Αποθήκευση Big data: Τα Analytics κάνουν μικρά βήματα στην Τουρκία
Τα Big data είναι από τα πιο καυτά ζητήματα τα τελευταία δύο χρόνια και αναφέρονται σε μεγάλους όγκους δεδομένων που αναλύονται σε πραγματικό χρόνο. Τι τα κάνει διαφορετικά από τα παραδοσιακά δεδομένα; Ο όγκος των δεδομένων και γρήγορος ρυθμός αλλαγής στα δεδομένα, καθώς και η μεγάλη ποικιλία τύπων δεδομένων που αναλύονται.
Επιπλέον, για την αποθήκευση μεγάλων όγκων δεδομένων, οι εφαρμογές big data ζητούν απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο. Έτσι η αποθήκευση big data έχει ανάγκη από λειτουργίες απόδοσης εισόδου/ εξόδου ανά δευτερόλεπτο (IOPS). Εταιρίες που χρησιμοποιούν τα big data όπως οι Google, Facebook and Amazon περιλαμβάνουν περιβάλλοντα πληροφορικής. Για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα big data, υπάρχουν και άλλες λύσεις. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή αποθήκευση δεδομένων που εντοπίζουν σχετικά όμοια δεδομένα, τα σύγχρονα analytics δίνουν πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό διαφορετικών αρχείων. Έτσι, η αποθήκευση περιλαμβάνει ένα αριθμό στοιχείων, των οποίων η απόδοση και χωρητικότητα σταδιακά αυξάνεται, και είναι ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές. Όταν πρόκειται για πλατφόρμες analytics, η Hadoop είναι μία από τις πιο γνωστές πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα. Στη Hadoop, τα δεδομένα διασπώνται σε μικρότερα και γίνεται επεξεργασία αυτών ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Με βάση το μέγεθος της οργάνωσης, είναι δυνατό να αντιγράψει κανείς την ανάλυση δεδομένων σε μαζική κλίμακα, ακόμη και με εξυπηρετητές που είναι χαμηλού κόστους. Η αποθήκευση σε Hadoop πρέπει να υποστηρίξει την επεξεργασία με την μικρότερη δυνατή λανθάνουσα κατάσταση.
-Τα Big data στην Τουρκία
Το να βρει κανείς τους καλύτερους ειδικούς που θα ολοκληρώσουν πρότζεκτ με analytics είναι κύρια πρόκληση στο κόσμο των big data, αλλά από όλο τον κόσμο, αυτό συμβαίνει κυρίως στην Τουρκία. Επειδή όμως στην Τουρκία υπάρχουν καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση της οργάνωσης των cloud και παρόμοιων καινοτομιών, τα big data analytics δεν έχουν αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου.
Ακόμη και οι τομείς των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών, που αναπτύσσονται πάρα πολύ στην Τουρκία, οι εφαρμογές των big data ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί. Πολλοί φορείς έχουν αναπτύξει προηγμένες αποθήκες δεδομένων για επιχειρήσεις χάρη στην μονοθεσία που ενισχύει την δημιουργία αυτών. Ταχέως αυξανόμενοι όγκοι δεδομένων και περιβάλλοντα ανταγωνιστικών εφαρμογών πρόκειται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζήτηση των big data σύντομα. Στην περιορισμένη αγορά εργαλείων δεδομένων στην Τουρκία, το Apache Hadoop είναι το κορυφαίο προϊόν. Ακολουθούν οι Cloudera και Hortonworks, ενώ η Oracleπροσπαθεί να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά με το προϊόν της Big Data Appliance.