8 Δεκεμβρίου 2023

Γιατί όλα τα παιδιά θέλουν να γίνουν επιστήμονες δεδομένων

Παλιά οι γονείς πίεζαν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν επαγγέλματα με όνομα – γιατροί, δικηγόροι, τραπεζικοί – αλλά εφόσον αλλάζουν οι καιροί, μπορεί να τους ενθαρρύνουν σύντομα να ακολουθήσουν άλλη πορεία: επιστήμονας δεδομένων.

ΤαBig data θεωρούνται το μέλλον – το κλειδί για την επίτευξη του ανταγωνιστικού πλεονάσματος και την αύξηση της κερδοφορίας για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Η αυξανόμενη σημασία της ανάλυσης δεδομένων στην λήψη αποφάσεων έχει αυξήσει τη ζήτηση των εργαζομένων με δυνατότητες ανάλυσης, και έτσι οι θέσεις εργασίες γιαBig data γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

 

 

 

 

«Όσο αυξάνεται η ζήτηση υπαλλήλων με ποσοτικές και ικανότητες ανάλυσης, βλέπουμε όλο και περισσότερους επαγγελματίες δεδομένων να λαμβάνουν σημαντικούς ρόλους στη λήψη αποφάσεων», ανέφερε η Linda Burtch, διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Burtch Works, ενός γραφείου εύρεσης εργασίας για τέτοιου είδους επαγγελματίες με έδρα τις ΗΠΑ.

 

Δείξε μου τα χρήματα σου! Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα big data πληρώνουν καλά.

 

Σύμφωνα με έρευνα μισθών των επιστημόνων δεδομένων του 2014 από την Burtch Works – τυπικά αυτοί με πτυχίο πανεπιστημίου σε σχετικό τομέα που γνωρίζουν γλώσσες προγραμματισμού και στατιστικές μεθόδους – ο μέσος μισθός για υπαλλήλους που δεν είναι μέρος ομάδας είναι $80.000 με 0-3 χρόνια εμπειρίας και $150.000 για αυτούς με 9 ή παραπάνω χρόνια εμπειρίας.

 

Σε επίπεδα διευθυντή, οι μέσοι μισθοί είναι υψηλότεροι, με των υπευθύνων ομάδων 1-3 ατόμων να ανέρχονται στις $140.000, και των υπευθύνων 10 ή παραπάνω ατόμων στις $232.500.

 

Αγορά εργασίας.

 

Υπάρχει ζήτηση σε εργαζομένους με γνώση των big data. Σε μια έρευνα του 2011, τοMcKinsey Global Institute εκτίμησε ότι μέχρι το 2018 θα υπάρχουν 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας big data στις ΗΠΑ που απαιτούν γνώσεις ανάλυσης. Παρόλα αυτά, θα υπάρξει μάλλον μια μείωση κατά 1,5 εκατομμύριο των διευθυντών με γνώσεις δεδομένων και αναλυτών για να γεμίσουν αυτές οι θέσεις.

 

Η Linda Burtch επίσης παρατήρησε και άλλη μια μείωση: «Υπάρχει ένα μόνιμο παράπονο από τους πελάτες μας ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι». Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το 2013 από την Burtch Works, 89% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι συμβουλεύονται το LinkedIn μια φορά τον μήνα για νέες προοπτικές εργασίας. Το 25% ανέφερε ότι το επισκέπτεται κάθε εβδομάδα.

 

Καταλάβατε τι χρειάζεται;

 

Συνήθως, ο ρόλος του επιστήμονα δεδομένων είναι πιο προηγμένος από άλλους ρόλους big data και έτσι χρειάζεται περισσότερη εμπειρία, πιο καλά πτυχία και εννοείται πολύ καλή γνώση πληροφορικής. Σύμφωνα πάλι με έρευνα της Burtch Works, 46% των επιστημόνων δεδομένων κατέχει διδακτορικό τίτλο, ενώ το 42% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο. Ανάλογα τον τομέα σπουδών, τα μαθηματικά και η στατιστική, η πληροφορική και η μηχανική κατέχουν τις τρεις καλύτερες θέσεις, με 32%, 19% και 16% αντίστοιχα.

 

Παρόλα αυτά, μην ξεγελιέστε, χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτούς τους τίτλους για να αποκτήσετε μια τόσο καλοπληρωμένη θέση.  «Εκτός από τις ικανότητες ανάλυσης, οι εταιρίες ζητούν υποψηφίους με αίσθηση της περιέργειας, με επιχειρηματική οξύνοια και επικοινωνιακές δυνατότητες», πρόσθεσε η Burtch.