχνολογία της πληροφορίας και άλλες επιστήμες.


Καιρό πριν θα φαινόταν περίεργο να έχει ένα project manager ή marketing manager γνώσεις προγραμματισμού. Σήμερα όμως δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας. Γνωρίζοντας προγραμματισμό παραμένεις πολύτιμος στον κλάδο σου, χωρίς ο κλάδος να είναι IT ή κάτι σχετικό. Για παράδειγμα, απλές μακροεντολές μπορούν να γλιτώσουν χρόνο από μια ολόκληρη εταιρεία άρα να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Αυτό δεν χρειάζεται πτυχίο πληροφορικής για να γίνει αλλά με απλές γνώσεις θα ξεχώριζες ανάμεσα στους συναδέλφους σου.


Όπως αναφέρουν επαγγελματίες, είναι μεγάλο προσόν να βρίσκεις λύσεις σε απλά προβλήματα που έχεις χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθείς στο τμήμα IT, που ενδέχεται να κάνει μήνες να σου βρει λύση. Ακόμα και σε περιπτώσεις που απλά γράφεις εντολές στο excel ή κάποιο web application που απλά θα σου γλιτώσει χρόνο.


Σίγουρα υποθέτει κανείς πως φοιτητές προγραμμάτων πληροφορικής αποφοιτούν με φοβερές γνώσεις προγραμματισμού της τελευταίας τεχνολογίας. Όμως δεν είναι έτσι! Τα προγράμματα σπουδών είναι δύσκολο να τροποποιηθούν και συνήθως αργούν να συγχρονιστούν με τις επιταγές της αγοράς εργασίας και τις νέες μόδες.


Το μεγάλο πλεονέκτημα του προγραμματισμού είναι ότι μαθαίνει από μικρή ηλικία τη κριτική σκέψη. Επαγγελματίες εκπαιδευτικοί οραματίζονται ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου κάθε μάθημα θα περιέχει προγραμματισμό, είτε είναι μαθηματικά είτε είναι κοινωνικές επιστήμες. Είναι ένας σπουδαίος και εναλλακτικός τρόπος να δουν οι μαθητές το μάθημα στη πράξη.


Συνοψίζοντας, για να παραμείνει μία εταιρεία ανταγωνιστική χρειάζεται εργαζόμενους με προγραμματιστικές γνώσεις. Δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες γίνονται γρήγορα και εύκολα, ελευθερώνοντας πολύτιμο χρόνο από τους εργαζόμενους αλλά και βαρετή εργασία, κάνοντας τους πιο δημιουργικούς. Αν είσαι εργαζόμενος, δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο προγραμματισμού. Αν θέλεις να είσαι ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας, υπάρχουν πληθώρα πληροφοριών στο ίντερνετ και πολλά online μαθήματα. Είναι θέμα διάθεσης και ανταγωνιστικού πνεύματος!