19 Ιουλίου 2024

Data - Driven εταιρείες τριπλασιάζουν την χρηματοοικονομική απόδοσή τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές σύμφωνα με νέα έκθεση

Μια νέα έκθεση από το Economist Intelligence Unit (EIU), μια οργάνωση που προσφέρει πρόβλεψη και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες που οι ίδιες χαρακτηρίζονται ως "ουσιαστικά μπροστά" από τους συνομήλικούς τους στη χρήση των δεδομένων έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αξιολογήσουν τον εαυτό τους μπροστά σε όρους οικονομικών επιδόσεων.

Στο άρθρο του, "Why Self-Service Business Intelligence Matters" ο Isaac Sacolick, αντιπρόεδρος της τεχνολογίας και διευθύνων σύμβουλος πληροφοριών στην McGraw - Hill Construction, προσδίδει περαιτέρω πληροφορίες.

"Η εδραίωση της επιχειρηματικής ευφυΐας σε μια βασική ομάδα ήταν μια λογική προσέγγιση όταν ο υπολογισμός των πόρων ήταν ακριβός, τα αναλυτικά εργαλεία πολύπλοκα, και το ταλέντο ανεπαρκές", δήλωσε ο Sacolick. "Αλλά αυτή δεν είναι πλέον η πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, η συγκέντρωση της λειτουργίας μπορεί να είναι ένα εμπόδιο, δεδομένου ότι οι καλύτεροι άνθρωποι που κάνουν έξυπνες ερωτήσεις δεδομένων είναι συχνά οι διαχειριστές ή  “data centric individuals” στην οργάνωση".

O Sacolick πρόσθεσε ότι μια συγκεντρωτική προσέγγιση θέτει περιορισμούς σχετικά με τον όγκο της ανάλυσης και της αναφοράς και είναι μια αναποτελεσματική δομή για επιχειρήσεις με λιγότερους κανονισμούς ή με πολυπλοκότητα δεδομένων. Αντ' αυτού, ο ίδιος συνέστησε οι επιχειρήσεις να υιοθετούν μια προσέγγιση "self-service", που λόγω της διαθεσιμότητας των νέων τεχνολογιών, καθιστά την ανάλυση δεδομένων πιο εύκολη.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό το σκεπτικό. Δίνοντας στους υπαλλήλους την πρόσβαση σε δεδομένα και παρέχοντάς τους τις απαραίτητες δεξιότητες για να ξέρουν πώς να εξορύξουν την αξία τους είναι ένας από τους λόγους που ξεκίνησαν τα” στρατόπεδα δεδομένων” για τις επιχειρήσεις. Είναι επίσης το σκεπτικό που οδήγησε στη δημιουργία μας από μια σειρά «βιβλίων συστημάτων», τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους υπαλλήλους που έχουν περιορισμένη κατανόηση των αρχών της επιστήμης των δεδομένων, ή που στερούνται κατάρτισης στην ανάλυση των δεδομένων.

Αυτή η διττή προσέγγιση μας δίνει τη δυνατότητα να διδάξουμε τις περιπλοκές της εξόρυξης και ανάλυσης δεδομένων σε εκείνους των οποίων οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από αυτήν και, ταυτόχρονα, παρέχει ευκολία στη χρήση εργαλείων για εργαζομένους που χρειάζονται για την ανάλυση δεδομένων, αλλά οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να γίνουν επιστήμονες δεδομένων.

Ο γκουρού των Big Data, Bernard Marr, δήλωσε: "Οι πιο έξυπνες και πιο επιτυχημένες εταιρίες είναι εκείνες που έχουν τα κατάλληλα δεδομένα, καθώς και την ικανότητα να εξαγάγουν ιδέες από τα δεδομένα αυτά για να απαντήσουν τις πιο σημαντικές επιχειρηματικές ερωτήσεις τους". Αν είναι πραγματικά έξυπνες, οι εταιρείες δεν θα αφήσουν μόνο τα δεδομένα στα χέρια των ειδικών, αλλά και τον εκδημοκρατισμό της χρήσης τους από την εκπαίδευση των εργαζομένων σε όλο το πλάτος της επιχείρησης.

Αυτό το είδος της μετασχηματιστικής σκέψης είναι αυτό που θα οδηγήσει τις εταιρείες να γίνουν data-driven, και αν τα ευρήματα της EIU είναι συνεπή, είναι επίσης μια πρωτοβουλία που μπορεί να επηρεάσει θετικά την κατώτατη γραμμή της εταιρείας.