14 Ιουλίου 2024

Για τη Google Ventures, το 2014 απέφερε 16 exits και έντονη έμφαση στις βιοεπιστήμες και στην τεχνολογία υγείας

Το 2014 ήταν μια μεγάλη χρονιά για πολλούς στην τεχνολογική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και της Google Ventures. Τον περασμένο χρόνο, η εταιρεία ήρθε δεύτερη όσον αφορά τις επενδύσεις, τα exits, και άλλες ενέργειες. Οι βιοεπιστήμες ήταν η κατηγορία με τις περισσότερες επενδύσεις για την εταιρεία, αντιστοιχώντας στο 36% των επενδύσεων.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Google Ventures, Bill Maris, έχοντας σπουδάσει και κάνει έρευνες στη νευροβιολογία στις αρχές τις καριέρας του, έχει αδυναμία στις βιοεπιστήμες και την τεχνολογία υγείας. «Πάντα με ενδιέφεραν τρομερά οι βιοεπιστήμες και νιώθω ότι τώρα υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία», δήλωσε ο Maris σε μια συνέντευξή του στο VentureBeat. «Το 2000, και δισεκατομμύρια δολάρια να είχες, δε θα μπορούσες να αντιγράψεις ούτε ένα γονιδίωμα», είπε.

Αλλά σήμερα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά ώστε η έρευνα στο πεδίο των βιοεπιστημών έχει μετατραπεί σε ένα είδος τεχνολογίας πληροφοριών, προσφέροντας τεράστιες ποσότητες δεδομένων που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα το σώμα μας. Ανάμεσα στις επενδύσεις που ξεχωρίζουν, ο Maris είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τη Flatiron Health και την One Medical.

H Flatiron Health, στην οποία η Google Ventures επένδυσε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των $130 εκατομμυρίων δολαρίων, δραστηριοποιείται στη συγκέντρωση και ανάλυση ογκολογικών δεδομένων ώστε να βοηθήσει τους γιατρούς στην καλύτερη θεραπεία των καρκινοπαθών. «Ένας στους πέντε ασθενείς στις ΗΠΑ είναι μέλος του δικτύου της Flatiron χωρίς καν να το γνωρίζουν», δήλωσε ο Maris. H One Medical, μια δημοφιλής εναλλακτική αντί για τα παραδοσιακά ραντεβού στα ιατρικά γραφεία (και την ταλαιπωρία και τη σκοτούρα που αυτά συνεπάγονται), προσδιορίζει εκ νέου την εμπειρία του ασθενή αξιοποιώντας τη διαθέσιμη τεχνολογία, όπως υποστηρίζει ο Maris.
Κι ενώ οι βιοεπιστήμες και η τεχνολογία υγείας θα παραμείνουν στο επίκεντρο για τη Google Ventures το χρόνο που έρχεται, ο Maris δίσταζε να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε μερίδα χαρτοφυλακίου ή χρηματικό ποσό που θα αφιερώσουν αυτός και η ομάδα του στην κατηγορία, κάτι εύλογο. Κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και τα exits της εταιρείας δεν είχαν καμία σχέση με τις βιοεπιστήμες, όπως η εξαγορά της Nest και της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Hubspot.

Κάποια από τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη Google Ventures για το 2014 συμπεριλαμβάνουν: 16 exits, ένα σύνολο $1,6 δισεκατομμυρίων  δολαρίων υπό διαχείριση, 282 εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της αυτή τη στιγμή, αλλά και ένα νέο κεφάλαιο $125 εκατομμυρίων δολαρίων αποκλειστικά αφιερωμένο σε ευρωπαϊκές επενδύσεις.

Η Google Ventures, που ιδρύθηκε το 2009 ως επενδυτικός μηχανισμός επιχειρηματικού κεφαλαίου της Google, επικεντρώνεται κυρίως σε επενδύσεις πρώιμης φάσης και έχει έδρα στο San Francisco, στην California.


Πηγή: venturebeat.com