1 Οκτωβρίου 2023

Προβλέψεις για τις κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις του 2014 από την EMC

Ο Art Coviello, Πρόεδρος στην RSA και άλλα οκτώ ανώτατα στελέχη της EMC προβλέπουν ποιες τεχνολογίες και ποιες τάσεις πρόκειται να κυριαρχήσουν το 2014, αλλάζοντας ριζικά το cloud computing, τα Big Data και το IT security.

 

 

Art Coviello, Πρόεδρος στην RSA, Το τμήμα Εφαρμογών Ασφαλείας της EMC: Το BYOD ωριμάζει, το BYOI έρχεται

 

Η εταιρεία αναλυτών IDC έχει ευφυώς χωρίσει την εξέλιξη της πληροφορικής τα τελευταία 40+ χρόνια σε τρεις περιόδους ή πλατφόρμες – την περίοδο των κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων (mainframe) της δεκαετίας του ‘70, την περίοδο των client/server της δεκαετίας του  ‘90, και την περίοδο των Big Data, του Cloud, των κοινωνικών μέσων και της κινητής επικοινωνίας που ζούμε σήμερα.

 

Μια από τις ενδιαφέρουσες τάσεις σε αυτή την Τρίτη περίοδο είναι η ταχύτατη και εκτεταμένη εξάπλωση της τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών, η οποία αποτελεί ορόσημο όσον αφορά την «καταναλωτικοποίηση» του ΙΤ. Ήδη, οι επιχειρήσεις επιτρέπουν πιο εύκολα στους υπαλλήλους τους να έχουν πρόσβαση σε εταιρικά συστήματα και δεδομένα μέσα από την προσωπική τους συσκευή, αυτό που αποκαλούμε Bring Your Own Device ή BYOD.

 

Το 2014, θα ζήσουμε το επόμενο κύμα του φαινομένου αυτού, καθώς θα δούμε να συμβαίνει το ίδιο πράγμα, αυτήν τη φορά με την ταυτότητα (ID) των χρηστών.  Όπως ακριβώς συνέβη με την πίεση για τη χρήση μίας και μόνης φορητής συσκευής τόσο για επαγγελματική, όσο και για προσωπική χρήση, έτσι και τώρα βλέπουμε ότι αρχίζει να ασκείται ανάλογη πίεση για ένα απλούστερο, παρόλα αυτά ελεγχόμενο, σύστημα που θα ελέγχει την ταυτότητα του χρήστη και θα του επιτρέπει (authorization) να χρησιμοποιεί μία και μόνο συσκευή για προσωπική και επαγγελματική χρήση.

 

Είμαστε μάρτυρες στη δημιουργία μιας νέας τάσης, αυτής του Bring (and Control) Your Own Identity (BYOI), η οποία χαρακτηρίζεται από τα εξής δύο στοιχεία:

Η ψηφιακή μας ταυτότητα γίνεται ενιαία, ελέγχεται από ένα κεντρικό σημείο, φυλάσσεται με ασφάλεια στη συσκευή μας, και δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια τρίτων, όπως το Facebook και η Google.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας του ΙΤ υιοθετείται όλο και πιο συχνά ένα έξυπνο κι ευέλικτο μοντέλο Intelligence-Driven Security, γεγονός που σημαίνει ότι η ταυτότητα του χρήστη παύει να λειτουργεί ως μέσο εισόδου στην περίμετρο του  δικτύου και ενσωματώνεται σε μια συνεχή διαδικασία ταυτοποίησης η οποία εντάσσεται απρόσκοπτα στη ροή της εργασίας του.

 

Όπως φαίνεται το BYOD ήταν μόνον η αρχή. Λάβετε θέσεις για το 2014 και το BYOI.

 

Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις των στελεχών της EMC θα προστεθούν στο Business Analytics Newsletter που θα αποσταλεί στα μέλη μας τις επόμενες μέρες. Για να εγγραφείτε στα μέλη μας και να μαθαίνετε όλα τα σημαντικά νέα του χώρου των Business Analytics και Big Data απλά συμπληρώστε τα στοιχεία σας στο δεξί πλαίσιο της κεντρικής μας σελίδας