12 Δεκεμβρίου 2024

Πώς η ΙΒΜ χρησιμοποιεί τα big data για την επίλυση της ρύπανσης στο Πεκίνο

Από τις κινεζικές μεγαλουπόλεις, το πρόβλημα της ρύπανσης του Πεκίνου είναι προφανώς το χειρότερο, προκαλώντας χιλιάδες πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο.

 

Η ΙΒΜ πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Η εταιρία παρουσίασε μια καινοτομία με βάθος 10 ετών για να βελτιώσει το ενεργειακό σύστημα της Κίνας και να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Με το όνομα «Πράσινος Ορίζοντας», το σχέδιο θα εστιάσει στην διαχείριση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, της ανανεώσιμης ενέργειας και τις βελτίωσης της ενέργειας στις κινεζικές βιομηχανίες. Ως μέρος της καινοτομίας, η ΙΒΜ έχει ήδη υπογράψει συνεργασία με την κυβέρνηση του Πεκίνου, που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της εταιρίας για να αντιμετωπίσει την κρίση της ρύπανσης του αέρα. Το σχέδιο της ΙΒΜ είναι η χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, όπως τα big data και το διαδίκτυο των πραγμάτων, την μοντελοποίηση του καιρού και τους υπερυπολογιστές.

 

Η κυβέρνηση του Πεκίνου ήδη συγκεντρώνει στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι συγκεντρώσεις του PM2.5 είναι εξαιρετικά υψηλές, και έτσι τα μέτρα θα είναι δραστικά, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων, ο περιορισμός των αυτοκινήτων στους δρόμους και το κλείσιμο των σχολείων.

 

Η έλλειψη καλύτερης ποιότητας δεδομένων σημαίνει για τη διαχείριση της ρύπανσης της πόλης είναι εξαιρετικά αποδιοργανωτική τόσο για τους πολίτες όσο και τις εταιρίες, ανέφερε ο Wang Tao, καθηγητής ενέργειας και κλίματος στο Κέντρο Carnegie-Tsinghua για την Παγκόσμια Κλιματική Πολιτική.

 

Η ΙΒΜ σκοπεύει να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων εγκαθιστώντας τελευταίας γενιάς οπτικούς αισθητήρες, περιλαμβάνοντας μετεωρολογικά δεδομένα από δορυφόρο και πληροφοριακά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (π.χ. ο Watson, που κέρδισε τον ανθρώπινο νου στο Jeopardy). Οι εικονικοί χάρτες που δημιουργούνται θα εντοπίσουν την πηγή και την ποιότητα των ρύπων σε όλο το Πεκίνο, σε επίπεδο οδών με πρότερη ενημέρωση με λεπτομέρειες 72 ωρών.

 

Η καινοτομία «Πράσινος Ορίζοντας» προβλέπει ότι η ΙΒΜ θα χρησιμοποιεί big data analytics και μοντελοποίηση καιρού για να προβλέψει την διαθεσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή, πηγές ενέργειας που είναι ονομαστές για την διάρκειά τους. Αυτό θα περιορίζει το ποσοστό ενέργειας που σπαταλείται. Το τρίτο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει ένα σύστημα που η ΙΒΜ αναπτύσσει για να βοηθήσει βιομηχανικές εταιρίες να διαχειριστούν την κατανάλωση ενέργειάς τους.


Πηγή: qz.com