8 Δεκεμβρίου 2023

Τι άλλαξε: Η έκθεση της Gartner του 2016 για BI και Analytics πλατφόρμες

Η Gartner δημοσίευσε την έκθεση της για το 2016 σχετικά με τις πλατφόρμες για Business Intelligence και Analytics, δείχνοντας μεγάλες αλλαγές στην αγορά. Σύμφωνα με τη Gartner η αγορά των εργαλείων για analytics έχει ξεπεράσει την εποχή της ανάπτυξης και από εργαλεία βασισμένα στο report εξελίχθηκαν σε πιο επικεντρωμένα στην επιχείρηση και φιλικά προς το χρήστη περιβάλλοντα, προσφέροντας αυτοεξυπηρετούμενες αναλύσεις και επιτρέποντας σε περισσότερους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τέτοια εργαλεία. Η πλειοψηφία των λύσεων επικεντρώνεται σε μοντέρνες πλατφόρμες που εστιάζουν στην επαφή με τον χρήστη και αυτό το δεδομένα έχει αναδιοργανώσει ριζικά το πεδίο αυτό.

 

Σαν αποτέλεσμα η Gartner αναγνωρίζει διαφορετικές οπτικές γωνίες για να αξιολογήσει την επίδοση των παρόχων. Τα εργαλεία που δεν δίνουν ευελιξία γίνονται του παρελθόντος και αντικαθίστανται από εργαλεία που προωθούν την ευελιξία στην ανάλυση και την αυτονομία του χρήστη. Έτσι , οι  πλατφόρμες έπρεπε να αλλάξουν κατεύθυνση. Για αυτό το λόγο άλλαξε και η Gartner την αξιολόγησή της για το 2016 εστιάζοντας σε μοντέρνες δυνατότητες, κίνηση για την οποία προειδοποιούσε ο γίγαντας της τεχνολογίας για αρκετά χρόνια τώρα.


Όπως συνηθίζει στην έκθεσή της, οι πάροχοι βαθμολογούνται με βάση δύο μετρήσεις: την ικανότητά της στην εκτέλεση και την ολοκλήρωση του οράματος του παρόχου. Χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, τους εξειδικευμένους παίκτες, τους οραματιστές, του ανταγωνιστικούς και τους ηγέτες. Νέοι πάροχοι μπήκαν φέτος στην έκθεση όπως οι Salesforce, Sisence, ClearStory Data, BeyondCore, Domo και Platfora. Αυτοί που αποχώρησαν γιατί αντικαταστάθηκαν ή δεν πληρούσαν πλέον τα κριτήρια είναι οι Open Text, Panorama, Prognoz, Salient και με μεγάλη έκπληξη η Oracle, η οποία ήταν Ηγέτης στη έκθεση του 2015.


Οι μόνοι τρεις που παραμένουν Ηγέτες είναι οι Tableau, Microsoft και Qlik. Οι τρεις αυτοί είναι βαθμολογημένοι με πολύ κοντινές αξιολογήσεις.  Το Alteryx είναι πολύ κοντά στο να γίνει Ηγέτης, αφού βελτιώθηκε και στις δύο μετρήσεις της έκθεσης και αφού πήρε νέα χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων αναμένεται το 2017 να γίνει ηγέτης.


Για την έκθεση αναλυτικά κοιτάξτε εδώ.

Πηγή: solutionsreview.com