18 Απριλίου 2024

Το portfolio νεοφυών επιχειρήσεων του Sam Altman: 12 εταιρείες που ανήκουν στον CEO της OpenAI

Περίληψη άρθρου:
Ο Sam Altman, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, έχει εκτιμώμενη καθαρή αξία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδύσεις του σε διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Altman έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν 100 εταιρείες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σύμφωνα με το Crunchbase, με την πλειονότητα να είναι ιδιωτικές. Στο portfolio του περιλαμβάνονται 12 εταιρείες που έχουν λάβει γύρους χρηματοδότησης άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Helion Energy, μια εταιρεία ενέργειας πυρηνικής σύντηξης, η Neuralink, η startup του Elon Musk για τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα και η Reddit, μια πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Παρακάτω παρουσιάζεται αναλυτικά το portfolio του Sam Altman.


Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Ο Sam Altman είναι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI και εκτιμάται ότι η αξία του ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια δολάρια.
  • Ο Altman έχει επενδύσει σε σχεδόν 100 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Helion Energy, Neuralink, Reddit, Wave Mobile Money, Retro Biosciences, TrialSpark, Hermeus, Humane, Alt, Asana, Aspen Neuroscience και Rescale.
  • Ο Altman έχει επενδύσει σε εταιρείες σε διάφορους κλάδους, όπως η ενέργεια πυρηνικής σύντηξης, η διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η fintech, η βιοτεχνολογία, η υπερηχητική αεροπορία, το λογισμικό και το υλικό, η εμπορία αθλητικών καρτών, η διαχείριση παραγωγικότητας και το λογισμικό cloud.


Αναλυτικά το άρθρο:
Η viral επιτυχία του ChatGPT της OpenAI έκανε τον Sam Altman, συνιδρυτή και CEO της εταιρείας, γνωστό όνομα και διασημότητα των επιχειρήσεων.

Ο Altman, 38 ετών, ίδρυσε την OpenAI μαζί με τον Elon Musk το 2015. Πριν διευθύνει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με πλήρη απασχόληση, ο Altman ήταν πρόεδρος της Y Combinator, μιας από τις πιο διάσημες θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων στον κόσμο, από το 2014 έως το 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ηγήθηκε δεκάδων επενδύσεων της Y Combinator σε εταιρείες πρώιμου σταδίου και συνέχισε να επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις μετά την αποχώρησή του από την εταιρεία.

Με την πάροδο των ετών, ο Altman έχει χρηματοδοτήσει σχεδόν 100 εταιρείες, σύμφωνα με το Crunchbase. Η πλειονότητα των εταιρειών του χαρτοφυλακίου του Altman είναι ιδιωτικές, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον υπολογισμό της καθαρής του αξίας. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο επιχειρηματίας και επενδυτής αξίζει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του συνδέεται με την ιδιοκτησία μετοχών στις εταιρείες που υποστηρίζει. (Είναι ενδιαφέρον ότι ο Altman στην πραγματικότητα δεν κατέχει μετοχές στην OpenAI, η οποία αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο στις 16 Μαΐου).

Ακολουθούν 12 εταιρείες που αναφέρουν τον Altman ως επενδυτή σε γύρους χρηματοδότησης άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Crunchbase:

Helion Energy: ενέργεια πυρηνικής σύντηξης
Η Helion Energy κατέχει ξεχωριστή θέση στο χαρτοφυλάκιο νεοφυών επιχειρήσεων του Altman. Ο επιχειρηματίας δήλωσε σε προηγούμενες συνεντεύξεις ότι η Helion είναι "κάτι περισσότερο από μια επένδυση για μένα". Ο Altman επένδυσε 375 εκατομμύρια δολάρια στην Helion τον Νοέμβριο του 2021 που αποτίμησε την αξία της startup στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισκέπτεται την εταιρεία μία φορά τον μήνα και συμμετέχει ενεργά στις λειτουργίες της.

