29 Μαρτίου 2024

Πώς η γεννητική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αναστατώσει τη δημιουργική εργασία

Περίληψη άρθρου: 
Μπροστά στην τεχνολογική αλλαγή, η δημιουργικότητα συχνά προβάλλεται ως μια μοναδικά ανθρώπινη ιδιότητα, λιγότερο ευάλωτη στις δυνάμεις της τεχνολογικής αναστάτωσης και κρίσιμη για το μέλλον. Σήμερα, ωστόσο, εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Midjourney απειλούν να ανατρέψουν αυτό το ειδικό καθεστώς και να μεταβάλουν σημαντικά τη δημιουργική εργασία, τόσο την ανεξάρτητη όσο και τη μισθωτή. Οι συγγραφείς διερευνούν τρία μη αποκλειστικά σενάρια για αυτή την αναστάτωση της δημιουργίας περιεχομένου: 1) οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την ΤΝ για να ενισχύσουν την εργασία τους, οδηγώντας σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, 2) η γενεσιουργός ΤΝ δημιουργεί μια πλημμύρα φθηνού περιεχομένου που εκτοπίζει τους ανθρώπινους δημιουργούς και 3) η δημιουργική εργασία που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο απαιτεί πριμοδότηση. 
 


Κύρια σημεία του άρθρου: 

  • Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Midjourney απειλούν να ανατρέψουν το ειδικό καθεστώς της ανθρώπινης δημιουργικότητας και να μεταβάλουν σημαντικά τη δημιουργική εργασία. 
  • Τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση είναι τα εξής: έκρηξη της καινοτομίας που υποστηρίζεται από την ΤΝ, μονοπώληση της δημιουργικότητας από τις μηχανές και πριμοδότηση της "ανθρώπινης δημιουργίας". 
  • Συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουν σήμερα οι εταιρείες για να προετοιμαστούν για αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο περιλαμβάνουν: προετοιμασία για διαταραχή, επένδυση στην οντολογία και άνετη συζήτηση με την ΤΝ.


Αναλυτικά το άρθρο: 
Η "οικονομία του δημιουργού" αποτιμάται σήμερα σε περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Με τη βοήθεια των νέων ψηφιακών καναλιών, οι ανεξάρτητοι συγγραφείς, podcasters, καλλιτέχνες και μουσικοί μπορούν να συνδεθούν απευθείας με το κοινό και να κερδίσουν τα δικά τους εισοδήματα. Διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Substack, το Flipboard και το Steemit δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα όχι μόνο να δημιουργούν περιεχόμενο, αλλά και να γίνονται ανεξάρτητοι παραγωγοί και διαχειριστές της επωνυμίας της δουλειάς τους. Ενώ πολλά είδη εργασίας διαταράσσονται από τις νέες τεχνολογίες, αυτές οι πλατφόρμες προσφέρουν στους ανθρώπους νέους τρόπους να βγάζουν τα προς το ζην μέσω της ανθρώπινης δημιουργικότητας. 
 
Μπροστά στην τεχνολογική αλλαγή, η δημιουργικότητα συχνά προβάλλεται ως μια μοναδικά ανθρώπινη ιδιότητα, λιγότερο ευάλωτη στις δυνάμεις της τεχνολογικής αναστάτωσης και κρίσιμη για το μέλλον. Πράγματι, οι ερευνητές συμπεριφοράς αποκαλούν ακόμη και τη δεξιότητα της δημιουργικότητας ανθρώπινο αριστούργημα. 
 
Σήμερα, ωστόσο, εφαρμογές δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Midjourney απειλούν να ανατρέψουν αυτό το ειδικό καθεστώς και να μεταβάλουν σημαντικά τη δημιουργική εργασία, τόσο την ανεξάρτητη όσο και τη μισθωτή. Αυτά τα νέα παραγωγικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν από τεράστια σύνολα δεδομένων και ανατροφοδότηση χρηστών και μπορούν να παράγουν νέο περιεχόμενο με τη μορφή κειμένου, εικόνων και ήχου ή συνδυασμό αυτών. Ως εκ τούτου, οι θέσεις εργασίας που επικεντρώνονται στην παροχή περιεχομένου -συγγραφή, δημιουργία εικόνων, κωδικοποίηση και άλλες θέσεις εργασίας που συνήθως απαιτούν ένταση γνώσεων και πληροφοριών- φαίνεται τώρα πιθανό να επηρεαστούν μοναδικά από τη γενεσιουργό ΤΝ. 
 
Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι ποια μορφή θα λάβει αυτού του είδους ο αντίκτυπος. Προτείνουμε τρία πιθανά -αλλά, κυρίως, όχι αμοιβαία αποκλειόμενα- σενάρια για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουμε τους κινδύνους και τις ευκαιρίες και καταλήγουμε προσφέροντας συστάσεις για το τι πρέπει να κάνουν σήμερα οι εταιρείες για να προετοιμαστούν για αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο. 
 

Τρία πιθανά μέλλοντα 
 
Έκρηξη της καινοτομίας με τη βοήθεια της ΤΝ 
Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο σημαντική για τις επιχειρήσεις προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την επίδοση των ανθρώπινων εργαζομένων. Χρησιμοποιείται στην υγειονομική περίθαλψη για την ενίσχυση των επαγγελματιών σε εργασίες υψηλού κινδύνου, όπως χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο. Στην εξυπηρέτηση πελατών, χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης μεταξύ εταιρειών και πελατών. Η ρομποτική χρησιμοποιείται επίσης για την επιτάχυνση των εργασιών στις αποθήκες. 

Με την έλευση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να επαυξηθεί η πιο δημιουργική εργασία, όπως η κωδικοποίηση με το Github Copilot και η δημιουργία εικόνων με το DALL-E 2. Η τεχνολογία αυτή είναι προσβάσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από τις τεχνολογικές τους δεξιότητες. Αντί να αντικαταστήσει τους δημιουργικούς εργαζόμενους, η ΤΝ θα τους υποστηρίξει, επιτρέποντάς τους να κάνουν τη δουλειά τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτητα. Αυτό αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα μειώνοντας τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για να προκύψουν νέες ιδέες ή κομμάτια κειμένου, αν και οι άνθρωποι θα πρέπει ακόμα να επεξεργάζονται και να διορθώνουν τις παραγόμενες πληροφορίες. 
 
Στο μέλλον της δημιουργικής εργασίας θα μειωθούν τα εμπόδια εισόδου με τη βοήθεια εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI) όπως το Copilot της Github. Αυτά τα εργαλεία δεν θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, αλλά θα κάνουν τον προγραμματισμό ευκολότερο για τους αρχάριους, βασιζόμενοι στη γνώση που ενσωματώνεται στο μοντέλο και σε τεράστιους όγκους δεδομένων αντί να μαθαίνουν τα πάντα από το μηδέν. Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να παράγει πολύ σχετικό και ουσιαστικό περιεχόμενο, αν περισσότεροι άνθρωποι μάθουν την "μηχανική της προτροπής" - τη δεξιότητα να θέτουν στη μηχανή τις σωστές ερωτήσεις. 

Η αποτελεσματικότητα μπορεί να διευκολυνθεί με το να μιλούν οι άνθρωποι οδηγίες σε έναν υπολογιστή μέσω προηγμένων αλγορίθμων φωνής σε κείμενο, που ερμηνεύονται και εκτελούνται από μια ΤΝ όπως η ChatGPT. Αυτή η αποδοτικότητα μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη καινοτομία, όπου η ανθρώπινη δημιουργικότητα ενισχυμένη από μηχανήματα θα επιτρέπει κυρίως την ταχεία επανάληψη, με αποτέλεσμα περισσότερα και καλύτερα δημιουργικά αποτελέσματα. Μια διεπαφή φυσικής γλώσσας σε συνδυασμό με έναν ισχυρό αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλήξουν ταχύτερα σε μεγαλύτερο αριθμό ιδεών και λύσεων, επιτρέποντάς τους να πειραματιστούν και να αποκαλύψουν το πλήρες δυναμικό τους. 

