4 Ιουνίου 2023

Προβλέψεις για μεγάλη συρρίκνωση δαπανών στην τεχνολογία

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και η Gartner έχει ήδη ψαλιδίσει τις προβλέψεις τις για τις ετήσιες δαπάνες στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: στην παρούσα τεχνολογική μετάβαση, οι αναλυτές προσπαθούν να βρουν τον τρόπο να συμβαδίσουν τα λεφτά με την τεχνολογία. «Ειλικρινά, έχει γίνει πολύ δύσκολο,» ανέφερε ο John-David Lovelock, αντιπρόεδρος ερευνών στην Gartner. «Τα πράγματα δεν είναι όπως το 2009 ή το 2010».

Η αλλαγή αυτή κάνει τη δουλειά του πιο δύσκολη, ανέφερε ο Lovelock, και τώρα οδεύουμε γρήγορα προς την «τρίτη εποχή» των ΙΤ.

Κατά την άποψή του, η πρώτη εποχή ήταν από το 1980 ως το 2000, «η εποχή της δεξιοτεχνίας των ΙΤ – όπου κατασκευάζαμε συστήματα υπολογιστών, αντικαθιστούσαμε τις πληρωμές και τα λογιστικά με τμήματα ΙΤ, αντί για χαρτούρα.» Έπειτα, ο Lovelock ανέφερε ότι «ήρθε η εποχή της εκβιομηχάνισης των ΙΤ. Όλοι σκέφτονταν το πώς θα βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας.» Η δεύτερη εποχή ξεκίνησε το 2000 και κοντεύει στο τέλος της. Στην λεγόμενη τρίτη εποχή, «κινούμαστε προς τον κόσμο των ψηφιακών επιχειρήσεων,» ανέφερε ο αναλυτής. «Η τεχνολογία δεν υπηρετεί τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, αλλά τους επιβάλλει πώς πρέπει αυτές να είναι.» Αυτός είναι και ο λόγος που τα έξοδα τεχνολογίας ακόμη αυξάνονται παρόλο που η τεχνολογία γίνεται φθηνότερη ποικιλοτρόπως: είναι αναγκαία σε πάρα πολλά μέρη.

Κάποιες αλλαγές στην αγορά είναι σχετικά εύκολες να εντοπιστούν, όπως η μετάβαση από προσωπικούς υπολογιστές σε τάμπλετ, ή από εξυπηρετητές υπολογιστών και λογισμικό σε συστήματα υπολογιστών cloud.

Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Τα τάμπλετ είναι συνήθως πιο ακριβά από τους προσωπικούς υπολογιστές, αλλά επιτρέπουν πάρα πολύ μεγαλύτερο αριθμό συστημάτων οργάνωσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα cloud με πολλούς τρόπους. Υπάρχουν λίγοι αγοραστές καινούριων τάμπλετ και smartphones, άρα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για φθηνότερες συσκευές. Μετά από χρόνια πληρωμένων συνδρομών, το λογισμικό cloud μπορεί να κοστίζει όσο μια άδεια λογισμικού, αλλά η χρήση των cloud από τις εταιρείες κάνει ευκολότερη την περικοπή προσωπικού ή την μετακίνηση των υπαλλήλων σε άλλα είδη λογισμικών. Η αποθήκευση στο διαδίκτυο σε cloud οδηγεί σε όλο και περισσότερες μειώσεις τιμών επίσης, και οι μεγάλοι παίχτες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι, σε περίοδο σχετικά μετριοπαθών αλλά σταθερών συνθηκών επιχειρήσεων για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες, η τεχνολογία φαίνεται να ζητά λιγότερο κεφάλαιο από ό,τι θεωρούν τα ίδια τα άτομα. Πώς γίνεται αυτό, από απλούς αισθητήρες ως τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων, παραμένει ένα μυστήριο. «Σχετίζεται με την εμπορευματοποίηση που έγινε νωρίτερα σε σχέση με τις δαπάνες μας,» ανάφερε ο Lovelock. Αυτό θα τελειώσει οριστικά, ανέφερε, μάλλον από ευσεβή πόθο..

«Πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση,» ανέφερε. «Οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι οι μειώσεις τιμών φτάνουν μέχρις ενός σημείου».