4 Ιουνίου 2023

Ανασκόπηση εβδομάδας 29/5/2023 - 04/06/2023

29/05/2023: Το portfolio νεοφυών επιχειρήσεων του Sam Altman: 12 εταιρείες που ανήκουν στον CEO της OpenAI
Ο Sam Altman, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδύσεις του σε διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Altman έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν 100 εταιρείες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σύμφωνα με το Crunchbase, με την πλειονότητα να είναι ιδιωτικές. Στο portfolio του περιλαμβάνονται 12 εταιρείες που έχουν λάβει γύρους χρηματοδότησης άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Helion Energy, μια εταιρεία ενέργειας πυρηνικής σύντηξης, η Neuralink, η startup του Elon Musk για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα και η Reddit, μια πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότερα...

Η Google σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει νέα μοντέλα A.I. για διαφημίσεις και για να βοηθήσει τους δημιουργούς του YouTube

Περίληψη άρθρου:
Η Google πρόκειται να χρησιμοποιήσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) για την αυτοματοποίηση της διαφήμισης και των υπηρεσιών που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που είδε το CNBC. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει εργαλεία που τροφοδοτούνται από το PaLM 2, το τελευταίο LLM της, το οποίο αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και εκπαιδεύτηκε σε δεδομένα κειμένου. Το PaLM 2 θα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μέσων ενημέρωσης για τους διαφημιζόμενους και θα προτείνει ιδέες βίντεο για τους δημιουργούς του YouTube. Θα δοκιμαστεί, επίσης, σε τίτλους και περιγραφές περιεχομένου για τη νεολαία του YouTube. Τα σχέδια της Google εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αυξήσει τα έσοδά της μετά από μια περίοδο πολλών τριμήνων με υποτονική επέκταση. Η εταιρεία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη για στρατηγικές υποστήριξης πελατών σε περισσότερα από 100 προϊόντα, όπως το Gmail, το Google Play Store και οι Χάρτες.

Περισσότερα...

Ερευνητές κατασκευάζουν ρομπότ-μέλισσα που μπορεί να περιστρέφεται

Περίληψη άρθρου:
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον κατασκεύασαν μια ρομποτική μέλισσα που μπορεί να πετάξει προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της περιστροφικής κίνησης που είναι γνωστή ως yaw. Με τέσσερα φτερά κατασκευασμένα από ανθρακονήματα και mylar καθώς και τέσσερις ελαφρούς ενεργοποιητές για τον έλεγχο κάθε φτερούγας, το πρωτότυπο Bee++ είναι το πρώτο που πετάει σταθερά προς όλες τις κατευθύνσεις. Το Bee++ είναι η πρώτη ρομποτική μέλισσα που επιτυγχάνει έξι μοίρες ελεύθερης κίνησης που εμφανίζει ένα τυπικό ιπτάμενο έντομο. Οι ερευνητές εργάζονται επίσης για την ανάπτυξη άλλων τύπων ρομπότ εντόμων, όπως ερπυστριοφόρα και νεροβάτες. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και την DARPA.

Περισσότερα...

Ο Μπιλ Γκέιτς λέει ότι ο νικητής της κούρσας της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι όποιος δημιουργήσει έναν προσωπικό βοηθό - και αυτό θα σημάνει το τέλος της Amazon

Περίληψη άρθρου:
Ο Μπιλ Γκέιτς προέβλεψε ότι μια εταιρεία που θα αναπτύξει έναν προσωπικό πράκτορα που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα "κερδίσει" την κούρσα της τεχνολογίας. Είπε ότι ένας τέτοιος πράκτορας, ο οποίος θα μπορούσε να διαβάζει υλικό για λογαριασμό των χρηστών και να τους εξοικονομεί χρόνο, θα καταστήσει τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon, παρωχημένο. Ο Γκέιτς είπε ότι ο νικητής της κούρσας θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος παίκτης της μεγάλης τεχνολογίας ή ένας νεοεισερχόμενος. Πρότεινε ότι η Microsoft είναι σε θέση να αναπτύξει έναν τέτοιο πράκτορα, αλλά εξήρε επίσης την Inflection, μια νεοσύστατη επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Mustafa Suleyman της DeepMind. Ωστόσο, η κυκλοφορία ενός τέτοιου βοηθού με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καθυστερήσει λόγω κανονισμών ή άλλων εμποδίων.

Περισσότερα...

Η ψεύτικη εικόνα μιας έκρηξης στο Πεντάγωνο γίνεται σύντομα viral

Περίληψη άρθρου:
Μια ψεύτικη εικόνα έκρηξης στο Πεντάγωνο κυκλοφόρησε για λίγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας πτώση στις συναλλαγές. Η εικόνα, η οποία πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη (AI), κοινοποιήθηκε από αρκετούς λογαριασμούς πριν το Πεντάγωνο επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρξε επίθεση. Η εξάπλωση της ψεύτικης εικόνας ακολουθεί παρόμοια περιστατικά με εικόνες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump που συνελήφθη και του Πάπα Φραγκίσκου που φορούσε ένα puffer jacket. Οι τεχνολογίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνουν τους μη ειδικούς να δημιουργούν πειστικές εικόνες μέσα σε λίγα λεπτά, αντί να χρειάζονται τεχνογνωσία σε προγράμματα όπως το Photoshop.