Οι μηχανές μονοπωλούν τη δημιουργικότητα 
Εξετάζεται ένα πιθανό σενάριο στο οποίο ο αλγοριθμικός ανταγωνισμός και η κακή διακυβέρνηση οδηγούν στην καταστολή της αυθεντικής ανθρώπινης δημιουργικότητας. Οι ανθρώπινοι δημιουργοί θα πνιγούν από το περιεχόμενο που παράγεται από αλγόριθμους, αναγκάζοντας ορισμένους από αυτούς να εγκαταλείψουν την αγορά. Αυτό το σενάριο διαδραματίζεται ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις, με αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον πλατφορμών δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχουν συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις στην έρευνα για την ΤΝ, αφήνοντας τις κυβερνήσεις να παλεύουν με την εξισορρόπηση των κινήτρων για την τεχνική καινοτομία και τη διατήρηση των κινήτρων για την αυθεντική ανθρώπινη δημιουργικότητα. Τίθεται το ερώτημα πώς θα δημιουργηθούν νέες ιδέες εάν η ανθρώπινη δημιουργικότητα εκτοπίζεται από τους αλγορίθμους. 

Εάν η φτηνή γεννητική τεχνητή νοημοσύνη αντικαταστήσει το ανθρώπινο περιεχόμενο, υπάρχει ο κίνδυνος η καινοτομία να επιβραδυνθεί, καθώς οι δημιουργοί θα ανταγωνίζονται για την προσοχή. Η αφθονία απεριόριστου περιεχομένου θα μας κατακλύσει επίσης με θόρυβο και θα χρειαστούμε νέες στρατηγικές για να διαχειριστούμε αυτόν τον κατακλυσμό. Ωστόσο, αν το κόστος παραγωγής πέσει σχεδόν στο μηδέν, ανοίγει η δυνατότητα προσέγγισης συγκεκριμένων ακροατηρίων μέσω ακραίας εξατομίκευσης και έκδοσης. Το Buzzfeed έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία του OpenAI για να εξατομικεύσει το περιεχόμενό του, όπως κουίζ και προσαρμοσμένες ρομαντικές κωμωδίες. Παρόλο που υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη, ενέχει επίσης μεγάλες δυνατότητες για την ικανοποίηση της ανάγκης δημιουργίας εξατομικευμένου περιεχομένου που είναι αντιπροσωπευτικό συγκεκριμένων καταναλωτών. 

Η ευρεία χρήση των ενισχυμένων εξατομικευμένων εμπειριών θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια κοινών εμπειριών και σε αύξηση του πολιτικά διχαστικού περιεχομένου και της παραπληροφόρησης. Η μείωση της ποιότητας του περιεχομένου θα επιδείνωνε τα φαινόμενα της "φούσκας φίλτρων". Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν ακόμη να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σύσταση υπάρχοντος περιεχομένου σε αυτό το σενάριο. Καθώς το κόστος αναζήτησης αυξάνεται, η επιμέλεια θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία από τη δημιουργία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένας μικρός αριθμός καθιερωμένων καλλιτεχνών να κυριαρχεί στην αγορά, ενώ οι νέοι καλλιτέχνες θα αγωνίζονται να κερδίσουν έδαφος. 

Το "ανθρωπογενές" έχει υψηλή τιμή 
Το " τεχνολογικό ξέσπασμα " θα μπορούσε να συνεχιστεί με έμφαση στο αλγοριθμικά παραγόμενο περιεχόμενο, οδηγώντας σε μια νέα έμφαση στην αυθεντική δημιουργικότητα. Ενώ τα γενεσιουργά μοντέλα μπορούν να παράγουν αξιόλογα αποτελέσματα, συχνά υποφέρουν από ανακρίβειες και σφάλματα που οι άνθρωποι μπορεί να απαιτήσουν μεγαλύτερη ακρίβεια από τους παρόχους περιεχομένου τους, βασιζόμενοι περισσότερο σε αξιόπιστες ανθρώπινες πηγές παρά σε πληροφορίες που παράγονται από μηχανές. Σε αυτό το σενάριο, οι άνθρωποι διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αλγορίθμων λόγω της επίγνωσης του κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου και της ικανότητάς τους να κάνουν σημαντικά άλματα δημιουργικότητας. Ωστόσο, θα χρειαστεί πολιτική ηγεσία για την ενίσχυση της διακυβέρνησης των χώρων πληροφόρησης, καθώς οι ανάγκες για τη συγκράτηση του περιεχομένου είναι πιθανό να εκραγούν λόγω του ψευδούς ή παραπλανητικού περιεχομένου που κατακλύζει τις πλατφόρμες πληροφόρησης. 

