9 Σεπτεμβρίου 2024

Η Meta έχει μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας και να σχεδιάσει τις σκέψεις σας

 

Περίληψη άρθρου:

Η Meta έχει αναπτύξει μια τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου που μπορεί να μετατρέψει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ζωντανές εικόνες μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης τους καταγράφει μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας χρησιμοποιώντας μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG) και ανακατασκευάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες γίνονται αντιληπτές στον εγκέφαλο. Το σύστημα αποτελείται από έναν κωδικοποιητή εικόνας, έναν κωδικοποιητή εγκεφάλου και έναν αποκωδικοποιητή εικόνας. Η τεχνολογία αυτή έχει πιθανές εφαρμογές σε τομείς όπως η εικονική πραγματικότητα, η παραγωγή μουσικής και η βοήθεια ατόμων με αναπηρίες. Ωστόσο, οι εικόνες που παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να στερούνται συγκεκριμένων λεπτομερειών. Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη διατήρησης της ψυχικής ιδιωτικότητας καθώς η τεχνολογία αυτή εξελίσσεται και υπογραμμίζουν τα σχετικά ηθικά ζητήματα.

 

Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Η Meta αναπτύσσει τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου που μπορεί να μετατρέψει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ζωντανές εικόνες σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
  • Η Meta παρουσίασε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αποκωδικοποιήσει οπτικές αναπαραστάσεις στον εγκέφαλο σχεδόν αμέσως.
  • Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης καταγράφει χιλιάδες μετρήσεις εγκεφαλικής δραστηριότητας ανά δευτερόλεπτο και ανακατασκευάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες γίνονται αντιληπτές και επεξεργάζονται στο μυαλό.
  • Η τεχνική χρησιμοποιεί τη μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG) για να παρέχει μια οπτική αναπαράσταση των σκέψεων σε πραγματικό χρόνο.
  • Το σύστημα ΤΝ αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία: Κωδικοποιητή εικόνας, κωδικοποιητή εγκεφάλου και αποκωδικοποιητή εικόνας.
  • Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΤΝ που διαβάζει το μυαλό περιλαμβάνουν τη δυνατότητα αναδημιουργίας μουσικής με τη σάρωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

 

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Η Meta αναπτύσσει τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου που μπορεί να μετατρέψει την εγκεφαλική δραστηριότητα σε ζωντανές εικόνες σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

 Η Meta παρουσίασε ένα πρωτοποριακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αποκωδικοποιήσει σχεδόν ακαριαία τις οπτικές αναπαραστάσεις στον εγκέφαλο.

 Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Meta καταγράφει χιλιάδες μετρήσεις εγκεφαλικής δραστηριότητας ανά δευτερόλεπτο και στη συνέχεια ανακατασκευάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες γίνονται αντιληπτές και επεξεργάζονται στο μυαλό μας, σύμφωνα με ένα νέο ερευνητικό έγγραφο. "Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ένα σημαντικό βήμα προς την αποκωδικοποίηση -σε πραγματικό χρόνο- των οπτικών διεργασιών που εκτυλίσσονται συνεχώς μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο", αναφέρεται στην έκθεση.

 Η τεχνική αξιοποιεί τη μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG) για να παρέχει μια οπτική αναπαράσταση των σκέψεων σε πραγματικό χρόνο.

 Το MEG είναι μια μη επεμβατική τεχνική νευροαπεικόνισης που μετρά τα μαγνητικά πεδία που παράγονται από τη νευρωνική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.

 Καταγράφοντας αυτά τα μαγνητικά σήματα, το MEG παρέχει ένα παράθυρο στη λειτουργία του εγκεφάλου, επιτρέποντας στους ερευνητές να μελετήσουν και να χαρτογραφήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα με υψηλή χρονική ανάλυση.

