29 Μαρτίου 2024

Οι απολύσεις της Alphabet πλήττουν τα ρομπότ διαλογής σκουπιδιών

Περίληψη άρθρου:
Η Everyday Robots ήταν μια θυγατρική της Alphabet που εκπαίδευε ρομπότ με ρόδες και ένα χέρι για να κάνουν εργασίες όπως το σκούπισμα τραπεζιών καφετέριας, το διαχωρισμό σκουπιδιών και ανακύκλωσης και το άνοιγμα πορτών. Ωστόσο, τώρα έχει κλείσει ως μέρος των περικοπών στον προϋπολογισμό της Alphabet. Το ρομποτικό εγχείρημα ήταν το τελευταίο αποτυχημένο στοίχημα για το εργαστήριο X moonshot της Alphabet, το οποίο έχει επίσης δημιουργήσει άλλα έργα όπως το Waymo και το Wing. Το Everyday Robots προσπαθούσε να αξιοποιήσει τη μηχανική μάθηση για να αναπτύξει ρομπότ που θα μπορούσαν να διεκπεραιώνουν εργασίες ρουτίνας και να προσαρμόζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Παρά τις αρχικές επιτυχίες, το έργο δεν μπόρεσε να γίνει εμπορικά βιώσιμο και έκλεισε λόγω των οικονομικών δυσκολιών της Alphabet. Η ανάπτυξη των ρομπότ ήταν δαπανηρή και το εγχείρημα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση. Αυτό είναι ενδεικτικό μιας ευρύτερης τάσης των επενδυτών να είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ριψοκίνδυνες ιδέες και να επικεντρωθούν σε έργα ρομποτικής που μπορούν να λύσουν πραγματικά προβλήματα των πελατών.


Αναλυτικά το άρθρο:
Το Everyday Robots ήταν ένα ρομποτικό εγχείρημα της θυγατρικής X της Alphabet, το οποίο είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει ρομπότ να εκτελούν εργασίες ρουτίνας, όπως το άνοιγμα θυρών και η διαλογή σκουπιδιών. Η ομάδα χρησιμοποίησε τη μηχανική μάθηση για τη δημιουργία δεδομένων ώστε να εκπαιδεύσει ένα μοντέλο που θα μπορούσε να ενσωματώσει στα ρομπότ την τεχνογνωσία που απαιτείται για την αλληλεπίδραση με τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι έδειξε εντυπωσιακές υποσχέσεις στις δοκιμές, το εγχείρημα κλείνει τώρα λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό. Άλλα πάλαι ποτέ έργα X, όπως το Waymo και το Wing, εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά οι οικονομικές τους προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Το Everyday Robots ήταν ένα έργο που αναπτύχθηκε από ερευνητές AI της Google και ενσωμάτωσε ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο σε ένα ρομποτικό σύστημα. Το έργο δεν μπόρεσε να φτάσει στη διάθεση των καταναλωτών λόγω παραλλαγών που φαίνονταν ασήμαντες στους ανθρώπους, όπως ο τύπος του φωτισμού σε ένα δωμάτιο ή το σχήμα της σακούλας με τα πατατάκια, προκαλώντας δυσλειτουργίες.

Το έργο στελεχώθηκε με περισσότερους από 200 υπαλλήλους και κάθε ρομπότ πιθανότατα κόστιζε δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Τα άλλα στοιχήματα της Alphabet, συμπεριλαμβανομένων των Everyday Robots, έχασαν περίπου 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, οδηγώντας την Alphabet στην απόφαση να απολύσει περίπου 12.000 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Everyday Robots.

Παρά ταύτα, ένας πρώην εργαζόμενος πιστεύει ότι με τη σωστή εστίαση, ένα ουσιαστικό προϊόν θα μπορούσε να είναι στην αγορά σε πέντε χρόνια. Η Alphabet αρνήθηκε να μοιραστεί ποια περιουσιακά στοιχεία και μέλη της ομάδας Everyday Robots θα μεταφερθούν σε άλλες ερευνητικές ομάδες.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων γίνονται πιο προσεκτικοί στις επενδύσεις τους στη ρομποτική λόγω της πίεσης που ασκείται στις μετοχές τεχνολογίας και της περικοπής κόστους σε όλους τους κλάδους. Οι εταιρείες που καταφέρνουν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις είναι εκείνες που λύνουν πραγματικά προβλήματα των πελατών, όπως η παροχή μηχανών που μπορούν να κάνουν κουραστικές ή επικίνδυνες εργασίες.

Η Google και άλλες εταιρείες με βαθιές τσέπες είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της έρευνας που απαιτείται για την πραγματοποίηση πιθανών καινοτομιών στη ρομποτική, αλλά προσπαθούν επίσης να θέσουν προτεραιότητες για το πού θέλουν να κατευθυνθούν οι επιχειρήσεις τους. Η Everyday Robots είναι ένα παράδειγμα εταιρείας ρομποτικής που αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του σημερινού κλίματος.

Πηγή: Alphabet Layoffs Hit Trash-Sorting Robots