
Τα big data ενάντια σε άνοια και Αλτσχάιμερ
Επιστήμονες πο

Αλλά για να εντοπιστεί ο καλύτερος τρόπος για να διαμοιραστούν οι πληροφορίες από δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από όλον τον κόσμο φαίνεται πως είναι νομική, ηθική και υλικοτεχνική πρόκληση, γι’ αυτό και ο ΟΟΣΑ έκανε μια ενημέρωση για το ζήτημα στο Τορόντο, μια από τις πρώτες συναντήσεις για το ζήτημα αυτό.
«Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι περισσότερες σπουδές προσπάθησαν να συνδυάσουν μια με δυο μεταβλητές. Τώρα έχουμε απεικόνιση του εγκεφάλου και ελέγχουμε τη γνωσιακή λειτουργία ή τα γονίδια και τη συμπεριφορά», ανέφερε ο Michael Strong, κοσμήτορας της ιατρικής και οδοντιατρικής σχολής University of Western Ontario.
Συνδυάζοντας πολλές μεταβλητές διάφορων παθήσεων σε μια βάση δεδομένων «είναι κάτι το πραγματικά καινούργιο», ανέφερε ο δόκτωρ Strong. «Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής». Ο δόκτωρ Strong, κύριος ερευνητής για το πρόγραμμα ύψους $28,5 εκατομμυρίων στο Οντάριο που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα big data για την καλύτερη κατανόηση των εγκεφαλικών παθήσεων, συμμετείχε στην πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ μαζί με άλλους 50 σχεδόν επιστήμονες, γιατρούς, ειδικούς, γνώστες των τεχνολογικών ζητημάτων και δικηγόρους ιατρών.
Η ενημέρωση έγινε ενώ κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο φαίνονται να αφυπνίζονται με την αύξηση των κρουσμάτων νευροεκφυλιστικών παθήσεων και την επίδραση που αυτά έχουν στην οικονομία και τα συστήματα υγείας, και τα κρούσματα αυξάνονται όσο ο πληθυσμός της γης γίνεται γηραιότερος.
Πηγή: www.theglobeandmail.com