1 Οκτωβρίου 2023

Η Intel Εισάγει Τσιπ Cloud για τους Πελάτες της

Η Intel θα λύσει ένα δύσκολο επιχειρησιακό πρόβλημα χρησιμοποιώντας μικρές τεχνικές καινοτομίες.

Η εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ενεργοποιήσει τον επεξεργαστή Xeon της, που χρησιμοποιείται σε μεγάλα περιβάλλοντα υπολογιστών, για να χειριστεί τον τεράστιο αριθμό ιδιόκτητων αλγορίθμων των πελατών της, σαν να είχαν δημιουργηθεί τα τσιπ για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Η ιδέα είναι να επιτρέψει σε ένα μέρος από το φόρτο εργασίας, όπως την ασφάλεια για μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ή την ευρέως χρησιμοποιούμενη αρχική σελίδα του Facebook, να λειτουργούν ακόμη πιο γρήγορα σε πολλούς εξυπηρετητές ταυτόχρονα. Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι εξυπηρετητές έχουν το τσιπ Xeon.

Με την εκμετάλλευση αυτού του βελτιωμένου τσιπ, «οι εφαρμογές θα πρέπει να λειτουργούν δύο φορές πιο γρήγορα,» ανέφερε η Diane Bryant, γενική διευθύντρια της ομάδας κέντρου δεδομένων της Intel. «Όσο αναπτύσσονται τα cloud συστήματα, οι υποδομές πρέπει να αλλάξουν.»

Έτσι κάνει λοιπόν και η Intel, που έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια μείωση στις πωλήσεις υπολογιστών εν μέρει λόγω του ότι εστιάζει στους εξυπηρετητές και στις επιχειρήσεις κέντρων δεδομένων. Το τελευταίο τρίμηνο, το κέντρο δεδομένων της εταιρείας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων. Τα έσοδα του κυμαίνονται στα $3,1 δισεκατομμύρια, 11% περισσότερα από τον προηγούμενο χρόνο, αλλά ακόμα και έτσι είναι λιγότερα από τις πωλήσεις υπολογιστών, που κυμαίνονται στα $7,9 δισεκατομμύρια. Οι πωλήσεις των τσιπ μειώθηκαν κατά 1%. Τα συνολικά έσοδα ανέρχονται στα $12,8 δισεκατομμύρια.

Ο Brian Krzanich, ο διευθύνων σύμβουλος, προσπαθεί να εισαγάγει την Intel σε νέες επιχειρηματικές κινήσεις, και να έχει παράλληλα τα έξοδα υπό έλεγχο. Η νέα έκδοση του τσιπ Xeon, που έγινε δυνατή χάρη στην τοποθέτηση ενός προγραμματισμένου ενσωματωμένου κυκλώματος στο τσιπ, κάνει το προϊόν πόλο έλξης για τους πελάτες. Επίσης επιτρέπει στην Intel να κάνει αλλάζει τις παραμέτρους μαζικά.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη πόσοι πελάτες θα χρειαστούν την παραμετροποίηση, αλλά αυτοί που το χρειάζονται είναι μεγάλοι. Η Bryant ανέφερε ότι η Intel βρισκόταν σε συζητήσεις «τόσο με παρόχους υπηρεσιών cloud όσο και με εταιρίες τηλεπικοινωνιών» για την χρήση του τσιπ. «Είναι εύκολο γι αυτούς να κατεβάσουν την εφαρμογή και να την κάνουν να τρέξει ταχύτερα, και όταν αλλάξουν άποψη να επαναπρογραμματίσουν το τσιπ και να κατεβάσουν μια άλλη εφαρμογή.»

Η αλλαγή επίσης σηματοδοτεί πόσο διαφορετικά είναι τα cloud από τους προκατόχους τους, που στοχεύουν σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή είναι η πληροφορική που αναπτύσσεται, όταν θες να τρέξεις μια εφαρμογή προς χιλιάδες εξυπηρετητές σε μια στιγμή,» ανέφερε η Bryant. «Πριν πέντε χρόνια μιλούσαμε για το πόσες εφαρμογές μπορείς να τρέξεις σε έναν εξυπηρετητή.»