Neuralink: Εγκέφαλος-υπολογιστής: Διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή
Ο Altman έγινε επενδυτής στη νεοσύστατη εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Elon Musk, Neuralink, τον Ιούλιο του 2021, όταν η εταιρεία συγκέντρωσε 205 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία αναπτύσσει μια εμφυτεύσιμη ασύρματη συσκευή που συνδέει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με έναν υπολογιστή.

Reddit: social media
Η Y Combinator της εποχής Altman ήταν βασικός επενδυτής ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων της Reddit το 2014. Η Y Combinator συμμετείχε επίσης στον γύρο χρηματοδότησης ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον Ιούλιο του 2017. Ο Altman ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Reddit από το 2014 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Wave Mobile Money: fintech
Η Wave Mobile Money είναι μια αφρικανική fintech startup που αναπτύσσει εφαρμογές για τη μεταφορά και το δανεισμό χρημάτων. Ο Altman ήταν συμμετέχων επενδυτής της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2021, ο οποίος συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια.

Retro Biosciences: βιοτεχνολογία
Η Retro Biosciences είναι μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που αναπτύσσει θεραπευτικά προϊόντα κυτταρικού επαναπρογραμματισμού, αυτοφαγίας και πλάσματος. Ο Altman ήταν ο κύριος επενδυτής στον γύρο επιχειρηματικών συμμετοχών της εταιρείας ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του 2022.

TrialSpark: βιοτεχνολογία
Η TrialSpark είναι μια βιοτεχνολογική πλατφόρμα με έδρα τη Νέα Υόρκη που στοχεύει στην επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών με τη χρήση αυτοματισμού και δεδομένων. Η Altman επένδυσε τον Οκτώβριο του 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2021.

Hermeus: υπερηχητική αεροπορία
Η Hermeus είναι μια νεοφυής επιχείρηση στον τομέα της αεροπορίας που αναπτύσσει τα ταχύτερα υπερηχητικά αεροσκάφη στον κόσμο. Η Altman ήταν επικεφαλής επενδυτής της εταιρείας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο του 2022.

Humane: λογισμικό και υλικό
Η Humane είναι μια πλατφόρμα που δημιουργεί και πωλεί καταναλωτικό υλικό και λογισμικό. Ο Altman έχει επενδύσει τρεις φορές στην νεοφυή επιχείρηση. Ηγήθηκε της Humane με επένδυση ύψους 30 εκατ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο του 2020 και ύψους 100 εκατ. δολαρίων τον Ιούλιο του 2021 και ύψους 100 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Alt: εμπορία αθλητικών καρτών
Η Alt είναι μια πλατφόρμα εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων που επιτρέπει στους καταναλωτές να ανταλλάσσουν και να αποθηκεύουν αθλητικές κάρτες. Η Altman συμμετείχε με επένδυση ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

Asana: διαχείριση παραγωγικότητας
Η Altman ήταν επικεφαλής επενδυτής της Asana ύψους 50 εκατ. δολαρίων τον Μάρτιο του 2016. Στη συνέχεια συμμετείχε με επένδυση ύψους 75 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2018.

Aspen Neuroscience: βιοτεχνολογία
Η Aspen Neurosciences είναι μια νεοσύστατη βιοτεχνολογική εταιρεία με έδρα το Σαν Ντιέγκο που ειδικεύεται στις εξατομικευμένες κυτταρικές θεραπείες. Ο Altman συμμετείχε στην άντληση κεφαλαίων της εταιρείας ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του 2020.

Rescale: λογισμικό νέφους
Η Rescale είναι μια πλατφόρμα cloud που έχει σχεδιαστεί για μηχανικούς και επιστήμονες πληροφορικής σε αεροδιαστημικές και ενεργειακές βιομηχανίες για τη δημιουργία προσαρμοσμένων εφαρμογών. Η Altman έχει επενδύσει στην Rescale τέσσερις φορές από τον πρώτο γύρο σποράς της το 2012. Πρόσφατα συμμετείχε με επένδυση ύψους 55 δολαρίων τον Νοέμβριο του 2021.

Πηγή: Sam Altman’s Startup Portfolio: 12 Companies Owned By the OpenAI CEO