14 Ιουλίου 2024

SAS 10 χρόνια Cloud Computing

sasMια δεκαετία πριν, όταν το software-as-a-service αποτελούσε μια αναδυόμενη υπηρεσία, η SAS, ηγέτιδα στο χώρο του λογισμικού και των υπηρεσιών επιχειρηματικών analytics, είχε ήδη αναγνωρίσει την ενδεχόμενη προτίμηση ορισμένων πελατών σε εναλλακτικές λύσεις λογισμικού off-premise.

Tα αυξανόμενα και απρόβλεπτα κόστη των υποδομών αποτελούσαν ήδη μια ανησυχία για πολλές επιχειρήσεις, η ανάπτυξη κρίσιμων εφαρμογών ήταν χρονοβόρα, ενώ και η συντήρησή τους επιβαρύνονταν από παραδοσιακές on-premise υλοποιήσεις. Αλλά το λογισμικό που εκτελείται σε απομακρυσμένους υπολογιστές, αποκτά πρόσβαση μέσω ενός δικτύου και συντηρείται από έναν πάροχο – γνωστό πλέον και ως “Cloud Computing” – έδωσε τη λύση στο πρόβλημα. Η SAS, πρωτοπόρος και σ’ αυτό τον τομέα που γνωρίζει σημαντική άνθηση τα τελευταία χρόνια, ξεκίνησε να παρέχει μια σειρά λύσεων με την επωνυμία SAS Solutions OnDemand το 2000!

Μετά από μια δεκαετία και δύο περιόδους οικονομικής ύφεσης, στο εξελιγμένο κέντρο υπολογιστών της εταιρείας, οι λύσεις SAS Solutions OnDemand εξυπηρετούν περισσότερους από 100 εταιρικούς πελάτες, που περιλαμβάνουν πολυεθνικές εταιρείες στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Ανάμεσα σ’ αυτές διακρίνουμε τις: Chico’s, Restoration Hardware, Κομητεία του Λος Άντζελες, NeuroSearch, Ferring Pharmaceuticals, Norfolk Line, Πολιτεία της Β. Καρολίνας, Shire plc κ.ά.

“Οι επιχειρήσεις αναζητούν από καιρό τρόπους για να ελέγχουν το κόστος των υποδομών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι σε θέση να υλοποιούν άμεσα νέες εξελιγμένες δυνατότητες. Αν και αυτές οι δύο απαιτήσεις μπορεί να φαίνονται αντιφατικές, στην πραγματικότητα συνδυάζονται στο μοντέλο του cloud computing”, δηλώνει ο Vuk Trifkovic, Senior Analyst της Ovum. “Η SAS ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες για πολλούς πελάτες της οι οποίοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετακινήθηκαν αργότερα σε on-premise εγκαταστάσεις όταν οι απαιτήσεις τους άλλαξαν.”

Η οικογένεια των λύσεων SAS Solutions OnDemand περιλαμβάνει 18 προϊόντα και συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς. Την πιο πρόσφατη προσθήκη αποτελούν τα SAS Social Media Analytics, που ουσιαστικά συνδυάζουν λύσεις όπως οι SAS OnDemand: Suspect Claims Detection, SAS OnDemand: Anti-Money Laundering και SAS OnDemand: Drug Development.

Η McKesson, εταιρεία που κατέχει την 14η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εταιρειών του περιοδικού Fortune, χρησιμοποιεί τη λύση SAS OnDemand για ανάλυση marketing, κλινικές αναλύσεις και analytics για το συγκεκριμένο κλάδο που δραστηριοποιείται, περιλαμβάνοντας όλους τους τύπους αναφορών. Η εταιρεία, η οποία παρέχει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πληροφορικής τεχνολογίας, γνώρισε, με τις λύσεις SAS Solutions OnDemand, μια πραγματική “πληροφορική επανάσταση”, όπου οι αναλυτές μπορούν πλέον να εξερευνήσουν, να δημιουργήσουν, να τελειοποιήσουν και να δοκιμάσουν νέες έννοιες.

“Με τη λύση SAS OnDemand, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους”, τόνισε ο Stephen Buck, Αντιπρόεδρος των Analytic Services της McKesson. “Αντί να διαχειριζόμαστε υποδομές, δαπανάμε περισσότερο χρόνο παρέχοντας πραγματικά επιχειρηματικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης της αφοσίωσης των πελατών και παρεμβατικών προγραμμάτων θεραπείας. Και η λύση SAS OnDemand ‘ανέβηκε’ και ξεκίνησε να μας δίνει αξία σε λιγότερο από δύο μήνες.”

Πρωταγωνιστής στον τομέα

Ενώ η αγορά των “υπό φιλοξενία” (hosted) εφαρμογών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η λύση SAS OnDemand έχει εδώ και πολύ καιρό δώσει απαντήσεις σε σημαντικές ανάγκες των πελατών.

“Οι SAS OnDemand πελάτες μας γνωρίζουν ότι η εταιρεία μπορεί να απαντήσει στην πρόκληση της ασφάλειας των δεδομένων”, επισημαίνει ο Matthew Mikell, SAS OnDemand Marketing Manager. “Πολλοί από τους πελάτες μας, που αντιπροσωπεύουν τους σημαντικότερους κλάδους σε 74 χώρες, διατηρούν περισσότερα από 30 terabytes δεδομένων στο ασφαλές περιβάλλον της SAS.”

“Οι συγκεκριμένοι πελάτες είναι επίσης σίγουροι για μια ομαλή πορεία αναβάθμισης καθώς οι επιχειρήσεις τους εξελίσσονται”, τονίζει ο Mikell. “Καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται, μπορεί εύκολα να προσθέσει χρήστες, πηγές δεδομένων ή χωρητικότητα, χωρίς την ανάγκη σημαντικής αναβάθμισης. Και οι πελάτες μπορούν πάντοτε να επιλέξουν να μεταβούν σε ένα on-premise μοντέλο όταν οι ανάγκες τους μεταβληθούν.”

Μία από τις λύσεις της οικογένειας SAS Solutions OnDemand, η SAS EVAAS K-12, που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των φοιτητών, έφτασε το 1 εκατ. συνδέσεις (logins) το 2009. Παράλληλα, η λύση SAS OnDemand for Academics είχε περισσότερους από 4.000 χρήστες σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια στους τομείς της στατιστικής και των χρηματοοικονομικών.

Για να καλύψει τις ανάγκες των πελατών για λύσεις SAS Solutions OnDemand, η εταιρεία ανακοίνωσε πέρσι ότι επενδύει 70 εκατ. δολάρια σε μια νέα εγκατάσταση cloud computing, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στο 2010.