14 Ιουλίου 2024

Πώς να δομήσεις την Data Startup ομάδα σου

Πολλά άρθρα κυκλοφορούν με πληροφορίες για το πώς να χτίσεις και να αναπτύξεις επιχειρήσεις. Τα περισσότερα προσφέρουν πολύ καλές συμβουλές, όμως συχνά στοχεύουν σε πολύ πλατύ κοινό με συνέπεια να μην αναφέρονται στις λεπτομέρειες που μετράνε πραγματικά και κάνουν τη διαφορά στο τέλος. Πολύ σπάνια διαβάζει κάποιος άρθρο που αφορά ευθέως την περίπτωση του.

 

Για αυτό το λόγο, θα παρουσιάσουμε κάποιες λεπτομέρειες για το πώς να χτίσεις μια data startup. Αν είσαι υπεύθυνος μιας startup ή οποιαδήποτε ομάδα λειτουργεί τεχνολογίες big-data αυτό το άρθρο έχει το σκοπό να γίνει ένας οδηγός για το πώς να χτίσεις και να λειτουργήσεις την ομάδα αυτή. Σίγουρα κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις αλλά κάθε συμβουλή είναι χρήσιμη.

  • Data team

Στόχοι είναι η βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων και η αύξηση της αποδοτικότητα και του όγκου της παραγωγής δεδομένων. Ιδανικό μέγεθος είναι τα 4 άτομα και οι ιδανικοί ρόλοι είναι μηχανικοί δεδομένων και data scientists.

  • Crawl Development Team

Χτίζουν τα συστήματα συλλογής δεδομένων από το ίντερνετ. Η ομάδα ιδανικά αποτελείται από 5 άτομα, που είναι developers ή project managers

  • Ομάδα υποδομών

Διατηρεί και βελτιώνει την επίδοση των τεχνολογικών εργαλείων, την αποθήκη δεδομένων κλπ. Ιδανικά τρία άτομα στην ομάδα με developers λογισμικού.

  • Ομάδα ανάπτυξης

Πωλήσεις και marketing. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, αποτελείται από 4 άτομα όπου είναι επαγγελματίες του marketing, των πωλήσεων κλπ

  • Ομάδα Προϊόντος

Αναπτύσσουν τα web apps που απευθύνονται στους πελάτες και αποτελείται από 3 άτομα. Ιδανικά είναι UX designers και product developers.

  • Customer Success Team

Στόχος είναι η προσφορά δεδομένων στους πελάτες και η ανάπτυξη πελατειακής εμπειρίας. Αποτελείται από τρία άτομα που είναι εξειδικευμένα στις πωλήσεις.

Λίγοι υπάλληλοι έχουν ευθύνες σε διαφορετικές ομάδες. Δηλαδή, κάποιοι υπάλληλοι ασχολούνται με πολλαπλά projects. Ακόμα και αν αυτό δεν φαίνεται σωστό, πολλές φορές στην πράξη λειτουργεί πολύ καλά. Οι μικρές ομάδες ενισχύουν την επικοινωνία και τη συνοχή της ομάδας. Όσο οι ομάδες μεγαλώνουν είναι καλό να σπάνε σε μικρότερες ομάδες. Με αυτό τον τρόπο οι νέες ομάδες εξειδικεύονται σε ένα πιο συγκεκριμένο αντικείμενο σε σχέση με την προηγούμενη ομάδα. Έτσι, η εξέλιξη έρχεται φυσικά, μέσω δοκιμών και λανθασμένων επιλογών από τις οποίες οφείλει κανείς να μαθαίνει. Τα λάθη αποτελούν πολύ σημαντικός παράγοντας καθώς όσο υπάρχουν ξέρεις πως δοκιμάζεις κάτι νέο και δεν μένεις σε αυτά που γνωρίζεις ήδη καλά.

 

Πηγή: kdnuggets.com