8 Δεκεμβρίου 2023

Analytics 3.0 – Ο παλιός φύλακας μας διδάσκει πώς να κατασκευάζουμε προϊόντα δεδομένων

Η IBM προωθεί λογισμικό big data σε κινέζικά πανεπιστήμια, χάρη σε μια συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας.

Υπό την αιγίδα του προγράμματος IBM U-100, η ΙΒΜ δωρίζει τεράστιο όγκο λογισμικού big data και analytics αξίας $100 εκατομμυρίων και παρέχει υποστήριξη σε εκατό κινέζικα πανεπιστήμια, σύμφωνα με επίσημο δελτίο τύπου της ΙΒΜ που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τα λογισμικά InfoSphere και SPSS είναι κάποια από αυτά που προσέφερε η ΙΒΜ.

«Η ιδέα μας είναι να βοηθήσουμε την σχεδίαση μαθημάτων που βασίζονται στις big data analytics τεχνολογίες μας,» ανέφερε εκπρόσωπος της ΙΒΜ σε συνέντευξή του στην VentureBeat. «Δεν εστιάζουμε στο ότι το λογισμικό είναι της ΙΒΜ, αλλά στην εκπαίδευση των φοιτητών σε big data analytics. Βεβαίως και χρησιμοποιούμε ένα μέρος του λογισμικού μας για τα μαθήματα αυτά, αλλά το θέμα είναι τα ίδια τα μαθήματα, η εξάσκηση».

Επτά πανεπιστήμια από όλη την Κίνα έχουν επωφεληθεί από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Η ΙΒΜ επιθυμεί να συμπεριληφθούν ακόμα 40 μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να φτάσει τα 100 πανεπιστήμια μέχρι τα μέσα του επόμενου χρόνου.

Και αν επιτύχει τον στόχο της εταιρείας, το λογισμικό της ΙΒΜ θα μπορούσε να γίνει ό,τι πιο σταθερό στην αγορά εκπαίδευσης της Κίνας. Την ίδια στιγμή, η ΙΒΜ θα μπορούσε να συμπεριλάβει στις εργασίες της ένα μεγάλο μέρος επιστημόνων και δεδομένων από όλη την χώρα. Το σχέδιο της ΙΒΜ είναι να περιλάβει όσο δυνατόν περισσότερους προπτυχιακούς και τελειόφοιτους φοιτητές σε 30 πανεπιστήμια. Η ΙΒΜ θα βοηθήσει να σχεδιαστούν τα νέα μαθήματα με έμφαση στα big data, όπου θα διδάσκουν εν μέρει και ερευνητές της ΙΒΜ και μηχανικοί.

Αν δεν είσαι αρκετά τυχερός και δεν διαλέξεις τα εν λόγω μαθήματα, θα υπάρχει ένα μάθημα μέσω διαδικτύου προσβάσιμο σε όλους. Η ΙΒΜ συνεργάζεται με την Kaikeba.com, μια κινέζικη εταιρεία εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, για να προσφέρουν από κοινού τα μαθήματα με το όνομα «Η ζώνη της IBM με Big Data και Analytics». Αν όλα πάνε καλά, 40.000 φοιτητές θα έχουν πρόσβαση στο λογισμικό big data της ΙΒΜ κάθε χρόνο, και 1.500 θα μπορούν να παίρνουν βεβαίωση παρακολούθησης κάθε χρόνο.