20 Απριλίου 2024

Jay Migliaccio, IBM Watson: Αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη για τη βελτίωση της παραγωγικότητας

Περίληψη άρθρου:

Ο Senior Product Manager της IBM Watson για το Watson Orchestrate, Jay Migliaccio, συζήτησε πώς η IBM χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βελτιώσει την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού. Η ψηφιακή εργασία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να γίνουν πιο παραγωγικοί και να εκτελούν εργασίες στα επιχειρηματικά συστήματα μέσω "δεξιοτήτων". Οι δεξιότητες ψηφιακής εργασίας επιτρέπουν στην ψηφιακή εργασία να αλληλεπιδρά με τις επιχειρηματικές εφαρμογές όπως κάνουν οι άνθρωποι. Το Watson Orchestrate παρέχει μια πλατφόρμα για τη δημιουργία ανθρωποκεντρικών αυτοματισμών ροής εργασίας που έχουν σχεδιαστεί για να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους στο εγγενές στυλ επικοινωνίας τους, που είναι ο προφορικός ή ο γραπτός λόγος. Ένας από τους κινδύνους που σχετίζονται με τα εργαλεία αυτοματοποίησης είναι οι ακούσιες συνέπειες, οι οποίες πρέπει να παρακολουθούνται και η διακυβέρνηση πρέπει να ενσωματωθεί μέσω της δημιουργίας πολιτικών που επιτρέπουν/περιορίζουν τη συμπεριφορά των ψηφιακών υπαλλήλων. Το metaverse θα ξεκινήσει από το περιθώριο και θα εισέλθει στην επικρατούσα τάση αρχικά για ψυχαγωγικούς σκοπούς και παιχνίδια και στη συνέχεια για την εκπαίδευση.

Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Η IBM τελειοποιεί τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης της εδώ και δεκαετίες και τώρα βοηθά τις επιχειρήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.
  • Η IBM επεκτείνει τη γκάμα των προσφορών της στον τομέα της ψηφιακής εργασίας για να βοηθήσει τους εργαζόμενους να γίνουν πιο παραγωγικοί.
  • Το Watson Orchestrate παρέχει μια πλατφόρμα για τη δημιουργία ανθρωποκεντρικών αυτοματισμών ροής εργασίας, σχεδιασμένων να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με το εγγενές στυλ επικοινωνίας μας.
  • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν επίγνωση των πιθανών απρόβλεπτων συνεπειών κατά τη χρήση εργαλείων αυτοματοποίησης.
  • Το metaverse χρησιμοποιείται για ψυχαγωγία, παιχνίδια, βαθιές διαλογιστικές εμπειρίες και εκπαίδευση.

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Η IBM αναπτύσσει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης εδώ και χρόνια και έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Ο υπερυπολογιστής Deep Blue της IBM κέρδισε ως γνωστόν τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Garry Kasparov το 1997, γεγονός που οδήγησε σε πρωτοσέλιδα που έλεγαν ότι οι υπολογιστές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα βοηθητικό εργαλείο που μας ωφελεί καθημερινά. Η πρώτη εμπορική εφαρμογή του IBM Watson ανακοινώθηκε το 2013 για αποφάσεις διαχείρισης της χρήσης στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί στην υγειονομική περίθαλψη, την πρόγνωση του καιρού, την εκπαίδευση, την επιστήμη και πολλά άλλα.

 

Ο Jay Migliaccio, Senior Product Manager για το Watson Orchestrate της IBM, μίλησε στο AI News για το πώς η εταιρεία χρησιμοποιεί την εμπειρία της για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

 

AI News: Τζέι, μπορείς να μου πεις πώς η IBM βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του εργατικού τους δυναμικού;

