19 Ιουλίου 2024

Προσλαμβάνετε έξυπνα; Η εφαρμογή των Big Data στο HR.

Η χρήση των Big Data και των Αnalytics έχει γίνει πιο κοινή και αποδεκτή στον κόσμο των επιχειρήσεων και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων βρίσκουν νέους τρόπους για να τα χρησιμοποιήσουν. Πολλές εταιρείες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει Big Data για το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση, τμήματα των εταιρειών όπου η χρησιμότητά τους  έχει γρήγορα αναδειχθεί. Τώρα, τα τμήματα Ανθρώπινων πόρων χρησιμοποιούν τα analytics για τις προσλήψεις προσωπικού, μετατρέποντας ουσιαστικά το πώς λειτουργούν οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Η μισθοδοσία σε μια επιχείρηση αποτελεί συχνά μια από τις μεγαλύτερες δαπάνες, οπότε είναι μια ελκυστική επιλογή για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων να μπορούν να μειώσουν το κόστος. Τα Big Data και τα Analytics χρησιμοποιούνται ως ένας τρόπος για να προσληφθούν οι άνθρωποι που οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι θα είναι οι καλύτεροι για τις κενές θέσεις εργασίας. Χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα "People Analytics" τα οποία επιτρέπουν στους αρμόδιους να προσδιορίσουν καλύτερα τους εργαζομένους που θα παραμείνουν με την εταιρεία, όχι μόνο για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και για να αναπτυχθούν και να απολαύσουν τη διαμονή τους σε αυτή. Για παράδειγμα, η Xerox ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει Big Data με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που έμεινε για περισσότερο από έξι μήνες στα τηλεφωνικά κέντρα της.

Η μέθοδος με την οποία συλλέγονται τα δεδομένα ποικίλλει από εταιρεία σε εταιρεία. Ορισμένοι βασίζουν τις αναλύσεις τους μόνο και μόνο σε αιτήσεις για εργασία που υποβάλλονται στην εταιρεία. Για παράδειγμα, εάν οι πτυχιούχοι από ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχουν καλό ιστορικό συνεργασίας με την επιχείρηση, τα στοιχεία θα το αναδείξουν και θα ενισχύσουν τις πιθανότητες των υπόλοιπων απόφοιτων για να προσληφθούν. Ως ένα πιο ασυνήθιστο παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες που στην κυριολεξία απέδειξαν ότι  τα βιντεοπαιχνίδια αποτελούν εργαλείο για την πρόσληψη. Μία μικροσκοπική εταιρεία με την επωνυμία Knack υποχρεώνει τους υποψήφιους να παίξουν τα δύο βιντεοπαιχνίδια εν ονόματι Dungeon Scrawl και Wasabi Waiter ως ένα τρόπο για να προσδιορίσουν τη δημιουργικότητά τους, την εμμονή, ακόμη και την προσωπικότητά τους. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας λένε ότι μπορούν να συλλέξουν αρκετά megabytes δεδομένων από δύο απλά παιχνίδια για να καθορίσουν τις ηγετικές ικανότητες και την ευρηματικότητα ενός ατόμου.

Καθώς η χρησιμότητα των Big Data στις υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζουν να εξελίσσονται, όλο και περισσότερες εταιρείες θα στραφούν σε συστήματα υπολογιστών και φόρμουλες για να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιοι αιτούντες θα συνεχίσουν. Η αναπτυσσόμενη τεχνολογία έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο, είτε πρόκειται για flash ή Hadoop στο Cloud, επιτρέποντας σε περισσότερες εταιρείες να επωφεληθούν από αυτές τις νέες ιδέες και πρακτικές. Ήδη οι επιχειρήσεις έχουν ήδη δει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα σε μία προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόστη τους ενώ ταυτόχρονα να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές στις προσλήψεις τους και στην αντιμετώπιση των κινδύνων που εμπλέκονται στην πρόσληψη νέων εργαζομένων .