1 Οκτωβρίου 2023

Το κρυφό όπλο της αστυνομίας του Detroit : big data analytics.

Πολλές πόλεις στις ΗΠΑ έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική ύφεση τα τελευταία χρόνια. Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς και η εκ νέου ιεράρχηση των πρωτοβουλιών σε συνδυασμό με τα ολοένα και μεγαλύτερα ποσοστά εγκληματικότητας, έχουν οδηγήσει πολλές πόλεις στο να βρουν εναλλακτικές και καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.


Στην κορυφή της λίστας του Forbes με τις πιο επικίνδυνες πόλεις για το 2013, το Ντιτρόιτ υιοθετεί για 5η συνεχόμενη χρονιά μια προληπτική προσέγγιση για την καταπολέμηση αυτών των θεμάτων. Ιδρυμένη το 2011, η Επιτροπή Ντιτρόιτ Εγκλήματος (DCC) είναι ένα δημόσιο φιλανθρωπικό ίδρυμα που στελεχώνεται από πρώην πράκτορες του FBI, της Αστυνομίας του Μίσιγκαν και από ερευνητές του αστυνομικού τμήματος Ντιτρόιτ, που λειτουργεί ως «σύμμαχος πολίτης στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν». Στόχος της είναι να «προσδιοριστούν τα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας εντός του πεδίου εφαρμογής της αποστολής της και να εργαστεί για την εξάλειψή τους».


Μία από τις βασικές στρατηγικές της επιτροπής είναι να εντοπιστούν τα άτομα που είναι δημοσίως γνωστό ότι εμπλέκονται σε επικίνδυνες εγκληματικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, το DCC όφειλε να συναθροίσει αρκετά terabytes ιδιόκτητων αλλά και δημόσιων δεδομένων σχετιζόμενα με τα εγκλήματα, για να βοηθήσει στις έρευνες, καθώς και να λειτουργήσει ως συμπλήρωμα στις δημόσιες κοινοποιήσεις ώστε να συντονίσει τις σχετικές δραστηριότητες. Χρειαζόντουσαν, λοιπόν, μια λύση που θα μπορούσε γρήγορα και εύκολα να συγκεντρώνει τα δεδομένα, να αναλύει τις πληροφορίες αυτές και να παρέχει γνώσεις σχετικά με πιθανές εγκληματικές δραστηριότητες.


Ύστερα από μήνες έρευνας των εργαλείων που υπάρχουν για την ανάλυση των big data, το DCC επέλεξε για τα analytics την εφαρμογή της Datameer, προκειμένου  να ενσωματώσει, να αναλύσει και να απεικονίσει τα terabytes δεδομένων. Ενώ το DCC διαπίστωσε ότι τα υπόλοιπα εργαλεία ήταν σε θέση να εκτελούν μεμονωμένα κομμάτια της διαδικασίας analytics, η Datameer ήταν η μόνη λύση end-to -end που ήταν σε θέση να αντιμετωπίζει όλα τα βασικά καθήκοντα της διαδικασίας αυτής. Η Datameer δεχόταν εύκολα την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων από δομημένες αλλά και από  αδόμητες πηγές, επιτρέποντας τη γρήγορη ανάλυση και την τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε οπτική μορφή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το DCC να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τα οργανωμένα εγκλήματα, κάτι που προηγουμένως δεν ήταν δυνατόν να γίνει κοιτάζοντας απλά χιλιάδες γραμμές σε ένα υπολογιστικό φύλλο.


Η εξοικονόμηση χρόνου που προέκυψε από την συνάθροιση των δεδομένων, η ανάλυση και η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων επέτρεψαν στην Επιτροπή να εστιάσει ακόμη περισσότερο στην προσπάθειά της να ανακαλύπτει τους δράστες που πράττουν βίαια εγκλήματα. «Η Datameer επιτρέπει στην ομάδα επιβολής του νόμου να κατανοήσει σε βάθος την κινητήρια δύναμη που οδηγεί στην εγκληματικότητα και να γίνει λίγο πιο δυναμική σε σχέση με το παρελθόν, και όχι εντελώς αντιδραστική», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του DCC Andrew Arena.


Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς από πρωτοβουλίες που αφορούν την επιβολή του νόμου με γνώμονα τα δεδομένα που υφίστανται ειδικά στο Ντιτρόιτ. Τα αποτελέσματά  τους είναι, , εκπληκτικά. Η ικανότητα του να αναλύονται και να αναγνωρίζονται εγκληματικά δίκτυα και συνδέσεις μεταξύ τους, δίνει στην αστυνομία ιδέες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την καλύτερη κατανόηση των ατόμων και των ομάδων, αλλά και για να αποφευχθούν πιθανές μελλοντικές εγκληματικές δραστηριότητες.