2 Μαϊος 2024

Η Google δημιουργεί νέο τμήμα AI για να αμφισβητήσει το OpenAI

Περίληψη άρθρου:
Η Google συνδύασε τα δύο ερευνητικά εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης, το Google Brain και το DeepMind, σε μια νέα μονάδα με την ονομασία Google DeepMind. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει την Google να παραμείνει ανταγωνιστική στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης και να επιταχύνει τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, διατηρώντας παράλληλα τα ηθικά πρότυπα. Η Google Research θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο τμήμα που θα επικεντρώνεται στις θεμελιώδεις εξελίξεις στην επιστήμη των υπολογιστών. Ο Demis Hassabis, διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, πιστεύει ότι η ενοποίηση των δύο ερευνητικών εργαστηρίων τεχνητής νοημοσύνης θα συγκεντρώσει ταλέντα παγκόσμιας κλάσης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με την υπολογιστική ισχύ, τις υποδομές και τους πόρους για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς πρωτοποριακών επιτευγμάτων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Το Google DeepMind αναμένεται να βασιστεί στα θεμέλια των ερευνητικών επιτευγμάτων AI τόσο από το Google Brain όσο και από το DeepMind, όπως το AlphaGo και το AlphaFold, και να δημιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα AI και εξελίξεις που θα διαμορφώσουν τον κόσμο. Ο Jeff Dean έχει διοριστεί ως επικεφαλής επιστήμονας τόσο για την Google Research όσο και για την Google DeepMind, προκειμένου να καθορίσει τη μελλοντική κατεύθυνση της έρευνας AI στην εταιρεία.


Αναλυτικά το άρθρο:

Η Google συνδύασε τα δύο ερευνητικά εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης, το Google Brain και το DeepMind, σε μια νέα μονάδα με την ονομασία Google DeepMind. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως ένας στρατηγικός τρόπος για να παραμείνει η Google μπροστά από τον ανταγωνισμό στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, όπως το OpenAI. Συνδυάζοντας τους πόρους και το ταλέντο και των δύο οντοτήτων, το Google DeepMind θα είναι σε θέση να επιταχύνει τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, τηρώντας παράλληλα ηθικά πρότυπα.

Η νέα μονάδα θα είναι υπεύθυνη για την αιχμή του δόρατος σε πρωτοποριακά προϊόντα και εξελίξεις AI και θα συνεργάζεται στενά με άλλους τομείς προϊόντων της Google για την παροχή έρευνας και προϊόντων AI. Το Google Research, το πρώην μητρικό τμήμα του Google Brain, θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο τμήμα που θα επικεντρώνεται στις θεμελιώδεις εξελίξεις στην επιστήμη των υπολογιστών.

Ο Demis Hassabis, διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, πιστεύει ότι η ενοποίηση του Google Brain και της DeepMind θα συγκεντρώσει ταλέντα παγκόσμιας κλάσης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με την υπολογιστική ισχύ, την υποδομή και τους πόρους για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς πρωτοποριακών επιτευγμάτων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Τα δύο ερευνητικά εργαστήρια έχουν ήδη πετύχει αρκετές πρωτοποριακές καινοτομίες, όπως το AlphaGo, το AlphaFold, το word2vec, το WaveNet, τα sequence-to-sequence μοντέλα, την απόσταξη, τη βαθιά ενισχυτική μάθηση και τα κατανεμημένα συστήματα και πλαίσια λογισμικού όπως το TensorFlow και το JAX. Αυτά τα εργαλεία επέτρεψαν την ανάπτυξη μοντέλων Machine Learning μεγάλης κλίμακας και θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς προϊόντων και εξελίξεων τεχνητής νοημοσύνης που θα διαμορφώσουν τον κόσμο.

Το 2014, η Google εξαγόρασε την DeepMind έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των δύο οντοτήτων. Ως αποτέλεσμα, η Google δημιούργησε το Google DeepMind, έναν συνδυασμό του Google Brain και του DeepMind, για να προωθήσει περαιτέρω τις δυνατότητες έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Jeff Dean έχει διοριστεί ως επικεφαλής επιστήμονας τόσο για την Google Research όσο και για την Google DeepMind. Ο ρόλος του είναι να καθορίζει τη μελλοντική κατεύθυνση της έρευνας AI στην εταιρεία, καθώς και να ηγείται των πιο σημαντικών τεχνικών έργων που σχετίζονται με την AI. Η κίνηση αυτή δείχνει τη δέσμευση της Google και της Alphabet για την προώθηση της πρωτοποριακής έρευνας τόσο του DeepMind όσο και του Google Brain. Με αυτό το νέο εγχείρημα, η Google DeepMind πρόκειται να επιταχύνει την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και να δημιουργήσει πρωτοποριακά προϊόντα και εξελίξεις Τεχνητής Νοημοσύνης που θα διαμορφώσουν τον κόσμο.

Πηγή: Google creates new AI division to challenge OpenAI