8 Δεκεμβρίου 2023

Οι επιχειρήσεις παροτρύνονται να συνδυάσουν αναλύσεις Big Data και δεδομένα ασφάλειας

Πολλές εταιρείες δεν εφαρμόζουν εργαλεία ανάλυσης δεδομένων στις διαδικασίες ελέγχου. Ωστόσο, σχολιαστές σε ένα συνέδριο σχετικά με το λογισμικόSAS δήλωσαν ότι τα εργαλεία αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να αναγνωρίζουν και να εμποδίζουν τις απειλές για την ασφάλειά τους. Με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση των πληροφοριών, η προστασία των δικτύων υπολογιστών ποτέ δεν ήταν πιο σημαντική, ή δυσκολότερη. Στα τέλη του 2013, για παράδειγμα, όταν χάκερς παραβίασαν το δίκτυο της Target και το έσκασαν με δεδομένα πιστωτικών χαρτών ως λάφυρα, αρχικά απέκτησαν πρόσβαση χρησιμοποιώντας διαπιστευτήρια του συστήματος που είχαν κλέψει από έναν εργολάβο θέρμανσης και εξαερισμού, ο οποίος εργαζόταν για το κατάστημα λιανικής πώλησης. Ιστορίες σαν και αυτή πιθανόν να ακούγονται όλο και συχνότερα τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ίσως οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να αποφύγουν επιχειρησιακές απώλειες και την κακή διαφήμιση από παραβιάσεις, εστιάζοντας στο να εντοπίζουν και να μπλοκάρουν απειλές για την ασφάλειά τους μέσω των αναλύσεων δεδομένων. Ομιλητές και συμμετέχοντες στο συνέδριο της SAS Institute Inc. για το 2014, Premier Business Leadership Series στο Las Vegas, περιέγραψαν κάποιους τρόπους απώθησης των απειλών ασφαλείας, αλλά και τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συνδυάσουν τα big data και τις διαδικασίες αναλύσεων ασφαλείας.

«Δε νομίζω ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που επενδύουν στα σωστά πράγματα είναι ικανοποιητικός», δήλωσε ο Ray Boisvert, πρόεδρος της I-Sec Integrated Strategies, εταιρείας παροχής συμβουλών στο Grimsby στο Ontario. «Οι περισσότεροι στρατηγοί πολεμούν για κάτι παρωχημένο. Εμείς κάνουμε το ίδιο με στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου».

Σύμφωνα με τον Boisvert, πολλές επιχειρήσεις στηρίζονται ακόμα κυρίως σε firewalls σχεδιασμένα να παρεμποδίζουν κάθε πιθανή διείσδυση στα δίκτυά τους. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, έγκειται στο ότι πρόκειται για μία απαρχαιωμένη μέθοδο, που αναπτύχθηκε δεκαετίες πριν. Οι απειλές έχουν γίνει πλέον πολύ πιο περίπλοκες, και είναι σχεδόν αδύνατο να εγγυηθεί η πλήρης ασφάλεια ενός δικτύου.

Σημαντικός ο ρόλος των Big Data για τους φοιτητές του USC Marshall

Όταν ο Jeffrey Lu, φοιτητής MBA της χρονιάς του ’15 αποφάσισε να δημιουργήσει ένα Data Analytics Clubs για τους συμφοιτητές του στο MBA του USC Marhsall School of Business, νόμιζε ότι βρισκόταν κοντά σε κάτι πολύ μεγάλο. Αλλά ακόμα και ο ίδιος ξαφνιάστηκε με την ανακάλυψή του.

To Marshall Data Analytics Club, που κλείνει ένα χρόνο, μετράει σχεδόν 200 συνδρομητικά μέλη, κάτι που το κάνει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη φοιτητική οργάνωση στο Marshall.

Ακόμη, έχει επιτύχει μια ισχυρή σύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο, με τη Cisco Systems, ηγέτη στα συστήματα δικτύωσης, η οποία προσφέρει στα μέλη του club πρακτική και πραγματική εμπειρία στις αναλύσεις δεδομένων.

«Πιάνουμε τον παλμό», δήλωσε ο Lu. «Οι αναλύσεις δεδομένων έχουν να κάνουν με οποιονδήποτε κλάδο της βιομηχανίας, και οι φοιτητές βλέπουν ότι όλοι θέλουν άτομα που μπορούν να ερμηνεύουν τα δεδομένα».

Οι αναλύσεις δεδομένων είναι η επιστήμη ανάλυσης δεδομένων, προκειμένου να εξαχθούν πληροφορίες και να γίνουν προβλέψεις. Το Marshall DataAnalytics Club αποσκοπεί στο να διδάξει τους φοιτητές τις δεξιότητες που θα χρειαστούν, ώστε να εντάξουν τα δεδομένα στις ηγετικές τους ικανότητες, μέσω εκπαίδευσης όπως boot camp, διαλέξεις, δυνατότητες να έχουν συμβουλευτικό ρόλο σε πραγματικά δεδομένα, ακόμα και hackathons, κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες τα μέλη συγκεντρώνονται και καταπιάνονται με τη λύση προβλημάτων μέσω συνεργασίας και της χρήσης διάφορων προγραμμάτων υπολογιστών.

«Η ικανότητα ερμηνείας, ανάλυσης και μεταβίβασης των δεδομένων είναι πλέον σημαντική για κάθε τομέα για τον οποίο μπορεί να ενδιαφέρεται ένας φοιτητής οικονομικών», είπε ο Michael Areen, φοιτητής του ΜΒΑ, της τάξης του ’14. «Προσφέρουμε τμήματα εκπαίδευσης στο Excel και άλλα στατιστικά εργαλεία. Από την αρχή, δείχνουμε στους φοιτητές ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα βιογραφικά τους».

