29 Μαρτίου 2024

Η Uber χρησιμοποιεί την επιστήμη δεδομένων για να προβλέψει πού θα πάνε οι επιβάτες

Η Uber βελτιώνει ξανά τις υπηρεσίες της για «εναλλακτικά ταξί» μέσω της εφαρμογής της, αφού ανέλυσε δεδομένα από την χρήση των πελατών της. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες δεδομένων βρήκαν τρόπους να αναλύσουν προς τα πού κατευθύνονται οι επιβάτες, ακόμη και σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη.

 

Οι ερευνητές καθόρισαν την ακρίβεια του μοντέλου τους συγκρίνοντας τις προβλέψεις τους με ανώνυμες πληροφορίες από πάνω από 3.000 επιβάτες που χρησιμοποίησαν την Uber φέτος στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο μπλογκ της εταιρίας από την Ren Lu.

 

Το σύστημα δημιουργεί συγκεκριμένες υποθέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες κατευθύνσεις των επιβατών.

 

Η Uber χρησιμοποιούσε παλιότερα την επιστήμη των δεδομένων ή ακόμα και τεχνητή νοημοσύνη, για την βελτίωση των λειτουργιών της. Πρόσφατα, για παράδειγμα, η εταιρία παρατήρησε ότι οι οδηγοί που επιθυμούν να αυξήσουν τα κέρδη τους θα ήταν προτιμότερο να βρίσκονται σε ένα σημείο αντί να κάνουν γύρους. Την παρατήρηση έκανε η επιστημονική ομάδα. Το κλειδί για την συνεχόμενη ανάπτυξη της εταιρίας είναι η αποτελεσματικότητα, και η Uber ανήκει στις εταιρίες που συγκεντρώνουν δεδομένα για να επιτύχουν αυτόν τον σκοπό.

 

Για αυτό το πρότζεκτ, η Uber χρησιμοποίησε την Μπεϋζιανή στατιστική για να προβλέψει τον προορισμό με βάσει τις συντεταγμένες. Παρόλα αυτά, το ποσοστό επιτυχίας αυτού του συστήματος είναι 74%.

 

Αυτό το μοντέλο προωθείται μαζί με άλλες υπηρεσίες της Uber, όπως το UberPool, η βάση συνοδήγησης της εταιρίας.

Η Lu ανέφερε: «Ενώ παρουσιάζουμε την βάση συνοδήγησής μας, το UberPool, όπου οι οδηγοί ανεβάζουν και κατεβάζουν πολλούς επιβάτες, αυτά συμβαίνουν όλο και περισσότερο… πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οποιαδήποτε ανάλυση δημοτικότητας προορισμών της Uber, μπορεί να είναι επιρρεπής σε μη ορθά στοιχεία λόγω του θορύβου».

 

Πηγη: venturebeat.com