19 Απριλίου 2024

Τα Big data έφτασε τα 46 δισ. δολάρια κέρδος και συνεχίζει

Τα Big Data είναι η μόδα για αρκετά χρόνια ήδη και τα νούμερα τους το δικαιολογούν αυτό. Τα 46 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδος έχουν οι δημιουργήσει σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών. Και όμως, η εποχή των Big data είναι στην αυγή της και αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη ακόμα.

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει το SNS Research, που προβλέπει πως έως το τέλος του 2020 οι εταιρείες θα ξοδέψουν περισσότερο από 72 δισεκατομμύρια σε hardware, software και επαγγελματικές υπηρεσίες. Ενώ τώρα στο κέρδος κυριαρχεί το hardware και οι υπηρεσίες, αυτό προβλέπεται να αλλάξει. Έως το τέλος του 2020, το κέρδος από λογισμικό θα ξεπεράσει αυτό του hardware.

Παρά τις προκλήσεις που παρουσιάζουν, οι επενδύσεις στα big data συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον πλανήτη, όπως αναφέρουν ειδικοί. Άλλοι λένε πως δεν θα προσφέρουν πλεονέκτημα ως προς τον ανταγωνισμό ανάμεσα σε οργανισμούς αλλά θα βάλουν νέες βάσεις στις αναλύσεις και στην υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που οι εταιρείες πρέπει να συμπεριλάβουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο Frank Scavo, πρόεδρος της Computer Economics, αναφέρει πως ακόμα είναι νωρίς για τέτοιες ενέργειες. Αυτή τη στιγμή η επιχειρηματική ευφυία και η αποθήκευση δεδομένων είναι οι κύριοι κλάδοι τεχνολογίας που ξοδεύουν οι εταιρείες, με ένα μικρό κομμάτι να περιλαμβάνει τα big data. Άρα, αυτό που βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει με τα big data είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Η αποθήκευση δεδομένων στο σύννεφο και οι υπηρεσίες έχουν κάνει τα big data βατά οικονομικά για τις περισσότερες εταιρείες αλλά το να κατανοήσουν τα κέρδη από αυτό μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη επαγγελματιών στην επιχειρηματική αναλυτική, IT και ιδιαίτερα στην επιστήμη των δεδομένων.

Αν σκοπεύεις να επενδύσεις στα big data, καλύτερα να επενδύσεις παράλληλα στα προσόντα των εργαζομένων σου. Αν όμως είσαι ήδη ένας επαγγελματίας IT που τώρα ξεκινάς τη καριέρα σου ίσως θα έπρεπε να επικεντρωθείς στα big data!

Πηγή: infoworld.com