Συνεργασία με τη Cisco

Η συνεργασία του club με τη Cisco, που έχει έδρα στο San Jose, έρχεται να υπογραμμίσει τις πρώτες επιτυχίες του.

ΟΙ φοιτητές του ΜΒΑ του Marshall παραδοσιακά περνούν τις χειμερινές διακοπές κάνοντας «οδοιπορικό», επισκεπτόμενοι εταιρείες στο Bay Area. Μέσω του Career Resources Center, οι φοιτητές κλήθηκαν να συναντήσουν στελέχη της Cisco, οι οποίοι τους μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετώπιζαν στο τομέα της ανάλυσης δεδομένων.

Η Elaine Sommers, senior associate director του Marshall MBA Career Services και σύμβουλος του club, συνεργάστηκε με τον Steve Barberich, ανώτατο διευθυντή οικονομικών στη Cisco, σε ένα θερινό πρότζεκτ. Μια επίλεκτη ομάδα από πέντε μέλη του club με πρόσθετες δεξιότητες επιλέχθηκε για να εργαστεί πάνω στο πρότζεκτ.

Η ομάδα ελέγχου ήθελε να προβλέψει και να εντοπίσει «μη τυποποιημένες» πωλήσεις που προέκυπταν από το επιτελείο πωλήσεών της. H Cisco έδωσε στην ομάδα πρόσβαση στα ανεπεξέργαστα δεδομένα της, και μέσα σε 10 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η φοιτητική ομάδα ανέπτυξε ένα προγνωστικό μοντέλο που εντόπιζε τάσεις και patterns προκειμένου να προβλέψει εκπτώσεις σε μη τυποποιημένες συμφωνίες.

«Αν αναλογιστούμε πόσα δισεκατομμύρια κέρδη έχει η Cisco, μια πολυεθνική επιχείρηση, σε πωλήσεις, η διόρθωση ακόμα και του σχετικά χαμηλού ποσοστού μη τυποποιημένων πωλήσεων που εντοπίσαμε, συνεπαγόταν την εξοικονόμηση πολλών, πολλών εκατομμυρίων δολαρίων», είπε ο Lu.

Τα αποτελέσματα εντυπωσίασαν τα ανώτατα στελέχη της Cisco, και ιδίως τον CFO Frank Calderoni, o οποίος ζήτησε να δει την παρουσίαση των φοιτητών.O James G. Ellis, κοσμήτορας του Marshall, καθώς και οι Sommers και Areen παρουσίασαν τα ευρήματα στον CFO και του ανώτατου προσωπικού του.

O Berberich κάλεσε, επίσης, τους φοιτητές, να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους σε μια κλειστή ομάδα 30 διευθυντών από εταιρείες όπως το Facebook, ηIntuit, η Visa, η Adobe, η Google και η Apple. Ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκε μια εξωτερική ομάδα για να κάνει μια τέτοια παρουσίαση, δήλωσε η Sommers.

Τον Οκτώβριο, ο Calderoni επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) για μια ανεπίσημη συνάντηση με τους φοιτητές του MBA, καθώς και τα μέλη του club στο Town & Gown.

«Είμαι απίστευτα υπερήφανος για τους φοιτητές του MBΑ μας”, δήλωσε ο Ellis. «Εντυπωσίασαν μια ομάδα ανώτατων στελεχών με την πρωτοβουλία τους, τον επαγγελματισμό και τα ευρήματά τους. Το θετικό feedback που πήρα επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζω για τις ηγετικές και πνευματικές ικανότητες των φοιτητών του ΜΒΑ στο Marshall».

Η συνεργασία με την Cisco συνεχίζεται και την άνοιξη, με την Cisco να συμφωνεί να σπονσοράρει το διαγωνισμό flagship case, το παγκόσμιο challenge διαβούλευσης του Marshall. «Κατά τη διάρκεια του project μας, ξεχώρισε ένα πολύ βασικό στοιχείο: η ακεραιότητα των δεδομένων», είπε ο Lu. “Στην τάξη, θα πάρεις ένα τέλειο σύνολο. Στον πραγματικό κόσμο, στο 99% των περιπτώσεων δε θα είναι έτσι. Ακόμα κι έτσι, θα κληθείς να το ερμηνεύσεις και να πάρεις μια απόφαση βασισμένη σε αυτά τα δεδομένα».

Βάζοντας τους φοιτητές αντιμέτωπους με ατελείς προκλήσεις με δεδομένα του πραγματικού κόσμου σε μια δεδομένη στιγμή, αποτελεί κύριο άξονα τουData Analytics Club, όπως ισχυρίστηκε.

Με τα big data να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, οι φοιτητές που είναι σε θέση να εντοπίζουν το σήμα από τον ήχο βρίσκονται σε αυξανόμενη ζήτηση. Το ενδιαφέρον για προγράμματα business analytics ενός χρόνου έχει επίσης αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, η οποία έκανε μνεία στο νέο Masters of Science in Business Analytics, διάρκειας ενός χρόνου, του Marshall. Η πρώτη τάξη φέτος έχει 30 φοιτητές, ενώ 50 αναμένονται τον επόμενο χρόνο. «Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό έχει αυξηθεί πολύ, όσο οι φοιτητές συνειδητοποιούν ότι οι αναλύσεις είναι ένα επιθυμητό, και στην ουσία πολύ σημαντικό σύνολο δεξιοτήτων, το οποίο μπορούν να προσφέρουν σε δυνητικούς εργοδότες», δήλωσε ο Yehuda Bassok, καθηγητής επιστήμης δεδομένων και λειτουργιών στο Marshall. «Τα μαζικά δεδομένα θα γίνονται όλο και πιο μαζικά”.Πηγή:  news.usc.edu