14 Ιουλίου 2024

Πώς τα δεδομένα μεγάλου όγκου συμβάλλουν στην εμπειρία του να παρακολουθείς ποδόσφαιρο;

Η Squawka, μια εταιρεία ανάλυσης ποδοσφαίρου σε πραγματικό χρόνο, διεξήγαγε ένα πρωτοποριακό πείραμα πάνω στο πώς συγκεκριμένα γεγονότα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα επηρεάζουν τις αντιλήψεις των χρηστών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

 

Σε συνεργασία με την DataSift, ειδικοί στα social analytics, η Squawka ανίχνευσε το online συναίσθημα (sentiment) χρησιμοποιώντας 380.000 tweets κατά τη διάρκεια της εντός έδρας ήττας της Chelsea έναντι της Manchester United στις 28 Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο αποκαλυπτικά από το αναμενόμενο, με το γκολ του Juan Mata να εκτοξεύει την online δραστηριότητα πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του αγώνα.

 

Για κάθε παίκτη στο γήπεδο, η Squawka πραγματοποίησε ένα Σκορ Επίδοσης, που υπολογίστηκε με τη χρήση ενός αλγόριθμου βασισμένο πάνω σε λεπτομερή δεδομένα επίδοσης και στατιστικά τα οποία παρείχε η Opta Sports.Έπειτα για το πείραμά της, η Squawka θέλησε να δει πόσο στενά συνδεόταν το sentiment στο Twitter με αυτό του σκορ επίδοσης από την Opta Sports.

 

Ο συνιδρυτής της Squawka και διευθύνων σύμβουλος, Sanjit Atwal, μίλησε για το ρόλο που αισθάνεται ότι μπορούν να παίξουν τα δεδομένα μεγάλου όγκου καθώς η ανάλυση της επίδοσης στα σπορ αγγίζει ένα μεγαλύτερο κοινό: «Πρόκειται για ένα καταπληκτικό παράδειγμα για το πώς τα δεδομένα μεγάλου όγκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν και να δώσουν μία νέα διάσταση στην εμπειρία παρακολούθησης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Προσδίδει στην όλη ιδέα περισσότερο σασπένς και δραματικότητα.

 

Έχουμε ολόκληρο το κείμενο κάθε Tweet, το οποίο μας επιτρέπει να δούμε από κοντά μια ενδιαφέρουσα τάση στα συνολικά δεδομένα και να καταλάβουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Αντί να αναρωτιόμαστε τι προκάλεσε μία αύξηση σχολίων για τον Torres, μπορούμε να βρούμε αναφορές με σχετικά replays.

 

Υπάρχουν τόσοι τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτού του είδους τα δεδομένα και, ασφαλώς, σκοπεύουμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, μήπως μια προσπάθεια για περίτεχνη ενέργεια αυξάνει την online αντίδραση περισσότερο από μια απλή αποτελεσματική πάσα; Δέχονται οι ξένοι παίκτες περισσότερα αρνητικά σχόλια όταν πέφτουνε και βουτάνε για φάουλ ή πέναλτι από τους αντίστοιχους Άγγλους; Όλα περιλαμβάνονται στα δεδομένα»