29 Μαρτίου 2024

Αυτός ο άνδρας χρησιμοποίησε το AI για να γράψει και να εικονογραφήσει ένα παιδικό βιβλίο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Περίληψη Άρθρου:
Ο Ammaar Reshi, διευθυντής σχεδιασμού προϊόντων από το Σαν Φρανσίσκο, δημιούργησε ένα παιδικό βιβλίο χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμοποίησε το chatbot του OpenAIChatGPT, για να γράψει την ιστορία και το Midjourney, μια γεννήτρια τέχνης τεχνητής νοημοσύνης, για να την εικονογραφήσει. Έκανε αυτοέκδοση του βιβλίου στο ψηφιακό βιβλιοπωλείο του Amazon και είχε το χαρτόδετο βιβλίο στα χέρια του την επόμενη μέρα. Το νήμα του στο Twitter σχετικά με το έργο προσέλκυσε μεγάλη προσοχή, τόσο θετική όσο και αρνητική. Καλλιτέχνες τον κατηγόρησαν για κλοπή και κάποιοι επιτέθηκαν στην ποιότητα της γραφής και των εικονογραφήσεων. Παρά τη διαμάχη, ο Reshi κατάφερε να χαρίσει το βιβλίο στα παιδιά των φίλων του, στα οποία άρεσε και στα δύο. Είπε ότι θα δίσταζε να κυκλοφορήσει ξανά ένα εικονογραφημένο βιβλίο, αλλά θα ήθελε να δοκιμάσει άλλα έργα με την AI.


Αναλυτικά το Άρθρο:
Ο Ammaar Reshi διάβαζε ένα παραμύθι στην κόρη ενός φίλου του όταν αποφάσισε ότι ήθελε να γράψει το δικό του.

Ο Reshi, διευθυντής σχεδιασμού προϊόντων σε μια εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε στο Insider ότι είχε ελάχιστη εμπειρία στην εικονογράφηση ή τη δημιουργική γραφή, οπότε στράφηκε στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Δεκέμβριο χρησιμοποίησε το νέο chatbot της OpenAI, ChatGPT, για να γράψει το "Alice and Sparkle", μια ιστορία για ένα κορίτσι που ονομάζεται Alice και θέλει να μάθει για τον κόσμο της τεχνολογίας, και το ρομπότ φίλο της, Sparkle. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το Midjourney, μια γεννήτρια τέχνης τεχνητής νοημοσύνης, για να την εικονογραφήσει.

Μόλις 72 ώρες αργότερα, ο Reshi έκανε αυτοέκδοση του βιβλίου του στο ψηφιακό βιβλιοπωλείο του Amazon. Την επόμενη ημέρα, είχε στα χέρια του το χαρτόδετο βιβλίο, που έγινε δωρεάν μέσω μιας άλλης υπηρεσίας του Amazon που ονομάζεται KDP.

Η πρώτη σελίδα του βιβλίου Alice and Sparkle, του Ammaar Reshi. Ένα παιδικό βιβλίο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη.
Το "Alice and Sparkle" προοριζόταν για δώρο στα παιδιά των φίλων του Ammaar Reshi. Είπε ότι δεν πλήρωσε τίποτα για τη δημιουργία και την έκδοση του βιβλίου, αν και πλήρωνε ήδη για μια συνδρομή 30 δολαρίων το μήνα στο Midjourney.

Εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα και τα αποτελέσματα του έργου του, ο Reshi μοιράστηκε την εμπειρία του σε ένα νήμα στο Twitter που προσέλκυσε περισσότερα από 2.000 σχόλια και 5.800 retweets.

Ο Reshi δήλωσε ότι αρχικά έλαβε θετικά σχόλια από χρήστες που επαίνεσαν τη δημιουργικότητά του. Αλλά την επόμενη ημέρα, οι απαντήσεις ήταν γεμάτες με βιτριόλι.