Περισσότερα...

Jay Migliaccio, IBM Watson: Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας

Περίληψη άρθρου:

Ο Senior Product Manager της IBM Watson για το Watson Orchestrate, Jay Migliaccio, συζήτησε πώς η IBM χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βελτιώσει την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού. Η ψηφιακή εργασία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να γίνουν πιο παραγωγικοί και να εκτελούν εργασίες στα επιχειρηματικά συστήματα μέσω "δεξιοτήτων". Οι δεξιότητες ψηφιακής εργασίας επιτρέπουν στην ψηφιακή εργασία να αλληλεπιδρά με τις επιχειρηματικές εφαρμογές όπως κάνουν οι άνθρωποι. Το Watson Orchestrate παρέχει μια πλατφόρμα για τη δημιουργία ανθρωποκεντρικών αυτοματισμών ροής εργασίας που έχουν σχεδιαστεί για να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους στο εγγενές στυλ επικοινωνίας τους, που είναι ο προφορικός ή ο γραπτός λόγος. Ένας από τους κινδύνους που σχετίζονται με τα εργαλεία αυτοματοποίησης είναι οι ακούσιες συνέπειες, οι οποίες πρέπει να παρακολουθούνται και η διακυβέρνηση πρέπει να ενσωματωθεί μέσω της δημιουργίας πολιτικών που επιτρέπουν/περιορίζουν τη συμπεριφορά των ψηφιακών υπαλλήλων. Το metaverse θα ξεκινήσει από το περιθώριο και θα εισέλθει στην επικρατούσα τάση αρχικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς και παιχνίδια και στη συνέχεια για την εκπαίδευση.

Περισσότερα...

Το Πεκίνο εγκαινιάζει εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης που παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη

Περίληψη άρθρου:
Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας (CAC) έχει ξεκινήσει εκστρατεία κατά των ψευδών ειδήσεων που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη. Η καταστολή επικεντρώνεται σε πλατφόρμες σύντομων βίντεο, δημοφιλείς λίστες αναζήτησης και άλλους παρόχους ειδήσεων. Η χρήση εικονικών παρουσιαστών AI, πλαστογραφημένων σκηνών στούντιο, ψεύτικων λογαριασμών που μιμούνται νόμιμους και η χειραγώγηση ειδήσεων για τη δημιουργία παραπλανητικών ιστοριών είναι μεταξύ των πρακτικών χειραγώγησης που απαγορεύονται σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του clickbait. Η CAC έχει λάβει μέτρα κατά 107.000 πλαστών λογαριασμών ειδήσεων και ψεύτικων παρουσιαστών και έχει αφαιρέσει 835.000 αναρτήσεις ψευδών πληροφοριών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη. Ο νόμος της Κίνας για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με AI στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων που παράγονται από AI. Στοχεύει επίσης τους "παρόχους υπηρεσιών βαθιάς σύνθεσης" που δεν αποτρέπουν παράνομες δραστηριότητες όπως απάτες και τη διάδοση ψευδών πληροφοριών με τη χρήση αλγορίθμων ΤΝ. Οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη λογοκρισία και την ελευθερία της έκφρασης στην Κίνα.

Περισσότερα...

Η OpenAI παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό που αλλάζει τα δεδομένα στο ChatGPT και θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο

Περίληψη άρθρου:
Η OpenAI διαθέτει στους χρήστες του chatbot ChatGPT-Plus ένα νέο χαρακτηριστικό περιήγησης στο διαδίκτυο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το ChatGPT δυσκολευόταν προηγουμένως να παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες πέραν του 2021, αλλά η νέα λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν πολλαπλές ερωτήσεις και να λαμβάνουν περιλήψεις πληροφοριών και ειδησεογραφικών άρθρων σε δευτερόλεπτα. Η προσθήκη περισσότερων από 70 πρόσθετων προγραμμάτων τρίτων μερών για διαδικτυακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Expedia, Kayak και Instacart, επιτρέπει επίσης στους χρήστες να εκτελούν συγκεκριμένες εργασίες σε αυτούς τους ιστότοπους. Η ανακοίνωση της OpenAI έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας των χρηστών με τη μηχανή αναζήτησης της Google και μόλις λίγες ημέρες αφότου η Google έκανε διαθέσιμο σε 180 χώρες τον αντίπαλο της ChatGPT, το Bard. Η ανάπτυξη ισχυρότερων και φιλικότερων προς τον χρήστη εργαλείων AI σηματοδοτεί τον συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών Big Tech στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Περισσότερα...