20 Μαρτίου 2023

Οι HR αναλύσεις στη θέση του παρατηρητή

Παρομοίως, οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τη χρήση των HR αναλύσεων ποίκιλαν. “Το κάνουμε”, δήλωσε ένας επιχειρηματικός αναλυτής στην εταιρεία λογισμικού, ο οποίος ζήτησε να μείνει ανώνυμος. “Έχουμε ακούσει πολλά για προηγμένες αναλύσεις, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις εσωτερικά. Χρειάζεσαι μια ομάδα από επιστήμονες που να ασχολούνται με δεδομένα”. Η στρατηγική της είναι να αναθέσει προηγμένες εφαρμογές αναλύσεων σε ένα σύμβουλο, που έχει 30 χρόνια εμπειρίας πάνω σ' αυτό. “Θα ήταν σχεδόν αδύνατο για μας να έχουμε πρόσβαση σε τέτοιου είδους γνώση”, είπε.

Ο Shankar Krishnamoorthy, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Aspire Systems, μιας εταιρείας παροχής συμβούλων στον τομέα τεχνολογικών πληροφοριών, που η βάση της είναι στο Danbury, Κονέκτικατ, πιστεύει ότι οι HR αναλύσεις έχουν γίνει ήδη πραγματικότητα. Στηρίζονται όμως στα λογιστικά φύλλα του Microsoft Excel, πράγμα που δεν μπορεί να συμβαδίσει με την εταιρεία. Επιπλέον, η Aspire αγοράζει κριτήρια αξιολόγησης για το μισθό, που χρησιμοποιεί για να καθορίσει τα ετήσια επίπεδα αποζημίωσης. Θέλει να απομακρύνει τις εγχώριες ERP εφαρμογές σε ένα μεμονωμένο νεφελοειδές υπολογιστικό σύστημα για human capital management (HCM) και talent management. Σύμφωνα με τον Krishnamoorthy, αυτή η επιλογή θα παρέχει ενσωματωμένες αναλύσεις, οι οποίες περιμένει να είναι επαρκείς για τις ανάγκες του.

“Μερικά από αυτά τα εργαλεία θα είναι ψηφία και κομμάτια ψηφίων”, είπε. “ Αυτή η πρόκληση θα κάνει τους υπαλλήλους να τα χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά”. Η εταιρεία CenterPoint Energy, που έχει τη βάση της στο Houston, εφαρμόζει εδώ και καιρό βασικές HR αναλύσεις στο SAP ERP σύστημά της και στο λογισμικό Taleo (τώρα ανήκει στην Oracle) talent management που στηρίζεται σε λογισμικό υπολογιστικού, σύμφωνα με την Rashmi Saikia, ανώτερο στέλεχος - αναλύτρια της HR τεχνολογίας σε επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και αερίου. Η CenterPoint συγκεντρώνει πρόσφατα τα παραδοσιακά HR μέτρα εισοδήματος, καταμέτρησης και αποζημίωσης. Η Saikia στοχεύει σε περισσότερο προηγμένα εργαλεία συνεργασίας, που παρουσιάζονται από τις εταιρείες IBM Kenexa και Mercer. Οι προαναφερθείσες αποσκοπούν στο να υποβάλλουν HR αναφορές για προσωπικές ενέργειες, που είναι χρήσιμες για όλη την οργάνωση. “Αυτό με εντυπωσιάζει όντως, αλλά δεν παύει να είναι μια δαπάνη και μια αλλαγή”, επεσήμανε.

Η ανάθεση των νέων αναλύσεων σε κάποιο πάροχο υπηρεσιών δεν θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας. “Η εταιρεία Mercer μου είπε ότι παίρνει δείγματα Excel από τους πελάτες και επιστρέφει κάθε μήνα αναφορές, που έχουν δημιουργηθεί από το Talent Impact λογισμικό της”, ανέφερε η Saikia. “Έχουν ερευνήσει ήδη πώς θα έπρεπε να είναι ο πίνακας οργάνων και πώς θα έπρεπε να τους δίνουμε τα δεδομένα”.

Βάζοντας στην άκρη τις συζητήσεις των IBM Kenexa και Mercer, η Saikia είπε ότι βρήκε τη διάσκεψη πολύ σύντομη όσο αφορούσε τις περαιτέρω λεπτομέρειες. “Κάθε φορά που πηγαίνω σε μια συνεδρίαση, βλέπω αρκετές ιδέες, αλλά δεν βλέπω τα εργαλεία αυτά καθαυτά”.