"Υπήρξε αυτή η απίστευτα παθιασμένη αντίδραση", δήλωσε ο Reshi. "Στις 4 π.μ. με ξυπνούσε το τηλέφωνό μου να ανατινάζεται κάθε δύο λεπτά με ένα νέο tweet που έλεγε πράγματα όπως "Είσαι απόβρασμα" και "Σε μισούμε"".

Ο Reshi είπε ότι σοκαρίστηκε από την ένταση των αντιδράσεων για κάτι που υποτίθεται ότι ήταν ένα δώρο για τα παιδιά κάποιων φίλων. Μόνο όταν άρχισε να τις διαβάζει ανακάλυψε ότι είχε βρεθεί στη μέση μιας πολύ μεγαλύτερης συζήτησης.

Καλλιτέχνες τον κατηγόρησαν για κλοπή 
Το βιβλίο του Ρέσι άγγιξε ένα νεύρο με ορισμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι γεννήτριες τεχνητής νοημοσύνης κλέβουν τη δουλειά τους.

Ορισμένοι καλλιτέχνες ισχυρίζονται ότι η τέχνη τους έχει χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση γεννητριών εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Midjourney, χωρίς την άδειά τους. Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν τα ονόματα καλλιτεχνών ως προτροπές για να δημιουργήσουν τέχνη στο στυλ τους.

Μια ενημερωμένη έκδοση του Lensa AI, ενός εργαλείου επεξεργασίας φωτογραφιών, έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέρυσι, αφότου ξεκίνησε μια ενημέρωση που χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέψει τις selfies των χρηστών σε έργα τέχνης, οδηγώντας τους καλλιτέχνες να επισημάνουν τις ανησυχίες τους για τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που εμπνέονται από τη δουλειά τους χωρίς άδεια ή πληρωμή.

"Δεν είχα διαβάσει σχετικά με τα ζητήματα", δήλωσε ο Ρέσι. "Συνειδητοποίησα ότι η Lensa είχε ουσιαστικά προκαλέσει όλο αυτό το θέμα με το ότι ήταν μια πολύ mainstream εφαρμογή. Είχε εξαπλωθεί αυτή η συζήτηση, και απλά έπαιρνα έναν τόνο μίσους γι' αυτό".

"Ήμουν απλά σοκαρισμένος και ειλικρινά δεν ήξερα πραγματικά πώς να το αντιμετωπίσω", είπε.

Ανάμεσα στα δυσάρεστα μηνύματα, ο Reshi είπε ότι βρήκε ανθρώπους με λογικές και βάσιμες ανησυχίες.

"Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους ήθελα να ασχοληθώ", είπε. "Ήθελα μια διαφορετική προοπτική. Νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να είσαι εγκλωβισμένος στη φούσκα σου στο Σαν Φρανσίσκο και τη Silicon Valley, όπου πιστεύεις ότι αυτό κάνει άλματα, αλλά ήθελα να ακούσω ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά".

Αφού έμαθε περισσότερα, πρόσθεσε στο νήμα του Twitter λέγοντας ότι οι καλλιτέχνες θα πρέπει να συμμετέχουν στη δημιουργία γεννητριών εικόνων τεχνητής νοημοσύνης και ότι "το ταλέντο τους, οι δεξιότητές τους, η σκληρή δουλειά τους για να φτάσουν εκεί πρέπει να γίνουν σεβαστά".

Είπε ότι πιστεύει ότι μέρος του μίσους κατευθύνθηκε λανθασμένα στο μοναδικό του έργο, όταν το Midjourney επιτρέπει στους χρήστες να "παράγουν όση τέχνη θέλουν".

Το βιβλίο του Reshi αφαιρέθηκε για λίγο από το Amazon - είπε ότι το Amazon διέκοψε τις πωλήσεις του από τις 6 έως τις 14 Ιανουαρίου, επικαλούμενο "ύποπτη δραστηριότητα κριτικής", την οποία απέδωσε στον όγκο των κριτικών τόσο των πέντε όσο και του ενός αστεριού. Είχε πουλήσει 841 αντίτυπα πριν από την αφαίρεσή του.

