18 Απριλίου 2024

Πως μπορεί η ακτινολογία να αξιοποιήσει την εξόρυξη δεδομένων για να βελτιώσει την ποιότητα της περίθαλψης

Πολλά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν βαριά εσωτερική πίεση για αύξηση της αποδοτικότητας, καθώς και πιο σκληρές κυβερνητικές απαιτήσεις για τις αναφορές της οικονομικής τους δραστηριότητας και της ποιότητάς τους. Πολλά νοσοκομεία αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερη ζήτηση για CT και MR λειτουργίες, αλλά αντιμετωπίζουν στάσιμους προϋπολογισμούς που δεν αυξάνονται για να γίνει αντιστοίχηση με αυτήν την αυξημένη ζήτηση. Μόνο με την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

Τόσο το RIS και το PACS, αλλά κυρίως RIS, περιέχουν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών που μπορούν να σας δώσουν τις γνώσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης. Με τα σωστά εργαλεία εξόρυξης δεδομένων, τα διαθέσιμα δεδομένα των υπηρεσιών σας, μπορούν εύκολα να εξαχθούν και να μετατραπούν σε γεγονότα και στοιχεία με βάση στα οποία μπορούν να γίνουν οι ενέργειες. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημεία συμφόρησης και τις ανωμαλίες, την παρακολούθηση και τον εξορθολογισμό της ροής των ασθενών μέσω του τμήματός σας, καθώς και τη μέτρηση της επίδρασης των εφαρμοζόμενων αλλαγών. Με τα σωστά στοιχεία στα χέρια σας, μπορείτε να αυξήσετε την ποιότητα της φροντίδας και να αντιμετωπίσετε την τρέχουσα οικονομική πίεση όχι μόνο με την καλύτερη κατανομή του κόστους, αλλά και με την ενίσχυση των εσόδων μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας.

Σε αυτό το άρθρο, ο Per Bankvall, Διευθυντής Προϊόντων για λύσεις επιχειρηματικής ευφυΐας της Sectra, μοιράζεται πέντε συμβουλές για την εξόρυξη δεδομένων.

  1. Εξάλειψη των σημείων συμφόρησης για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης

Ένας από τους πιο εμφανείς τρόπους για τη μέτρηση της ποιότητας και για να εντοπίσουμε τα σημεία συμφόρησης είναι να κοιτάξουμε στις ώρες αιχμής. Οι ώρες αιχμής μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα, για να μετρηθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης που αποδίδεται σε διαφορετικές αναφερόμενες μονάδες, αλλά αυτός είναι επίσης ένας ισχυρός τρόπος για να εντοπιστούν αδυναμίες της ροής εργασίας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας. Επιπλέον η εξέταση αυτών των τιμών, με την πάροδο του χρόνου θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε και να ενεργήσετε γρήγορα σχετικά με τις ανωμαλίες. Μερικοί βασικοί δείκτες απόδοσης περιλαμβάνουν το χρόνο από την παραπομπή έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τον χρόνο από την εξέταση έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τον χρόνο πριν να προγραμματιστεί η παραπομπή και τους διαφορετικούς χρόνους αναμονής, όπως ο χρόνος από την άφιξη του ασθενούς για να αρχίσει την εξέταση.

  1. Μετρήστε την επίδραση των εφαρμοζόμενων αλλαγών

Ένας εύκολος τρόπος για τη μέτρηση της αποδοτικότητας είναι να δούμε τους όγκους παραγωγής. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τις δραστηριότητες σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους, τις ημέρες της εβδομάδας και τις ώρες της ημέρας, καθώς και για να μετρήσουμε την επίδραση των εφαρμοζόμενων αλλαγών. Για παράδειγμα: Η εισαγωγή μιας διαδικτυακής πύλης για τον ασθενή με στόχο την αυτοεξυπηρέτηση στη μαστογραφία δεν είχε καμία επίπτωση στο επίπεδο του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος; Οι σχετικές ποσότητες που θα μπορούσαμε να δούμε είναι ο συνολικός αριθμός των εξετάσεων, ο αριθμός των εξετάσεων ανά τύπο, ο όγκος εργασίας τις καθημερινές σε σχέση με τα σαββατοκύριακα ή ο όγκος εργασίας κατά τη διάρκεια διαφορετικών ωρών της ημέρας.

  1. Επιλέξτε ένα σύστημα που μην επιτρέπει συνηθισμένα queries

Ανεξάρτητα σε ποιο εργαλείο επιχειρηματικής ευφυΐας θα επενδύσετε, θα έχετε ανάγκες για πληροφορίες που δεν καλύπτονται από τις αναφορές που διατίθενται στο ίδιο το εργαλείο. Οι τοπικοί κανονισμοί μπορούν να επιβάλλουν απαιτήσεις σχετικά με την κλινική σας για να αναφέρετε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα ή μπορεί να θέλετε να συνδυάσετε τα δεδομένα σας με στοιχεία από άλλα νοσοκομεία για μια συνολική αναφορά. Απαντώντας σε τυχόν queries εκτός των κανονικών μηνιαίων αναφορών μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη διαδικασία και εξαρτάται από την εσωτερική τεχνολογία ή τους συμβούλους, η οποία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Χρειάζεστε ένα εργαλείο που να σας επιτρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση στην πλήρη βάση δεδομένων και την εξαγωγή των δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση.

  1. Μην υποτιμάτε την αξία της εμπειρίας για την ιατρική απεικόνιση

Η πρόκληση με τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι συνήθως η λήψη των δεδομένων, αλλά το φιλτράρισμα των σχετικών δεδομένων και η μετατροπή των αριθμών σε γνώση - και ύστερα το να ενεργήσουμε πάνω σε αυτή τη γνώση. Βρείτε κάποιον που να ξέρει τον τομέα της ιατρικής απεικόνισης. Υπάρχουν πολλές εταιρείες εκεί έξω που είναι εξοικειωμένες με την επιχειρηματική ευφυΐα, αλλά το να βρείτε μία που να έχει εμπειρία στον δικό σας τύπο λειτουργιών θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.

  1. Δώστε στον εαυτό σας χώρο για να αναπτυχθεί ή να συρρικνωθεί

Επιλέξτε μια ευέλικτη λύση. Πολλές κλινικές και νοσοκομεία ξεκινούν με μόνο μερικές απλές αναφορές. Ίσως ποτέ δεν θα προχωρήσετε πέρα από αυτό το επίπεδο ή μπορεί και να προχωρήσετε. Βεβαιωθείτε ότι το εργαλείο σας μπορεί να ακολουθήσει την δικιά σας ανάπτυξη. Η ευελιξία θα πρέπει επίσης να σημαίνει την ελευθερία της επιλογής, όταν πρόκειται για την επιλογή στατιστικών εργαλείων.

Πηγή: sectra.com