18 Απριλίου 2024

Η Bluesky του Jack Dorsey χτίζει μια “αγορά αλγορίθμων”

Περίληψη άρθρου: 
Η Bluesky του Jack Dorsey δημιουργεί μια "αγορά αλγορίθμων" που θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο φιλτράρεται και ταξινομείται το περιεχόμενο. Η διευθύνων σύμβουλος Jay Graber δήλωσε ότι μια ανοικτή αγορά αλγορίθμων θα παρέχει στους προγραμματιστές την ελευθερία να πειραματιστούν και να δημοσιεύσουν αλγορίθμους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας και ότι επιτρέποντας στους χρήστες να προσαρμόζουν την τροφοδοσία τους θα τους δώσει πίσω τον έλεγχο του πιο πολύτιμου πόρου τους: της προσοχής τους. Ο Ντόρσεϊ υπήρξε υπέρμαχος της "αλγοριθμικής επιλογής" και έθεσε μάλιστα την ιδέα μιας αγοράς αλγορίθμων όταν ακόμη διοικούσε το Twitter.


Αναλυτικά το άρθρο: 
Η εναλλακτική λύση του Twitter, το Bluesky του Jack Dorsey είναι ακόμη μόνο για προσκεκλημένους, αλλά οι επικεφαλής της μοιράζονται περισσότερα για το όραμά τους για την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα. Σε μια νέα ανάρτηση στο blog, η CEO Jay Graber δήλωσε ότι η Bluesky σκοπεύει να δημιουργήσει μια "αγορά αλγορίθμων" που θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο φιλτράρεται και ταξινομείται το περιεχόμενο.

"Για τους προγραμματιστές, μια ανοιχτή αγορά αλγορίθμων θα παρέχει την ελευθερία να πειραματιστούν και να δημοσιεύσουν αλγορίθμους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας", έγραψε ο Graber. "Για τους χρήστες, η δυνατότητα προσαρμογής της ροής τους θα τους δώσει πίσω τον έλεγχο του πιο πολύτιμου πόρου τους: της προσοχής τους".

Η Bluesky σχεδιάστηκε αρχικά ως ένα δευτερεύον έργο που υποστηρίχθηκε από το Twitter για τη δημιουργία ενός νέου, αποκεντρωμένου προτύπου για τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Όμως αποσχίστηκε επίσημα από το Twitter το 2021 και έκτοτε εντάχθηκε στις τάξεις των νεοσύστατων κλώνων του Twitter που ξεπήδησαν μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον Elon Musk.

Όπως μεγάλο μέρος της Bluesky, η ιδέα μιας αλγοριθμικής αγοράς φαίνεται να βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο. Η Graber δήλωσε ότι η Bluesky εργάζεται επί του παρόντος σε APIs τροφοδοσίας για προγραμματιστές, καθώς και σε ένα "σύστημα επιλογής τροφοδοσίας" που θα επιτρέψει τελικά στους χρήστες να περιηγηθούν σε τροφοδοσίες τρίτων που μπορούν να ενσωματώσουν στο χρονολόγιό τους.

Σημειωτέον, ο Dorsey είναι εδώ και καιρό υπέρμαχος της "αλγοριθμικής επιλογής" και έθεσε ακόμη και την ιδέα μιας αγοράς αλγορίθμων, ενώ διοικούσε ακόμη το Twitter. Στην ανάρτησή της, η Graber δήλωσε ότι το να επιτρέπεται στους χρήστες να επιλέγουν τον δικό τους αλγόριθμο, συμπεριλαμβανομένης μιας χρονολογικής ροής, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει "τις αντιδράσεις ενάντια στην αντιληπτή αλγοριθμική χειραγώγηση των χρονολογίων των ανθρώπων".

Πηγή: Jack Dorsey’s Bluesky is building a ‘marketplace of algorithms’