19 Ιουλίου 2024

Η ιστορία του Data Science

Πότε ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ο όρος Data Science και πότε δημιουργήθηκε η επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων;

O Gil Press σε ένα πρόσφατο άρθρο του στο Forbes κάνει μία ιστορική αναδρομή στον όρο Data Science δηλαδή στην επιστήμη της ανάλυσης δεδομένων όπως θα μπορούσε να μεταφραστεί ελεύθερα. Σύμφωνα με το Harvard Business Review (HBR) ο τίτλος Data Scientist θεωρείται πολύ sexy στην Αμερική αλλα για να φτάσουμε στο σημείο αυτό ο κλάδος της ανάλυσης δεδομένων έχει διανύσει αρκετά βήματα και έχει εξελιχθεί κατά πολύ με το πέρασμα των χρόνων.

Πρώτη αναφορά γίνεται στο βιβλίο The Future of Data Analysis (1962)  του John W. Tukey όπου διαχωρίζει τη στατιστική από τα μαθηματικά και την προσεγγίζει με βάση την επιστήμη. Έπειτα φαίνεται πως παντρεύονται η στατιστική ανάλυση με την τεχνολογία για να γίνει η επεξεργασία δεδομένων. Το πρώτο workshop σε εξόρυξη πληροφορίας έγινε το 1989 από τον γνωστό στον χώρο Gregory Piatetsky-Shapiro όπου μετέπειτα δημιούργησε το ετήσιο συνέδριο της ACM SIGKDD για την εξόρυξη δεδομένων και πληροφορίας, έναν θεσμό που κρατάει από το 1995 έως τώρα. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν διάφορα περιοδικά, βιβλία και δημιουργήθηκαν αρκετές ενώσεις και οργανισμοί.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια τρομερή ανάπτυξη και άνθηση του κλάδου όπου φυσικά η τεχνολογία και το internet βοήθησαν σε αυτό. Έχουν δημιουργηθεί blogs, sites και groups σε διάφορα social media networks όπου ο καθένας μπορεί να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο και να ανταλλάξει απόψεις με επαγγελματίες του χώρου.