4 Ιουνίου 2023

Έρευνα Gartner: Είσαι πιο έξυπνος από ένα smartphone?

Σύντομα, τα smartphones θα είναι σε θέση να προβλέπουν την επόμενη κίνηση ενός πελάτη, την επόμενη αγορά του ή ακόμα να ερμηνεύουν τις πράξεις του, σύμφωνα με την Gartner, Inc.

 

Το περιοδικό Analytics πρόσφατα παρουσίασε τη συγκεκριμένη έρευνα της Gartner, όπου αναλύει πως όλα αυτά θα προκύπτουν από τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων, μέσω του cognizant computing – το επόμενο βήμα στο personal cloud computing.

 

«Τα smartphones γίνονται εξυπνότερα, και θα είναι εξυπνότερα από μας ως το 2017», αναφέρει η Carolina Milanisi, αντιπρόεδρος ερευνών της Gartner. «Αν υπάρχει πολύ κίνηση, θα μας ξυπνάνε νωρίτερα για να προλάβουμε το ραντεβού με τον προϊστάμενο μας, ή απλά θα αναβάλουν το ραντεβού αυτόματα αν η συνάντηση είναι με κάποιο συνάδελφο. Το smartphone θα συλλέγει πληροφορίες μέσω του ημερολογίου του, μέσω αισθητήρων, την τοποθεσία του χρήστη και μέσω προσωπικών δεδομένων.»

 

Οι δυνατότητες των smartphones μέσω των apps, έχουν αυξηθεί χάρη στο personal cloud. «Πιθανολογούμε ότι οι εφαρμογές θα συλλέγουν γνώση με το πέρασμα του χρόνου, και θα βελτιώνονται, κάνοντας καλύτερες προβλέψεις σχετικά με το τι χρειάζονται ή θέλουν οι χρήστες, μέσω της συλλογής πληροφοριών και της απόκρισης σε real-time», ισχυρίζεται η Milanesi.

 

Ως το 2017 τα κινητά τηλέφωνα θα είναι ευφυέστερα από εμάς, όχι λόγω μιας «εγγενούς νοημοσύνης», αλλά επειδή τα δεδομένα που θα υπάρχουν στο cloud, θα τους παρέχουν την ικανότητα να βγάζουν λογικά και ουσιαστικά συμπεράσματα, και για αυτό το λόγο θα φαίνονται εξυπνότερα από εμάς. «Τα τηλέφωνα θα γίνουν ο μυστικός προσωπικός μας ατζέντης, αλλά μόνο αν εμείς θέλουμε να τους παρέχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», συνεχίζει η Milanesi. Οι ρυθμίσεις σχετικά με θέματα προσωπικών δεδομένων, όπως και η άνεση με την οποία οι χρήστες θα μοιράζονται τα δεδομένα αυτά, θα διαφέρουν αισθητά ανάμεσα σε ηλικιακές ομάδες, αλλά και γεωγραφικά.

 

Για να βιώσει κανείς μία ολοκληρωμένη εμπειρία personal cloud, πρέπει να ακολουθηθούν τέσσερα βήματα: Sync Me, See Me, Know Me, Be Me (Συγχρονίσου με εμένα, Δες με, Μάθε με, Γίνε εγώ). Τα δύο πρώτα συμβαίνουν ήδη. Τα δύο τελευταία απομένουν, ώστε η εμπειρία του personal cloud να γίνει πραγματικότητα.