Jay Migliaccio: Η IBM βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού μέσω της χρήσης της ψηφιακής εργασίας, η οποία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση. Οι δεξιότητες ψηφιακής εργασίας επιτρέπουν στην τεχνολογία να αλληλεπιδρά με τις επιχειρηματικές εφαρμογές με τρόπο που μοιάζει με τον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα και έξυπνη ενορχήστρωση για την εκτέλεση πολλαπλών δεξιοτήτων και την επίτευξη εργασιών υψηλότερου επιπέδου. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στους εργαζόμενους να γίνουν πιο παραγωγικοί και αποδοτικοί, ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις με την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών. Η IBM επεκτείνει τη γκάμα των προσφορών της σε αυτόν τον τομέα για να υποστηρίξει περαιτέρω τις επιχειρήσεις στις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

 

ΑΝ: Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα καυτό θέμα στην αγορά αυτή τη στιγμή. Βλέπετε να χρησιμοποιείται πρακτικά στον εργασιακό χώρο και ποιους κινδύνους πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις;

JM: Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στον εργασιακό χώρο για την ανάπτυξη εργαλείων και σεναρίων λογισμικού. Έχει τη δυνατότητα να παράγει λεκτικό και γραπτό περιεχόμενο καθώς και περιεχόμενο κώδικα. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες πλατφόρμες δημιουργικής ΤΝ έχουν εκπαιδευτεί στο διαδίκτυο, οπότε τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν. Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την εμπιστοσύνη στα συστήματα γεννητικής ΤΝ και θα πρέπει να αναζητούν λύσεις που μπορούν να εμπιστευτούν. Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία αυτού του στοιχείου εμπιστοσύνης στις λύσεις γεννητικής ΤΝ, ώστε να αυξηθεί η χρησιμότητά της στον εργασιακό χώρο.

 

AN: Ποια είναι η αξία του Watson Orchestrate για τους προγραμματιστές;

JM: Με το Watson Orchestrate οι προγραμματιστές αυτοματισμού μπορούν να δημιουργήσουν και να ενσωματώσουν τις ροές εργασίας αυτοματισμού τους σε αυτή την πλατφόρμα και να εισάγουν το ανθρώπινο στοιχείο στο βρόχο. Με το Watson Orchestrate, οι καθημερινοί ανθρώπινοι εργαζόμενοι μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις ροές εργασίας αυτοματισμού με φυσικό τρόπο μέσω προφορικού ή γραπτού λόγου. Αυτό το εργαλείο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο για όσους έχουν ενσωματώσει επιχειρησιακά συστήματα σε επιχειρησιακά συστήματα, επειδή τους επιτρέπει να εισάγουν την ανθρώπινη πινελιά στη διαδικασία. Συνολικά, το Watson Orchestrate παρέχει μια γέφυρα μεταξύ των ανθρώπινων εργαζομένων και των αυτοματοποιημένων ροών εργασίας, διευκολύνοντας τις εταιρείες να απλοποιήσουν τις διαδικασίες τους, διατηρώντας παράλληλα μια εξατομικευμένη πινελιά.

 

AN: Πώς μαθαίνει το Watson Orchestrate από τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών;

JM: Το Watson Orchestrate μαθαίνει από τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών με διάφορους τρόπους. Πρώτον, μπορεί να ερμηνεύσει τη φυσική γλώσσα για να κατανοήσει την πρόθεση των εκφράσεων και να εξάγει ορίσματα από αυτές. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αντιστοιχίσει την πρόθεση της έκφρασης με τις υπάρχουσες δεξιότητες και να αντιδράσει ανάλογα, ακόμη και να συνδυάσει πολλαπλές δεξιότητες. Δεύτερον, η IBM εργάζεται πάνω σε μηχανές συστάσεων που θα επιτρέψουν στο Watson Orchestrate να παρακολουθεί τη συμπεριφορά των χρηστών και να συστήνει πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να το χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα στο μέλλον.