Πώς να προετοιμαστείτε για τη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη 

Ο ρόλος της δημιουργικότητας στη διαδικασία καινοτομίας και στην ανταγωνιστικότητα μιας εταιρείας ήταν πάντα σημαντικός. Ωστόσο, η εμφάνιση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει αυτή τη δυναμική. Η υπόθεση της δημιουργικότητας μετατρέπεται σε συνάρτηση της συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής και είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις απειλές και τις προκλήσεις που την συνοδεύουν. Για να προετοιμαστούν για αυτό το μέλλον, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να εξετάσουν τρεις συστάσεις. Πρώτον, πρέπει να κατανοήσουν τη γενεσιουργό ΤΝ και πώς μπορεί να ενισχύσει τις δημιουργικές τους ικανότητες αντί να τις αντικαταστήσει. Δεύτερον, θα πρέπει να εντοπίσουν τις εργασίες που μπορούν να αυτοματοποιηθούν από τη γενεσιουργό ΤΝ για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα. Τέλος, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπτύσσουν συνεχώς τις δεξιότητές τους για να προσαρμόζονται στο μεταβαλλόμενο τοπίο του κλάδου και να παραμένουν επίκαιροι στη δημιουργική βιομηχανία. Υιοθετώντας τη γενεσιουργό ΤΝ με αυτές τις συστάσεις κατά νου, οι εργαζόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρηματική αξία και κέρδος στις σημερινές δημιουργικές βιομηχανίες. 

Προετοιμαστείτε για διαταραχές, και όχι μόνο στη δουλειά σας: Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη δομή του κόστους της παραγωγής πληροφοριών από τη δημιουργία της τυπογραφίας το 1439. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία καινοτομία, κοινωνικοπολιτική αστάθεια και οικονομική αναστάτωση σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, καθώς το κόστος απόκτησης γνώσης και πληροφοριών μειώνεται. Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια αυτής της επανάστασης και αναμένουμε ότι το εγγύς μέλλον θα είναι πιο ασταθές από το πρόσφατο παρελθόν. Είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για την αναστάτωση αυτή όχι μόνο όσον αφορά τις θέσεις εργασίας αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των βιομηχανιών. 

Επενδύστε στην οντολογία σας: Η επένδυση στην οντολογία, η οποία περιλαμβάνει την κωδικοποίηση, την ψηφιοποίηση και τη δόμηση της γνώσης, θα είναι απαραίτητη για την αύξηση της αξίας στο μέλλον. Με τη βοήθεια της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, οι γνώσεις και οι δεξιότητες μπορούν εύκολα να διαμοιράζονται μεταξύ ομάδων και επιχειρηματικών μονάδων, οδηγώντας σε ταχύτερη μάθηση και καινοτομία. 

Αισθανθείτε άνετα να μιλάτε στην τεχνητή νοημοσύνη: Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται και να γίνεται εταίρος σε πνευματικές προσπάθειες, είναι σημαντικό για τους εργαζόμενους στη γνώση να αποκτήσουν άνεση στο να μιλούν με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της δημιουργικότητας της ανθρώπινης νοημοσύνης. Για να γίνει αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν πώς να προτρέπουν τις μηχανές με οδηγίες για την εκτέλεση της εργασίας τους. Προτείνεται οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να πειραματίζονται με εργαλεία δημιουργικής ΤΝ σήμερα, προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες στην προτροπή της μηχανικής, η οποία θα είναι απαραίτητη δεξιότητα για τους δημιουργικούς εργαζόμενους την επόμενη δεκαετία. 

Εν κατακλείδι, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί σε μείζονα ανατρεπτικό παράγοντα στη δημιουργική βιομηχανία και οι επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά την παραγωγικότητα μέσω αυτής της τεχνολογίας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη δημιουργικότητα και τον ρόλο της αυθεντικότητας στην τέχνη και το περιεχόμενο. Ενώ η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φέρει αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, μπορεί επίσης να επηρεάσει το συναισθηματικό νόημα που φέρνει η δημιουργική εργασία στις ανθρώπινες ζωές.

Εναπόκειται στις επιχειρήσεις και την κοινωνία να αποφασίσουν πόσο μέρος της δημιουργικής εργασίας θα γίνεται από την ΤΝ έναντι των ανθρώπων, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και αυθεντικότητας. Καθώς η δημιουργική ΤΝ ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας εργασιακή ύπαρξη, η εξεύρεση αυτής της ισορροπίας θα αποτελέσει σημαντική πρόκληση.

Πηγή: How Generative AI Could Disrupt Creative Work.