8 Δεκεμβρίου 2023

Η ξαφνική έξοδος του Sam Altman προκαλεί σοκ στο OpenAI και όχι μόνο

 

Περίληψη άρθρου:

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella φέρεται να είναι έξαλλος με την πρόσφατη αποχώρηση του Sam Altman από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, μαζί με τις παραιτήσεις του προέδρου του OpenAI και τριών ανώτερων ερευνητών. Η απομάκρυνση του Altman έχει περιγραφεί ως πραξικόπημα του διοικητικού συμβουλίου, με ισχυρισμούς ότι ο επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI, Ilya Sutskever, ενορχήστρωσε την προσπάθεια. Η διαφωνία μεταξύ του Sutskever και του Altman περιστράφηκε γύρω από την κατεύθυνση της εταιρείας στην κατασκευή ασφαλούς τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιπτώσεις από την απόλυση του Altman προκάλεσαν σοκ και σύγχυση στην τεχνολογική βιομηχανία και τα στελέχη της Microsoft αιφνιδιάστηκαν από την είδηση. Ο Altman είχε οδηγήσει το OpenAI στην επιτυχία και θεωρούνταν ως η φυσιογνωμία της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης.

 

Κύρια σημεία του άρθρου:

  • Ο Satya Nadella της Microsoft φέρεται να είναι έξαλλος μετά την αποχώρηση του Sam Altman από το OpenAI.
  • Ο πρόεδρος του OpenAI και τρεις ανώτεροι ερευνητές παραιτήθηκαν.
  • Ο Altman φέρεται να απομακρύνθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το διοικητικό συμβούλιο, με τον επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας, Ilya Sutskever, να φέρεται να ενορχήστρωσε την προσπάθεια.
  • Η διαφωνία μεταξύ του Sutskever και του Altman επικεντρώθηκε γύρω από την κατεύθυνση της εταιρείας και την ικανότητά της να κατασκευάσει ασφαλή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
  • Τα στελέχη της Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, αιφνιδιάστηκαν από την αποχώρηση του Altman και ο Nadella έγινε έξαλλος.
  • Πολλοί επιφανείς ερευνητές της OpenAI είχαν προηγουμένως εγκαταλείψει την εταιρεία λόγω διαφωνιών σχετικά με την ιεράρχηση της ασφαλούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Αναλυτικά το άρθρο:

Ο Satya Nadella της Microsoft φέρεται να είναι "έξαλλος" μετά τη δραματική αποχώρηση του Altman από το OpenAI την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του OpenAI και τρεις ανώτεροι ερευνητές παραιτήθηκαν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για την ξαφνική απομάκρυνση του Sam Altman από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI έχουν προκύψει, με αρκετούς ανώτερους ερευνητές να παραιτούνται από την εταιρεία και στελέχη και επενδυτές από όλο τον κλάδο να εκφράζουν σοκ και σύγχυση για αυτό που όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ως πραξικόπημα του διοικητικού συμβουλίου.

Λίγες ώρες αφότου το διοικητικό συμβούλιο έδιωξε τον Sam Altman από την εταιρεία, ο Greg Brockman, ένας άλλος συνιδρυτής της OpenAI και πρόεδρος της εταιρείας, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Brockman δημοσίευσε αργότερα λεπτομέρειες σχετικά με την απομάκρυνση του Altman υπονοώντας ότι ο επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας, Ilya Sutskever, είχε ενορχηστρώσει την προσπάθεια απομάκρυνσης του CEO.

Η ανάρτηση του Brockman ισχυρίστηκε ότι ο Altman ενημερώθηκε ότι απολύεται από τον Sutskever, τον επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Αρκετές μαρτυρίες από το εσωτερικό της εταιρείας υποδηλώνουν ότι η διαφωνία μεταξύ του Sutskever και του Altman επικεντρώθηκε γύρω από την κατεύθυνση της εταιρείας και συγκεκριμένα την ικανότητά της να κατασκευάσει με ασφάλεια πιο ικανή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

"Αυτό ήταν το διοικητικό συμβούλιο που έκανε το καθήκον του απέναντι στην αποστολή του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, η οποία είναι να διασφαλίσει ότι το OpenAI θα δημιουργήσει AGI που θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα", δήλωσε ο Sutskever στους υπαλλήλους σε μια έκτακτη συνάντηση όλων των εργαζομένων το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Information.

Ο Jakub Pachocki, επικεφαλής της έρευνας για το πρωτοποριακό γλωσσικό μοντέλο GPT-4 της OpenAI, ο Aleksander Madry, καθηγητής στο ΜΙΤ που προσλήφθηκε από τον Altman για να εργαστεί στην ασφάλεια της ΤΝ, και ο Szymon Sidor, ερευνητής που έχει εργαστεί σε έναν κλάδο της ΤΝ γνωστό ως ενισχυτική μάθηση, φέρονται να παραιτήθηκαν καθώς η κρίση βάθαινε.

Οι συνέπειες της απόλυσης του Sam Alman από τη θέση του CEO της OpenAI έχουν συγκλονίσει τον κλάδο της τεχνολογίας και απειλούν να μετατραπούν σε αντιδράσεις κατά του εναπομείναντος διοικητικού συμβουλίου.

Τα στελέχη της Microsoft, η οποία έχει επενδύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, λέγεται ότι "αιφνιδιάστηκαν" από την είδηση της αποχώρησης του Άλμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, ήταν έξαλλος, αναφέρει το Bloomberg.

