19 Ιουλίου 2024

Κολοσσοί Cloud ανοίγονται σε διαπιστευτήρια ανοιχτού κώδικα με την Kubernetes

Μια μετριοπαθής και για μανιακούς με την τεχνολογία ανακοίνωση από την Google και κάποια άλλα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας μπορεί να είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του καλοκαιριού στη συνεχόμενη μάχη για το μέλλον της πληροφορικής σε όλον τον κόσμο.Οι Microsoft , IBM και Red Hat, μαζί με άλλες εταιρίες, ακολουθούν την Google στη δημιουργία λογισμικού ανοιχτού κώδικα για να διαχειρίζονται εργασίες από χιλιάδες διακομιστές. Η Amazon Web Services, η μεγαλύτερη με διαφορά εταιρία cloud, έλαμπε διά της απουσίας της από αυτήν την ανακοίνωση.

 

 

 

 

Ονομάζεται Kubernetes και είναι το πρότζεκτ λογισμικού και πρώην μεγαλύτερο μυστικό της Google: πώς ο γίγαντας των αναζητήσεων στο διαδίκτυο δημιούργησε και ανέπτυξε αποτελεσματικά δυνατές εφαρμογές όπως μηχανή αναζήτησης, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και χάρτες σε όλο της το σύστημα cloud, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου;

 

Αυτό που κρατούσε για τον εαυτό της η Google ελπίζει τώρα να το πωλήσει σε χιλιάδες εταιρίες σε όλον τον κόσμο ως μέρος της ενοικίασης στο κοινό της πληροφοριακής της δύναμης. Έτσι θα κάνουν και οι Microsoftκαι ΙΒΜ, με δημόσια clouds, ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοι και στις δύο εταιρίες αναφέρουν ότι είναι καθοριστικά για το μέλλον τους. Η Red Hat είναι κορυφαία εταιρία παροχής υπηρεσιών Linux για λειτουργικά συστήματα, που λειτουργούν αποκλειστικά με cloud.

 

«Κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο μπαίνουν στο παιχνίδι», ανέφερε ο Miles Ward, της Google Cloud Platform, επιχείρηση cloud της Google. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια τεράστια ποσότητα λογισμικού που να το χρησιμοποιεί.» Σύντομα θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κόσμος.

 

Η Kubernetes μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμη για μικρότερα συστήματα cloud ιδιωτικών εταιριών, που γεφυρώνουν δημόσια και ιδιωτικά clouds. «Πιστεύουμε μακροπρόθεσμα στα δημόσια clouds», ανέφερε οWard, «αλλά υπάρχουν ακόμη μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται στις εταιρίες.»

 

Το ότι τέτοιες δομές πληροφορικής μπορεί να είναι απαραίτητες για μια εταιρία λέει πολλά για την κλίμακα των πηγών που αναμένονται να γίνουν κοινός τόπος όταν και η ανάλυση big data και η διαχείριση δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων συσκευών γίνουν κοινοί τόποι σε εταιρίες.

 

Το ότι η Google και άλλες εταιρίες θα δωρίσουν κάτι τέτοιο δείχνει κάτι παραπάνω για το ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σχεδόν την ίδια στιγμή της ανακοίνωσης για το Kubernetes, η Amazon Web Services έκανε συμβούλιο στην Νέα Υόρκη για να προωθήσει την έκδοση του cloud της, που στηρίζει την άποψη ότι οι εταιρίες θα έπρεπε να έχουν δικά τους κέντρα δεδομένων. Μέχρι τώρα, αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλά, αλλά οιGoogle, Microsoft και IBM προωθούν διάφορες εκδόσεις του υβριδικού μοντέλου.