 

AN: Μιλώντας γενικότερα για την τεχνητή νοημοσύνη, ποιους νέους τρόπους εργασίας επιτρέπουν οι σημερινές εξελίξεις;

JM: Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης έχει επιτρέψει στα συστήματα να κατανοούν την ανθρώπινη φυσική γλώσσα με πιο σύνθετο και εξελιγμένο τρόπο. Η ερμηνεία της φυσικής γλώσσας έχει ξεπεράσει τη βασική εμπειρία των προ-προγραμματισμένων ρομπότ και η τρέχουσα ψηφιακή εργασία μπορεί να κατανοήσει την πρόθεση, να εξάγει οντότητες από τις εκφράσεις και να αναλάβει δράση για λογαριασμό του χρήστη. Αυτό καθιστά τα ρομπότ πολύ πιο έξυπνα από την προηγούμενη γενιά, τα οποία απαντούσαν μόνο σε βασικές ερωτήσεις σε ιστότοπους.

 

AN: Από την άλλη πλευρά, ποιοι είναι μερικοί από τους κύριους κινδύνους των εργαλείων αυτοματοποίησης και πώς μπορούμε να τους ξεπεράσουμε;

JM: Ο κύριος κίνδυνος των εργαλείων αυτοματοποίησης είναι ο νόμος των ακούσιων συνεπειών. Τα εργαλεία αυτοματοποίησης μπορεί να έχουν απροσδόκητα αποτελέσματα. Για να το ξεπεράσουν αυτό, οι επιχειρήσεις πρέπει να ξεκινήσουν από μικρά βήματα και να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες που είναι σαφώς καθορισμένες. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουν προστατευτικά κιγκλιδώματα για να αποτρέψουν ακούσιες και απροσδόκητες συμπεριφορές. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εξουσιοδοτηθεί η ψηφιακή εργασία να ενεργεί για λογαριασμό του χρήστη, αξιοποιώντας τα διαπιστευτήρια του χρήστη κατά την αλληλεπίδραση με τα συστήματα της επιχείρησης. Μια άλλη επιλογή είναι η παρακολούθηση της συμπεριφοράς και των ακούσιων συνεπειών. Τέλος, η ενσωμάτωση της διακυβέρνησης και η δημιουργία πολιτικών που επιτρέπουν ή περιορίζουν τη συμπεριφορά των ψηφιακών εργαζομένων μπορεί επίσης να συμβάλει στον μετριασμό των κινδύνων.

 

AN: Πιστεύετε στο metaverse; Αν ναι, πόση δουλειά πιστεύετε ότι θα κάνουμε σε αυτό;

JM: Tο metaverse είναι ένας χαλαρός όρος, καθώς η ψηφιακή επικοινωνία υπάρχει ήδη με τη μορφή avatars. Προβλέπει ότι το metaverse θα ξεκινήσει από το περιθώριο προτού περάσει στην επικρατούσα χρήση, παρόμοια με άλλες καινοτόμες τεχνολογίες. Επί του παρόντος, η ψυχαγωγία και τα παιχνίδια χρησιμοποιούν διάφορες εμπειρίες που μοιάζουν με metaverse. Ο Jay έχει δει παραδείγματα όπου ο διαλογισμός μπορεί να ασκηθεί φορώντας εικονικά ακουστικά και εισερχόμενος σε έναν κόσμο metaverse. Επιπλέον, πιστεύει ότι η εκπαίδευση μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση του metaverse, καθώς παρέχει έναν τρόπο χαμηλού κινδύνου για την εισαγωγή των ανθρώπων σε νέα περιβάλλοντα και ιδέες σε κλίμακα. Ωστόσο, ο Jay δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα πηγαίνουν στο metaverse για να εργαστούν στο εγγύς μέλλον.

 

AN: Τι μοιραστήκατε με το κοινό στην εκδήλωση για την Εβδομάδα Ψηφιακού Μετασχηματισμού;

JM: Στην Εβδομάδα Ψηφιακού Μετασχηματισμού μίλησα για την άποψή μας σχετικά με την ψηφιακή αγορά εργασίας και για ορισμένες από τις λύσεις μας. Μοιράστηκα επίσης μερικές από τις ιστορίες σχετικά με τους πρώτους χρήστες των λύσεων ψηφιακής εργασίας της IBM.


Πηγή: Jay Migliaccio, IBM Watson: On leveraging AI to improve productivity