8 Δεκεμβρίου 2023

Πως οι Ολυμπιακοί αγώνες μας δίδαξαν ένα μάθημα για τα cloud analytics

Ενώ οι Ολυμπιακοί αγώνες του Rio είναι φρέσκοι στο μυαλό μας, έρχεται στη μνήμη το Ολυμπιακό μότο « Citius, Altius, Fortius» (γρηγορότερα, ψηλότερα, πιο δυνατά). Από την ίδρυση των μοντέρνων ολυμπιακών αγώνων το 1896, στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους κορυφαίους αθλητές όλου το κόσμου να ανταγωνιστούν σε ένα κοινό περιβάλλον.

 

Όμως τι έχει να κάνει αυτό με την επιχειρηματική ευφυία και την αναλυτική; Το μάθημα των ολυμπιακών αγώνων εφαρμόζει σε όλους τους κλάδους, έτσι και σε όσους ασχολούνται με την επιχειρηματική αναλυτική. Για να ηγείσαι και να ανταγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο στη σημερινή βασισμένη στα δεδομένα οικονομία, οι οργανισμοί πρέπει να έχουν μια πλατφόρμα που να οδηγεί σε κορυφαίες επιδόσεις. Σήμερα, βλέπουμε την τεχνολογία της υπολογιστικής νέφους (cloud computing), να επικρατεί στην αγορά και στην επανάσταση των δυνατοτήτων της επιχειρηματικής αναλυτικής.

 

Μόλις πριν 2 χρόνια, τα έξοδα για την επιχειρηματική αναλυτική νέφους ήταν ένα μικρό κομμάτι των πάνω από 40δισ. της αγοράς λογισμικού παγκοσμίως. Σήμερα, η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ειδικοί προβλέπουν πως θα αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά λογισμικού πέντε φορές γρηγορότερα από ότι παρόμοιες τεχνολογίες και μέθοδοι.

 

Αυτή η τάση δεν είναι μόνο για μείωση κόστους, αν και είναι μία βασική μεταβλητή. Οι λύσεις επιχειρηματικής αναλυτικής νέφους προσφέρουν στους χρήστες άλλα πολύ σημαντικά οφέλη που βοηθούν να προωθήσουν περισσότερο την χρήση επιχειρηματικής ευφυίας και τεχνολογίας αναλυτικής σε ολόκληρο τον οργανισμό. Η μετάβαση στο νέφος περιλαμβάνει καλύτερη ικανότητα αντιμετώπισης αλλαγής συστημάτων και προαπαιτούμενα απόδοσης, καλύτερες ευκαιρίες παρακολούθησης της χρήσης λογισμικού. Ακόμα, γίνεται ευκολότερη μετάβαση σε πιο μοντέρνα συστήματα, οι πηγές δεδομένων είναι προσβάσιμες από όλους, πιο εύκολα και αποδοτικά.

 

Πιο σημαντικά, σε μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολλές εφαρμογές επιχειρηματικής αναλυτικής αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τα εμπόδια, τεχνικά και οργάνωσης, έχοντας μία κεντρική λύση μέσω νέφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εταιρεία αθλητικών ειδών Under Armour, που έχει δεδομένα για εκατομμύρια αθλητές στο σύννεφο και τεράστιους όγκους δεδομένων για την επιχείρηση τους. Το κόστος με εναλλακτικές μεθόδους είναι απαγορευτικό.

 

Στο Ρίο, είτε υποστήριζες τον Phelps, τον Usain Bolt ή κάποιον άλλο, υπάρχει κάτι που μπορούμε να μάθουμε. Η κοινότητα των Business Analytics μπορεί να υιοθετήσει το μότο των Ολυμπιακών. Ίσως ήδη να έχει γίνει υιοθετώντας in-memory επεξεργασία (γρηγορότερα), μεταστρέφοντας στην υπολογιστική νέφους (ψηλότερα) και με αυτές τις δυνατότητες παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις που βοηθούν στην επίτευξη των στόχων (πιο δυνατοί). Οι ολυμπιακοί αγώνες, πρέπει να είναι η υπενθύμιση για τις εταιρείες για την επαναξιολόγηση των λύσεων επιχειρηματικής αναλυτικής που έχουν. Σήμερα, είναι διαθέσιμες πλατφόρμες νέφους επιχειρηματικής αναλυτικής που προσφέρουν στην εταιρεία καινοτομία, μειωμένο κόστος και άλλα επιθυμητά αποτελέσματα.