1 Οκτωβρίου 2023

Η Salesforce αγοράζει την RelateIQ, startup εταιρεία με big data, για $390 εκατομμύρια

Το μόττο της Salesforce.com φαίνεται να είναι το «αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, αγόρασέ τους». Αυτή τη φορά ο ακριβής στόχος της Salesforce.com για $390 εκατομμύρια είναι η ετερόκλητη startup RelateIQ, που χρησιμοποιεί την αναζήτηση σε μη δομημένα δεδομένα από email, κοινωνικά δίκτυα και ημερολόγια για να αυτοματοποιήσει μεγάλα κομμάτια της διαδικασίας αγορών.

 

Με έδρα το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας, η εταιρεία συγκέντρωσε το σημαντικό ποσό των $40 εκατομμυρίων νωρίτερα φέτος σε χρηματοδότηση, σε μια αποτίμηση $250 εκατομμυρίων περίπου,  και έχει κινήσει έτσι το ενδιαφέρον στην αγορά. Νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι η RelateIQ προσέλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο της Twitter. Το 2013, είχε προσλάβει τον επιστήμονα δεδομένων DJ Patil , που ήταν για τρία χρόνια επικεφαλής του κέντρου δεδομένων του LinkedIn, πριν γίνει μέλος των Greylock Partners και τελικά καταλήξει στην RelateIQ.

 

Σε ανακοίνωση στο μπλογκ της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της RelateIQ, Steve Loughlin, έγραψε:

 

«Η Salesforce.com προσπάθησε την αλλαγή σε επεξεργασία cloud, επαναπροσδιορίζοντας τα σύγχρονα CRM όπως τα ξέρουμε. Όπως γνωρίζετε, η RelateIQ ετοιμάζει την νέα γενιά ευφυούς υπολογιστικής μέσω της επιστήμης δεδομένων και machine learning. Κοιτάζοντας στο μέλλον, η απόκτηση της RelateIQ από την salesforce.com θα πολλαπλασιάσει την αξία της salesforce.com στις εφαρμογές και στις πλατφόρμες της CRM με έναν νέο επίπεδο ευφυΐας στις πωλήσεις, υπηρεσίες και στο μάρκετινγκ».

 

Η RelateIQ χρησιμοποιεί τεχνολογίες δεδομένων τελευταίας τεχνολογίας για την παρακολούθηση του κόσμου των επιχειρήσεων και του CRM. Το λογισμικό της εταιρείας μειώνει την χειροκίνητη πρόσθεση δεδομένων που δίνει περισσότερες πληροφορίες για επαγγελματικές σχέσεις. Η σύνδεση για αναζήτηση πηγάζει από την χρήση αλγορίθμων από την εταιρεία για την καλύτερη κατανόηση των δράσεων στον χώρο εργασίας, λαμβάνοντας δεδομένα από email, ήχο, κοινωνικά δίκτυα και ημερολόγια, και χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα πρόσβασης και ανάλυσης των επικοινωνιών αυτών.

 

Λόγω αυτών των όρων συμφωνίας της Salesforce.com για την RelateIQ, όλες οι μετοχές της RelateIQ θα ακυρωθούν και θα μετατραπούν σε μετοχές της Salesforce.com, συνολικής αξίας $350 εκατομμυρίων. Η Salesforce.com θα λάβει επίσης από τον ισολογισμό της RelateIQ $40 εκατομμύρια σε ρευστό, που προέρχονται από την χρηματοδότησή της τον Μάρτιο. Η Salesforce.com θα αναλάβει επίσης τα μη κατοχυρωμένα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών και τα βραβεία μετοχών που είχαν απονεμηθεί σε υπαλλήλους της RelateIQ. Εκτός από τους υπαλλήλους της RelateIQ, οι νικητές σε μια πιθανή συμφωνία με την M&A, συμπεριλαμβάνουν τους υποστηρικτές της  RelateIQ όπως τις Accelerate-IT Ventures, Kleiner Perkins Caufield & Byers, Felicis Ventures, News Corp., Battery Ventures, Formation 8, και Accel Partners.

Η απόκτηση της RelateIQ θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία της Salesforce.com, μετά την εξαγορά της ExactTarget, που της κόστισε $2,5 δισεκατομμύρια.