Η OpenAI αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω σχόλια σχετικά με την κατάσταση. Ούτε οι Altman, Brockman, ούτε ο Sutskever απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό. Τα ερωτήματα που εστάλησαν στους τρεις ερευνητές που παραιτήθηκαν έμειναν επίσης αναπάντητα.

Ο Altman είχε οδηγήσει την OpenAI σε μια απίστευτη πορεία επιτυχίας, ξεκινώντας με το λανσάρισμα του ChatGPT πριν από λιγότερο από ένα χρόνο. Γρήγορα έγινε η φυσιογνωμία της γεννητικής έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης και τον φλέρταραν παγκόσμιοι ηγέτες που ήθελαν να μάθουν για τις αξιοσημείωτες δυνατότητες -και τους πιθανούς κινδύνους- της πιο προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Altman φιλοξένησε το πρώτο συνέδριο προγραμματιστών του OpenAI και ανακοίνωσε το σχέδιο δημιουργίας ενός καταστήματος εφαρμογών για πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης που θα βασίζονται στην τεχνολογία του. Ο Altman φλερτάρει επίσης με την κρατική χρηματοδότηση της Μέσης Ανατολής για την ανάπτυξη τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που θα ανταγωνίζονταν τα τσιπ της Nvidia, σύμφωνα με το Bloomberg. Το The Information είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η Altman διερευνούσε το ενδεχόμενο ανάπτυξης hardware προσανατολισμένου στην AI σε συνεργασία με τον πρώην σχεδιαστή της Apple Jony Ive με χρηματοδότηση από τη Softbank.

Διαφωνίες σχετικά με το ζήτημα της ιεράρχησης της ασφαλούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν στο παρελθόν αρκετούς εξέχοντες ερευνητές της OpenAI να εγκαταλείψουν την εταιρεία και να ιδρύσουν την ανταγωνίστρια Anthropic.

Η ανάπτυξη του ισχυρότερου μεγάλου γλωσσικού μοντέλου του OpenAI, του GPT-4, προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου συζήτηση σχετικά με τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προχωρήσει πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο. Τον Ιούλιο, ο Sutskever έγινε συν-επικεφαλής μιας "ομάδας υπερπροσαρμογής" στο OpenAI, αφιερωμένης στην παραγωγή "τεχνικών ανακαλύψεων για την καθοδήγηση και τον έλεγχο συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης πολύ πιο έξυπνων από εμάς".

Μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής APEC CEO στο Σαν Φρανσίσκο την περασμένη εβδομάδα, ο Altman ανέφερε ότι η εταιρεία είχε σημειώσει πρόοδο στην ανάπτυξη ενός πιο ισχυρού διαδόχου του GPT-4. "Τέσσερις φορές τώρα στην ιστορία του OpenAI -η πιο πρόσφατη φορά ήταν μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες- έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι στο δωμάτιο όταν σπρώχνουμε το πέπλο της άγνοιας πίσω και τα σύνορα της ανακάλυψης μπροστά", είπε.

Πολλοί από τον κλάδο της τεχνολογίας μίλησαν για να υποστηρίξουν τον Altman ή να επικρίνουν το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI για τις ενέργειές του.

"Αυτό που συνέβη στο OpenAI σήμερα είναι ένα πραξικόπημα του διοικητικού συμβουλίου που έχουμε να δούμε από το 1985, όταν το τότε διοικητικό συμβούλιο της Apple έδιωξε τον Steve Jobs", έγραψε ο επενδυτής Angel Ron Conway στο X. "Είναι σοκαριστικό, είναι ανεύθυνο και δεν κάνει καλό στους Sam & Greg ή σε όλους τους κατασκευαστές του OpenAI".

"Ο Σαμ Άλτμαν είναι ήρωάς μου", έγραψε ο Έρικ Σμιντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google. "Έχτισε μια εταιρεία από το τίποτα σε αξία 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άλλαξε τον συλλογικό μας κόσμο για πάντα. Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει στη συνέχεια".

Η OpenAI ανακοίνωσε ότι ο Altman θα αντικατασταθεί από την Mira Murati, προηγουμένως CTO της OpenAI, η οποία εκτελεί χρέη προσωρινού CEO, ενώ η εταιρεία αναζητά μόνιμο αντικαταστάτη.

Ορισμένοι εργαζόμενοι στην OpenAI φάνηκε να υπονοούν ότι η Murati υπηρετούσε ως de facto ηγέτης της εταιρείας για κάποιο χρονικό διάστημα.

"Στην τρέλα του σχηματισμού της ChatGPT, η @miramurati ήταν αυτή που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις στα καθημερινά standups" έγραψε ο Evan Morikawa, ένας διευθυντής μηχανικής στην OpenAI, στο X. "Ηγείται αυτής της εταιρείας εδώ και χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει καταπληκτική δουλειά εδώ".

Ο Altman, ο οποίος έχει μικρή οικονομική συμμετοχή στην OpenAI, πήγε στο X τις ώρες που ακολούθησαν την απομάκρυνσή του για να αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για τις συνθήκες της αποχώρησής του. "Αν αρχίσω να φεύγω, το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI θα πρέπει να με κυνηγήσει για την πλήρη αξία των μετοχών μου", έγραψε.

Πηγή: Sam Altman’s Sudden Exit Sends Shockwaves Through OpenAI and Beyond