14 Ιουλίου 2024

Η Startup Nutanix στηρίζεται στην Dell για πρόσβαση σε περισσότερα κέντρα δεδομένων

Η Nutanix είναι μια από τις πολλές startup εταιρίες στη Silicon Valley που προσπαθεί να ταρακουνήσει τις εταιρικές αίθουσες υπολογιστών. Αλλά προσελκύει σημαντική προσοχή, με την Dell να είναι η τελευταία ενδιαφερόμενη.

Η Dell ανακοίνωσε  ότι θα ξεκινούσε την πώληση εξυπηρετητών που περιέχουν το λογισμικό της Nutanix. Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος να αποκτήσει κανείς αυτό το λογισμικό ήταν να το αγοράσει κατευθείαν από την Nutanix.

Τέτοιες συμφωνίες είναι συχνές, με την μικρή εταιρία να ποντάρει στο όνομα της μεγάλης εταιρίας για να κερδίσει περισσότερους πελάτες. Αλλά αυτή η περίπτωση ξεχωρίζει, καθώς η Nutanix προτείνει μια εντελώς ριζοσπαστική προσφορά ενός είδους λειτουργικού συστήματος που να αφήσει τις συνήθεις εταιρίες να ακολουθήσουν τον τρόπο που οι μεγάλες υπηρεσίες διαδικτύου διαχειρίζονται τα κέντρα δεδομένων τους.

Οι περισσότερες εταιρίες αγοράζουν τους εξυπηρετητές τους, τα κουτιά δικτύων και συσκευές αποθήκευσης, που συχνά αγοράζονται από διαφορετικούς πωλητές και εξοπλίζονται με το δικό τους λογισμικό. Πολλά από τα σημαντικά δεδομένα βρίσκονται στα συστήματα αποθήκευσης, που λειτουργούν σαν κεντρικές αποθήκες που τις μοιράζονται πολλοί εξυπηρετητές.

Μεγάλες υπηρεσίες διαδικτύου, όπως η Google και το Facebook, τείνουν να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά. Εκτός από το να δείχνουν προτίμηση στο φθηνό λογισμικό, τείνουν να κρατούν τα περισσότερα δεδομένα στο εσωτερικό κάθε εξυπηρετητή σε σκληρούς δίσκους ή σε τσιπάκια μνήμης φλας.

Το λογισμικό της Nutanix είναι υπεύθυνο για πολλές δουλειές, όπως για τη χρήση του υπολογιστή, την ενσωμάτωσή του στο δίκτυο και τις λειτουργίες αποθήκευσης. Σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι αυτό που οι μηχανικοί ονομάζουν «σύστημα διανομής αρχείων», που μεταφέρει δεδομένα μεταξύ πολλών εξυπηρετητών.

«Αν κοιτάξεις στο μέλλον, η αποθήκευση θα γίνεται στον υπολογιστή,» ανέφερε ο Dheeraj Pandey, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nutanix. Συσκευές αφιερωμένες στην αποθήκευση θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε χρήση, πρόσθεσε, αλλά κυρίως για δεδομένα που δεν χρησιμοποιούνται συχνά.