19 Ιουλίου 2024

Η Ersatz Labs λανσάρει λογισμικό για όλες της ανάγκες σας για το deep learning

Μια startup με το όνομα Ersatz Labs επιθυμεί να βοηθήσει πολλές εταιρείες με έξυπνες λύσεις μετά από έλεγχο πολλών δεδομένων, όπως κάνουν και οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google και Netflix. Σήμερα η Ersatz λανσάρει μια υπηρεσία cloud για deep learning, αλλά και λογισμικό για τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες των εταιρειών. Ενώ οι υπηρεσίες deep learning χρησιμοποιούνται συχνά μόνο για συγκεκριμένες χρήσεις, όπως έλεγχο κειμένου και αναγνώριση εικόνων, η Ersatz κάνει το deep learning διαθέσιμο σε κάθε είδους χρήση.

Η Ersatz ξεκίνησε ως δευτερεύον πρότζεκτ κατηγοριοποίησης email για τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Dave Sullivan, που είχε παλιότερα την εταιρεία ανάπτυξης λειτουργικού λογισμικού Blackcloud BSG. Ο Sullivan κατέληξε να δημιουργήσει τον σταθμό εργασίας του, που περιείχε κάρτες γραφικών που θα λειτουργούσαν το deep learning γρηγορότερα από ότι τα συνηθισμένα τσιπ, και μετά να δημιουργήσει τα δικά του προγράμματα deep learning. Περισσότεροι από 2.200 είναι τα άτομα που χρησιμοποιούν τις εκδόσεις beta των λογισμικών του που ξεκίνησαν από αυτό το πρότζεκτ.

Τώρα η Ersatz επιθυμεί πολλές επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες της στις εφαρμογές τους, μαζί με άλλες τεχνολογίες που θα είναι δύσκολο να δημιουργηθούν από το μηδέν, ανέφερε σε συνέντευξή του στο VentureBeat ο Sullivan. Πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, κανείς δεν ξέρει. Αλλά είναι αλήθεια πως η βιομηχανία του deep learning λαμβάνει πολλή προσοχή τελευταία.

Η Baidu και το Facebook έχουν κάνει τις πρώτες μεγάλες κινήσεις. Η Google αγόρασε τις  DeepMind και DNNresearch. Η Netflix αποκάλυψε την έρευνα που διενεργεί για το deep learning.

Και οι Startups έχουν κάνει κινήσεις όμως. Η Nervana, που κατασκευάζει λογισμικό για deep learning, κέρδισε επένδυση, και η Skymind λάνσαρε λογισμικό deep learning ανοιχτού κώδικα.

Ο Sullivan αναμένει όλο και περισσότερες startups να εμφανιστούν φέτος.

Στην Ersatz, οι άνθρωποι μπορούν να ανεβάζουν δεδομένα, να χρησιμοποιούν το νευρικό δίκτυο για να βρίσκουν ό,τι χρειάζονται, να θέτουν νέα δεδομένα στα δίκτυα και να παίρνουν απαντήσεις. Η υπηρεσία cloud κοστίζει 40 λεπτά το λεπτό. Αλλιώς, οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες μπροστά για να λάβουν το λογισμικό για κάρτες γραφικών, που λειτουργεί με λογισμικό που προϋπάρχει στα κέντρα δεδομένων, ανέφερε ο Sullivan.

Προς το παρόν, η Ersatz προσπαθεί να κάνει και ξένες εταιρείες πελάτες της. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για χρηματοοικονομικά και υπηρεσίες υγείας. Το Deep learning δεν έχει σκοπό να λειτουργεί όπως οι υπολογιστές. Αντίθετα, η κατασκευή του είναι τέτοια που εμπνέεται από νευροδομές στον εγκέφαλο, όπου οι νευρώνες στέλνουν σήματα σε άλλους νευρώνες.

Για τον Sullivan, αυτό διαφέρει από την γνωστική πληροφορική, γιατί προσπαθεί να διεγείρει τις μεθόδους του ελέγχου πληροφοριών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η IBM έκανε συζητήσεις για την τεχνολογία υπερπληροφορικής της Watson με την εταιρεία γνωστικής πληροφορικής. Παρ’ όλη τη διαφορά, όλες οι συζητήσεις από την ΙΒΜ και άλλες εταιρείες περί σημάτων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο ήρθαν την κατάλληλη στιγμή για την Ersatz.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο δεν έχει κερδίσει λεφτά. Έλαβε μόνο $250.000 τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο Sullivan. Και η ομάδα αποτελείται από εννέα άτομα, από τον Ιανουάριο του 2013.