1 Οκτωβρίου 2023

Η εταιρία Δ. Μασούτης επιλέγει QlikView

Η φορητότητα και η δύναμη της ανάλυσης του Qlikview βοηθάει την ομάδα λήψης αποφάσεων του Μασούτη.


Η εταιρία Δ. Μασούτης είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1976 από τον Διαμαντή Μασούτη και αναπτύχθηκε από ένα κατάστημα 400 τμ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης σε περισσότερα από  250 καταστήματα, και περισσότερους από 5000 υπαλλήλους, εξυπηρετώντας γεωγραφικά όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και τα νησιά Λήμνο και Λέσβο. Τα έσοδά της το 2012 ξεπέρασαν τα 750 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα η Μασούτης είναι ακόμη οικογενειακή επιχείρηση που διοικείται πλέον από την επόμενη γενιά.  Η Μασούτης εφαρμόζει μια συνεπή στρατηγική ανάπτυξης επενδύοντας σε βασικές επιχειρηματικές λειτουργίες, όπως  πρόσφατα το υπερσύγχρονο  κέντρο logistics.

Η ταχύτατη ανάπτυξη της Μασούτης  αύξησε σημαντικά την ανάγκη για προσωποποιημένη πληροφόρηση και ανάλυση διαφόρων εταιρικών παραμέτρων.

Τα υφιστάμενα εργαλεία αναφορών δυσκολεύονταν  να διαχειριστούν των τεράστιο όγκο δεδομένων που προερχόντουσαν από συστήματα POS, ERP, CRM, WMS τα οποία αποθηκεύονταν σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων από DB2 σε MS-SQL και Excel. Οι  αναζητήσεις ανάμεσα  σε  600  εκατομμύρια εγγραφές ήταν κοινή πρακτική για τον Οργανισμό.

Εκτός από την αύξηση της απόδοσής των συστημάτων, η πρόκληση που η Μασούτης αντιμετώπιζε ήταν το πώς θα βελτίωνε την ποιότητα των αποφάσεών της,  παρέχοντας στους χρήστες αξιολογημένες  πληροφορίες,  και επιτρέποντάς τους να πλοηγούνται ελεύθερα μέσα στον τεράστιο όγκο δεδομένων, από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και με ασφάλεια.

Το τμήμα πληροφορικής της Μασούτης  αναζητούσε για αρκετό χρονικό διάστημα ένα σύστημα το οποίο θα βοηθούσε αποτελεσματικά στην ανάκτηση, διαχείριση, παρουσίαση και απόδοση δεδομένων και πληροφοριών μέσα στην εταιρία. Η Μασούτης γνωρίζοντας την φήμη του QlikView αναζήτησε τη λύση μέσα από την DCW Software Hellas, συνεργάτη της QlikView Hellas, και προμηθευτή πληροφορικής πολλά  χρόνια της Μασούτης.

Μετά από μια συνοπτική παρουσίαση, η Μασούτης και η DCW συμφώνησαν να εστιάσουν στα δεδομένα πωλήσεων και να υλοποιήσουν ένα SIB (seeing is believing) project.

Η πρώτη υλοποίηση έγινε σε συνεργασία του τμήματος πληροφορικής της  Μασούτης και της DCW, παραδίδοντας μία ολοκληρωμένη λύση ανάλυσης του QlikView.

Μέσα σε 90 ημέρες η λύση QlikView (με κωδικό όνομα masinfo),  παρέδωσε μια  πλήρη σειρά, ανά ρόλο, αναλύσεων και δεικτών απόδοσης, στην πρώτη ομάδα στελεχών η οποία απαρτιζόταν από 36  εταιρικούς decision makers,  συμπεριλαμβανομένης και της υψηλότερης ομάδας διοίκησης. Επιπλέον η  πλήρης λειτουργικότητα, ασφαλής πρόσβαση  μέσω διαδικτύου, διευκόλυνε την κινητικότητα των στελεχών, χωρίς συμβιβασμούς, αξιοποιώντας  τη χρήση ταμπλέτας και κινητών τηλεφώνων.