18 Απριλίου 2024

Ανακάλυψε αν ένα ρομπότ θα σου πάρει τη δουλειά

Σε ένα κολέγιο στη βόρεια Νέα Υόρκη, 12 εργαζόμενοι σε μια καφετέρια πληροφορήθηκαν πρόσφατα ότι πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους και ότι θα αντικατασταθούν από αυτόματους πωλητές. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα σε όλη τη χώρα, καθώς τα ρομπότ γίνονται όλο και καλύτερα σε πολλές εργασίες, από παραγγελίες φαγητών μέχρι την εξόρυξη άνθρακα, εργασίες που κάποτε ανήκαν σε ανθρώπους.

Θα μπορούσε η δικιά σας δουλειά να είναι η επόμενη που θα αναλάβουν τα ρομπότ; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι περίπλοκη, σύμφωνα με μια έκθεση από τη συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης McKinsey, ωστόσο πολλοί εργαζόμενοι δε χρειάζεται να ανησυχούν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι λιγότερο από 5% των θέσεων εργασίας θα μπορούσε να αντικατασταθεί τελείως από την τεχνολογία, παρόλο που σχεδόν κάθε εργασία περιλαμβάνει δραστηριότητες που τα ρομπότ θα μπορούσαν να μάθουν να εκτελούν.

Τα επαγγέλματα με προβλέψιμες δραστηριότητες σε δομημένα περιβάλλοντα μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους με ρομπότ, διαδικασία που είναι γνωστή ως αυτοματοποίηση. Η McKinsey εκτιμά πως το 51% όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εργασία στην αμερικανική οικονομία μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως από την τεχνολογία, παρόλο που σχεδόν κάθε εργασία περιλαμβάνει δραστηριότητες που τα ρομπότ θα μπορούσαν να μάθουν να εκτελούν.

«Αν δείτε συγκεκριμένα τα επαγγέλματα που επηρεάζονται, θα εκπλαγείτε δυσάρεστα», υποστηρίζει ο Malcolm Frank, συγγραφέας του βιβλίου What To Do When Machines Do Everything. «Αλλά αν κοιτάξετε σε ευρύτερο πεδίο, υπάρχει μέρος για αισιοδοξία». Ο Frank αναφέρεται στο 1800, όταν το 70% περίπου του εργατικού τομέα στις ΗΠΑ αφορούσε τη γεωργία. «Σήμερα αυτός ο αριθμός αποτελεί περίπου το 2%, ωστόσο βλέπουμε γεωμετρική άνοδο της οικονομίας στη χώρα. Αυτό που παίρνει η τεχνολογία το επιστρέφει με εντελώς καινούργιες βιομηχανίες και νέα είδη εργασίας», προσθέτει. Οι τομείς που στις μέρες μας σημειώνουν ανάπτυξη περιλαμβάνουν την πληροφορική και την επιστήμη των δεδομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς».

Ενώ τα κέρδη από τα την εργασία των ρομπότ μειώνουν τις θέσεις των εργατών, δεν είναι όλα τόσο αρνητικά, υποστηρίζει ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Cincinnati, Michael Jones. «Οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί και οι εργολάβοι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν», υποστηρίζει. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να δώσουν λύση σε μοναδικές προκλήσεις σε πολλά περιβάλλοντα, εργασίες που είναι δύσκολες για τις μηχανές.

Και τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, με τη σειρά τους, δεν είναι πια απαραίτητα ασφαλή για αυτοματισμό.

«Βλέπουμε πλέον πως οι υπολογιστές βοηθούν μεγάλες εταιρείες στη λήψη οικονομικών αποφάσεων, και τις εταιρείες πληροφορικής να διαχειριστούν την διαδικτυακή ασφάλεια», υποστηρίζει ο Frank. Ο Jones συμφωνεί, αναφέροντας το παράδειγμα της Goldman Sachs, η οποία αντικατέστησε σχεδόν 600 υπεύθυνους μετοχικών κεφαλαίων με λογισμικό και προγραμματιστές υπολογιστών.

Ακόμα κι αν μια δραστηριότητα μπορεί να αυτοματοποιηθεί, αυτό δε σημαίνει πως κάτι τέτοιο θα λάβει χώρα εν μία νυκτί. Οι περιορισμοί για την υιοθέτηση νέας τεχνολογίας αφορούν το υψηλό κόστος, καθώς και την ανταπόκριση από τους πελάτες που έχουν συνηθίσει να αλληλοεπιδρούν με τους ανθρώπους. «Θέλουν οι καταναλωτές να τους εξετάζει ένα ρομπότ στο ιατρείο, ή να τους παίρνει παραγγελία σε ένα εστιατόριο;» διερωτάται ο Jones. Παρόλο που τα αυτοεξυπηρετούμενα σημεία πώλησης έχουν γίνει πολύ φθηνότερα, τα εστιατόρια πρέπει ακόμα να εξετάσουν πώς αισθάνονται οι καταναλωτές όταν κάνουν την παραγγελία τους μέσω tablet. «Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν τα εργατικά κόστη γίνουν πραγματικά υψηλά», αναφέρει ο Jones. «Ο χαμηλότερος μισθός στο Seattle είναι 15 δολάρια την ώρα, διπλάσιος από τον κατώτερο ομοσπονδιακό μισθό. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει πολύ πιο γρήγορα στην υιοθέτηση της τεχνολογίας».

Παρόλο που φαίνεται αντιφατικό, ο Frank θεωρεί πως η αυτοματοποίηση θα μας κάνει πιο δημιουργικούς μακροπρόθεσμα. «Πρόκειται να επιτρέψουμε στις μηχανές να κάνουν αυτό που οι μηχανές κάνουν τέλεια, και οι άνθρωποι θα κάνουν αυτό που κάνουν καλύτερα». Παραθέτει το παράδειγμα των δασκάλων, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από ένα ρομπότ που ελέγχει τις εργασίες των μαθητών, βοηθώντας στην ταυτοποίηση των αναγκών του κάθε μαθητή. «Με την απαλλαγή από τη ρουτίνα της δουλειάς, οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να έχουν υψηλότερες επιδόσεις και να εκτελούν πιο δημιουργικές εργασίες», υποστηρίζει.

 

Μπορεί ένα ρομπότ να πάρει τη θέση σας;
Βρείτε το εδώ:
time.com/4742543/robots-jobs-machines-work