1 Οκτωβρίου 2023

Η Google αναφέρει ότι η ζήτηση δεδομένων από την κυβέρνηση αυξήθηκε 150%, αλλά οι αριθμοί δεν έχουν και πολλή σημασία.

Η Google παρουσίασε την πιο πρόσφατη αναφορά διαφάνειας για κυβερνητικές αιτήσεις για δεδομένα, που έχουν αυξηθεί κατά 150%. «Η αύξηση είναι στο 15% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, και 150% σε σχέση με την πρώτη αναφορά διαφάνειας το 2009.

Στις ΗΠΑ, οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 19% και 250% αντίστοιχα», ανέφερε ο νομικός σύμβουλος της 
Google, Richard Salgado. Η αναφορά διαφάνειας μας λέει ότι η κυβέρνηση ζητά δεδομένα χρηστών όπως email, προσωπικές πληροφορίες και άλλες πληροφορίες λογαριασμών.

Οι αναφορές διαφάνειας της
Google είναι περισσότερο μια προσπάθεια να προσελκύσει την κοινή γνώμη για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση παρά να ξεσκεπάσει την κυβέρνηση με νέες αποκαλύψεις. Οι αναφορές μας αναφέρουν διάφορους αριθμούς, αλλά όχι τι πληροφορίες έχουν δοθεί ή αν εξηγούνται νομικά, ή άλλους τρόπους που γραφεία κατασκόπων συλλέγουν δεδομένα.

Μία μόνο αναφορά μπορεί να αναφέρεται σε πάρα πολλούς χρήστες. Το αίτημα της NSA για να δώσει όλα τα τηλεφωνικά μετα-δεδομένα η Verizon ήταν μια απλή δικαστική εντολή, που θα μπορούσε να εμφανιστεί σαν μια απλή αναφορά διαφάνειας, αν και επηρεάζει εκατομμύρια πελάτες.Από την άλλη, κάποιες φορές ένα γραφείο μπορεί να ζητά συνεχώς τα στοιχεία των ίδιων ατόμων ή ομάδων. Σε αυτή την περίπτωση, γίνονται περισσότερες αναφορές αλλά αφορούν λιγότερους χρήστες.


Αν παρατηρήσετε καλά, το ποσοστό των αιτήσεων που έγιναν ουσιαστικά μειώθηκαν, κατά 76 ως 65%. Αυτό σημαίνει πως η Google αντιμετωπίζει όλο και καλύτερα τις αιτήσεις από την κυβέρνηση.Θα μπορούσε επίσης αυτό να σημαίνει απλά ότι οι τοπικοί γραφειοκράτες να βρίσκουν ηλίθια πράγματα που τους αφορούν και να κάνουν αντίστοιχα ηλίθιες αναφορές στη  Google. Άρα, ενώ είναι απαραίτητος ο έλεγχος αυτών των αναφορών, οι αριθμοί από μόνοι τους δεν σημαίνουν κάτι.

 

Πηγή: venturebeat.com