12 Δεκεμβρίου 2024

Αμερικανικές εκλογές 2016: Εντοπίζοντας τα συναισθήματα με R και Python

Η ιδιοσυγκρασία του κάθε υποψήφιου είναι σημείο κλειδί για τις προεδρικές αμερικανικές εκλογές του 2016, ανάμεσα στην Hillary Clinton και στον Donald Trump. Το ζήτημα αυτό έχει επισημανθεί στη σειρά των τριών debate που ολοκληρώθηκαν αυτή την εβδομάδα. Το να ποσοτικοποιήσει κανείς την ιδιοσυγκρασία είναι δύσκολο, αλλά ο Economist χρησιμοποίησε την Emotion API της Microsoft για να μετρήσει τον θυμό, την περιφρόνηση, την λύπη και την έκπληξη που εκφράζεται από τα πρόσωπα των υποψηφίων κατά τη διάρκεια των debates. Για παράδειγμα, βλέπουμε τα αποτελέσματα του τρίτου debate.

 

Ο Data Journalist του Economist, Ben Heubl, εξηγεί πω μπορείς να αναλύσεις συναισθήματα μέσα σε ένα βίντεο χρησιμοποιώντας Python και R. Το Emotion API προσφέρει σκορ για οκτώ παράγοντες του συναισθήματος, όπως εκφράζονται από ένα πρόσωπο σε μία σταθερή εικόνα ή ένα βίντεο κλιπ. Για παράδειγμα, ο Donald Trump εκφράζει κυρίως θυμό, με λίγη αηδία και περιφρόνηση.

 

Ο Ben μας δίνει κώδικα για το Python, όπου μπορείς να περάσεις ένα βίντεο στο Emotion API και να πάρεις καρέ-καρέ σκορ συναισθήματος. Έπειτα, χρησιμοποιεί R για να αναλύσει και να οπτικοποιήσει τα score: κυρίως χαρά από τη Clinton, κυρίως λύπη από τον Trump.

Με αυτό τον τρόπο, ο Ben καταδεικνύει τη χρησιμότητα της sentiment analysis για τους δημοσιογράφους δεδομένων και όχι μόνο. Για περισσότερες αναλύσεις των συναισθημάτων των debate, όχι μόνο των βίντεο αλλά και των κειμένων, κοιτάξτε στο προσωπικό blog του Ben και φυσικά δείτε το σχετικό άρθρο του Economist.

Πηγή: r-bloggers.com