Ο ιδρυτής του Midjourney, David Holz, δήλωσε στο Insider: "Πολύ λίγες εικόνες που γίνονται στην υπηρεσία μας χρησιμοποιούνται εμπορικά. Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου για προσωπική χρήση".

Είπε ότι τα δεδομένα για όλα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης "προέρχονται από την ευρεία αραχνιά του διαδικτύου" και τα περισσότερα δεδομένα στο μοντέλο της Midjourney είναι "απλώς φωτογραφίες".

Μια δημιουργική διαδικασία 
Ο Reshi δήλωσε ότι το έργο δεν είχε ποτέ ως στόχο να διεκδικήσει τη συγγραφή του βιβλίου.

"Δεν θα αποκαλούσα καν τον εαυτό μου συγγραφέα", είπε. "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ουσιαστικά ο συγγραφέας-φάντασμα και η άλλη τεχνητή νοημοσύνη είναι ο εικονογράφος".

Αλλά πίστευε ότι η διαδικασία ήταν δημιουργική. Είπε ότι πέρασε ώρες βελτιώνοντας τις προτροπές στο Midjourney για να προσπαθήσει να επιτύχει συνεπή εικονογράφηση.

Παρά το γεγονός ότι κατάφερε να δημιουργήσει με επιτυχία μια εικόνα της ηρωίδας του, της Άλις, που να εμφανίζεται σε όλο το βιβλίο, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο για το ρομπότ φίλο της. Έπρεπε να χρησιμοποιήσει την εικόνα ενός διαφορετικού ρομπότ κάθε φορά που εμφανιζόταν. 

"Ήταν αδύνατο να καταφέρω να κάνω το ρομπότ Sparkle να μοιάζει το ίδιο", είπε. "Έφτασα σε σημείο που έπρεπε να συμπεριλάβω μια γραμμή στο βιβλίο που λέει ότι η Sparkle μπορεί να μεταμορφωθεί σε όλα τα είδη ρομποτικών σχημάτων".

Φωτογραφία μιας σελίδας του Alice and Sparkle, από τον Ammaar Reshi. Ένα παιδικό βιβλίο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη. Το παιδικό βιβλίο του Reshi προκάλεσε οργή στο Twitter. Ammaar Reshi. Ορισμένοι επιτέθηκαν επίσης στην ποιότητα της γραφής και της εικονογράφησης του βιβλίου. 

"Η γραφή είναι άκαμπτη και δεν έχει καθόλου φωνή", ανέφερε ένας κριτικός του Amazon. "Και η τέχνη - ουάου - τόσο κακή που πονάει. Παρεκκλίσεις παντού, περίεργα δάχτυλα σε κάθε σελίδα και ασυνέπειες σε σημείο που να νιώθεις ότι αυτές οι εικόνες είναι μόλις ένα βήμα πάνω από το τυχαίο".

Ο Reshi δήλωσε ότι θα δίσταζε να βγάλει ξανά ένα εικονογραφημένο βιβλίο, αλλά θα ήθελε να δοκιμάσει άλλα έργα με την AI.

"Θα χρησιμοποιούσα το ChatGPT για παράδειγμα", είπε, λέγοντας ότι φαίνεται να υπάρχουν λιγότερες ανησυχίες σχετικά με την ιδιοκτησία του περιεχομένου απ' ό,τι με τις γεννήτριες εικόνων AI.

Ο στόχος του έργου ήταν πάντα να χαρίσει το βιβλίο στα δύο παιδιά των φίλων του, στα οποία άρεσε και στα δύο, πρόσθεσε ο Reshi.

"Δούλεψε με τους ανθρώπους που σκόπευα, πράγμα που ήταν υπέροχο", είπε.

Πηγή:ChatGPT, Midjourney Helped a Man Write a Children's Book in 72 Hours (businessinsider.com)