 

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία:

  • Κωδικοποιητής εικόνας: Αυτό το στοιχείο δημιουργεί ένα σύνολο αναπαραστάσεων μιας εικόνας, ανεξάρτητα από τον εγκέφαλο. Ουσιαστικά αναλύει την εικόνα σε μια μορφή που μπορεί να κατανοήσει και να επεξεργαστεί η ΤΝ.
  • Κωδικοποιητής εγκεφάλου: Αυτό το τμήμα ευθυγραμμίζει τα σήματα MEG με τις ενσωματώσεις εικόνας που δημιουργούνται από τον κωδικοποιητή εικόνας. Λειτουργεί ως γέφυρα, συνδέοντας τη δραστηριότητα του εγκεφάλου με την αναπαράσταση της εικόνας.
  • Αποκωδικοποιητής εικόνας: Το τελικό συστατικό παράγει μια αληθοφανή εικόνα με βάση τις αναπαραστάσεις του εγκεφάλου. Λαμβάνει τις επεξεργασμένες πληροφορίες και ανακατασκευάζει μια εικόνα που αντικατοπτρίζει την αρχική σκέψη.

 Η τελευταία καινοτομία της Meta δεν είναι η μόνη πρόσφατη πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρει το Decrypt, μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ παρουσίασε την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναδημιουργεί μουσική με τη σάρωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Σε αυτό το πείραμα, οι συμμετέχοντες σκέφτηκαν το "Another Brick in the Wall" των Pink Floyd και η τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να δημιουργήσει ήχο που έμοιαζε με το τραγούδι χρησιμοποιώντας μόνο δεδομένα από τον εγκέφαλο.

 Επιπλέον, οι εξελίξεις στην ΤΝ και τη νευροτεχνολογία έχουν οδηγήσει σε εφαρμογές που αλλάζουν τη ζωή των ατόμων με σωματικές αναπηρίες. Μια πρόσφατη έκθεση ανέδειξε την επιτυχία μιας ιατρικής ομάδας να εμφυτεύσει μικροτσίπ στον εγκέφαλο ενός τετραπληγικού άνδρα. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, κατάφεραν να "επανασυνδέσουν" τον εγκέφαλό του με το σώμα και τον νωτιαίο μυελό του, αποκαθιστώντας την αίσθηση και την κίνηση. Τέτοιες ανακαλύψεις υποδηλώνουν τις μετασχηματιστικές δυνατότητες της ΤΝ στην υγειονομική περίθαλψη και την αποκατάσταση.

 Οι πιθανές εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας είναι τεράστιες, από τη βελτίωση των εμπειριών εικονικής πραγματικότητας έως τη δυνητική βοήθεια σε όσους έχουν χάσει την ικανότητά τους να μιλούν λόγω εγκεφαλικών τραυματισμών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τέτοιες εξελίξεις με μια ισορροπημένη προοπτική. Οι ερευνητές της Meta σημείωσαν ότι ενώ ο αποκωδικοποιητής MEG είναι γρήγορος, δεν είναι πάντα ακριβής στη δημιουργία εικόνων. Οι εικόνες που παράγει αναπαριστούν μόνο χαρακτηριστικά υψηλότερου επιπέδου της αντιλαμβανόμενης εικόνας, όπως οι κατηγορίες αντικειμένων, αλλά μπορεί να παραπαίουν στη λεπτομέρεια των ιδιαιτεροτήτων.

 Οι επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας είναι βαθιές. Πέρα από τις άμεσες εφαρμογές της, η κατανόηση των θεμελίων της ανθρώπινης νοημοσύνης και η ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που σκέφτονται όπως εμείς θα μπορούσαν να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση μας με την τεχνολογία.

 "Η ραγδαία πρόοδος αυτής της τεχνολογίας εγείρει διάφορα ηθικά ζητήματα, και κυρίως την ανάγκη διατήρησης της ψυχικής ιδιωτικότητας", προειδοποίησαν οι ερευνητές. Τελικά, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να ζωγραφίσει τις σκέψεις μας, εναπόκειται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι ο καμβάς θα παραμείνει δικός μας.

 

Πηγή:Meta Has an AI That Can Read Your Mind and Draw Your Thoughts