29 Μαρτίου 2024

Η Microsoft αντιτίθεται σε ομοσπονδιακό ένταλμα για δεδομένα αποθηκευμένα στο εξωτερικό

Η Microsoft αντιτίθεται στην απόφαση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων που υποχρεώνει την εταιρία της τεχνολογίας να παραδώσει το email ενός πελάτη που είναι αποθηκευμένο σε ένα κέντρο δεδομένων στην Ιρλανδία.

Θεωρείται ότι είναι η πρώτη φορά που μια εταιρία αντιτίθεται σε εγχώριο ένταλμα έρευνας που ζητά ψηφιακές πληροφορίες από το εξωτερικό. Η υπόθεση έχει προκαλέσει την ανησυχία ομάδων προστασίας της ιδιωτικότητας και μεγάλων τεχνολογικών εταιριών των ΗΠΑ, που πιέζονται ήδη από ξένες κυβερνήσεις που ανησυχούν ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τους δεν προστατεύονται επαρκώς στα κέντρα δεδομένων των αμερικάνικων εταιριών.

Η Verizon συνέταξε κατάθεση υποστήριξης, στον απόηχο της ένστασης της Microsoft, και όλο και περισσότερες εταιρίες πρόκειται να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση. Η Electronic Frontier Foundation ετοιμάζει την κατάθεσή της υποστηρίζοντας την Microsoft. Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει και επίσημοι εκπρόσωποι της ΕΕ.

Σε μια κατάθεση δικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η Microsoft αναφέρει ότι αν η δικαστική εντολή για παράδοση του email που είναι αποθηκευμένο στο εξωτερικό γινόταν δεκτή, τότε «θα παραβίαζε διεθνείς νόμους και συνθήκες και θα μείωνε την προστασία των προσωπικών δεδομένων όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».